Navigation
2
Ιούλ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
8 Ιαν 2016

Ασφαλιστικό και κυβερνητικές αστοχίες βάζουν δύσκολα στην αξιολόγηση

Κουαρτέτο Θεσμοί Οικονομία

Αποφασισμένοι έρχονται οι δανειστές για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τον Φεβρουάριο, με τις Βρυξέλλες να αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά σημειώνεται και η επιθυμία να κλείσει το ζήτημα εντός των ημερομηνιών.

Η κυβέρνηση πάντως δεν σταματά να βάζει τρικλοποδιές στον… εαυτό της αλλά και την διαπραγμάτευση, καθώς το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού στάλθηκε στους δανειστές στα ελληνικά και χωρίς συγκεκριμένα νούμερα! Οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν ακόμα το κείμενο να μεταφραστεί (!) αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει εύκολα και γρήγορα.

Δείγμα της δύσκολης αξιολόγησης που έρχεται αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.  «Ας είμαστε ρεαλιστές, η αξιολόγηση θα χρειαστεί μήνες, όχι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τα τεχνικά κλιμάκια “πιάνουν” δουλειά από Δευτέρα και στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται, με συνεχείς συσκέψεις, να συλλέξουν τα στοιχεία που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τα κλιμάκια, ενώ εκτός απροόπτου στις 18 Ιανουαρίου οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα είναι στην Αθήνα για να ξεκινήσει και επίσημα η αξιολόγηση, με το βάρος να πέφτει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το Ασφαλιστικό και στο σχέδιο για τα “κόκκινα δάνεια”.

Περιμένουν βιώσιμες προτάσεις για το Ασφαλιστικό οι δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε σύμμαχο στους εργοδότες για την μάχη με τους δανειστές για το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού καθώς συμφώνησαν με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αυτό αναμένεται να είναι από τα σημαντικά όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές, ο προβληματισμός των δανειστών είναι η μη ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση για το πως θα καλυφθεί μακροπρόθεσμα η ετήσια δαπάνη χρηματοδότησης του συστήματος, που φτάνει περίπου το 13% του ΑΕΠ και αναμένεται μέχρι το 2020 να φτάσει τουλάχιστον στο απαγορευτικό ποσοστό του 20%.

“Αγκάθι”  αποτελεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει, για ακόμα μία φορά, το ρόλο του κακού μεταξύ των άλλων Θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί είναι επιφυλακτικοί με το ύψος 1,5% των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ωστόσο η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική σε σχέση με το ΔΝΤ.

Παράλληλα, το σχέδιο για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών έχει προβληματίσει τους Θεσμούς, όπου τα πρώτα σχόλια δεν είναι θετικά, διότι  αναφέρουν ότι είναι φόρος υπέρ τρίτων. Παρά ταύτα, πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει φύγει το σενάριο αυτό από το τραπέζι, εφόσον όμως υπάρξουν βελτιώσεις.

Το ΔΝΤ πάντως προβλέπεται να μην κάνει πίσω, εμμένοντας στα αιτήματά του και είναι πολύ πιθανό το Ασφαλιστικό να αποτελέσει το μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, αλλά και το χαρτί του σε περίπτωση που θελήσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή, με τον πρόεδρο του Eurogroup  να τονίζει πως το ΔΝΤ δεν σκοπεύει μόνο να επιστρέψει ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. «Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά  λύσεις για το ασφαλιστικό που λύνουν το πρόβλημα για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ζητώντας από την κυβέρνηση να προτείνει μία μακροπρόθεσμη λύση  30 ετών και όχι ένα πλάνο για όσο διαρκεί μία θητεία, να μπει το πρόβλημα κάτω από το χαλί για όσο διαρκεί η παρούσα κυβερνητική θητεία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ