Navigation
12
Δεκ
location
Αθήνα
17oC
Νεφοσκεπής
4 Μαΐ 2016

“Ασφυξία” από μέτρα 9 δισ. ευρώ-Ξεχνάμε το “κούρεμα” του χρέους

Ελλάδα Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Αρχίζει και οριστικοποιείται το πως θα διαμορφωθεί ο “λογαριασμός” των 9 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χωρέσει στη συμφωνία και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν να δίνει ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αποδεικνύουν πως δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, πέραν των υπολοίπων μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν πριν δέκα μέρες στο Άμστερνταμ, θα αποκαλυφθούν ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι περίπου 1,35 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «προσαρμογές» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.

Τι θα εξοικονομηθεί σύμφωνα με την έκθεση:

– 450 εκατ. ευρώ το χρόνο από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

– 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις – ασφαλιστικό, αν και φαίνεται πως παραμένει η εκκρεμότητα με την “τρύπα” των 70 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές.

– 1,8 δισ ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα (και τη νέα έκτακτη εισφορά) για την οποία υπάρχει και εναλλακτική πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατεβάζει το αφορολόγητο κάτω από από τα 9.100 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν έχουν παιδιά.

Την ίδια στιγμή, από το Βερολίνο διέψευδαν ότι δρομολογείται «εξαμερής» σύσκεψη για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Μαΐου και τον λογαριασμό των 3,6 δισ. ευρώ. Παραμένει ανοικτό έτσι αν τα μέτρα θα νομοθετηθούν «εδώ και τώρα» ή θα μπει ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιεί περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις ΦΠΑ στη ΔΕΗ και στο νερό, όπως εξαρχής ζητούσαν οι δανειστές.

Όλες οι πλευρές δείχνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές πάει πιο πίσω, ίσως στα τέλη του μηνός και «χέρι-χέρι» με την ελάφρυνση του χρέους.

Ξεχνάμε πλέον «κούρεμα»​…

Στην κυβέρνηση δεν μιλάνε πια για «κούρεμα» ή για «ρήξη» στο όνομα του «επαχθούς χρέους», αλλά για «έμμεσες» πρακτικές (επιμήκυνση, επιδότηση επιτοκίων κλπ) στα οποία είχαν συμφωνήσει και πριν οι δανειστές.

Από τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης μίλησε σε διεθνές συνέδριο παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς για το χρέος, ως εξής:

– Όχι στο ονομαστικό «κούρεμα» ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες για τους φορολογούμενους των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών
– Παράταση των προθεσμιών λήξης αποπληρωμής του χρέους (δηλαδή επιμήκυνση)
– Εκμετάλλευση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων – μέσω του κόστους δανεισμού του ΕΜΣ.
– Να καθοριστεί ένα επιτόκιο, ώστε να εξασφαλίζονται και οι ιδιώτες ομολογιούχοι ότι θα αποπληρωθούν, όταν η Ελλάδα βγει ξανά στις αγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να «αμπαλάρει» μια συμφωνία στα μέτρα λιτότητος των 9 δισ. ευρώ, υποσχόμενη την επιστροφή στην Ανάπτυξη, που η έκθεση της Κομισιόν την βλέπει ως πιθανή, εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η αξιολόγηση..

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress