Navigation
10
Ιούλ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
22 Ιαν 2016

Ασφαλιστικό: Η «σφαγή» των μικρομεσαίων

Κατρούγκαλος Νέα | Χρήμα & Πολίτης

Με τα μπλόκα των αγροτών να πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα, και την Αθήνα να ασφυκτιά καθημερινά από τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο εκνευρισμός στο Μαξίμου εντείνεται.  Στην έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Τρύφων Αλεξιάδη, έδωσε το «παρών» δίνει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών.

Ο υπουργός Εργασίας πολλάκις επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ενδεικτικό του σκεπτικού του ήταν η δήλωσή του ότι «αντιστοιχούμε τη σύνταξη με το εισόδημα που δηλώνει. Όποιος δηλωνει 6.000 ευρώ θα πάρει ανάλογη σύνταξη, όποιος βγάζει 60.000 ευρώ θα πάρει μέχρι 3.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών, και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, τόνισε ότι το παλιο πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες.

Εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ, είπε και σημείωσε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα. Δεν γίνεται να δίνει 90% το κράτος, 9% οι αγρότες ούτε να μην παίρνουν σύνταξη οι αγρότες, πρόσθεσε.

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθωσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος είπε ότι «στα θέματα φορολογίας αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές». «Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχυση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία.

Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».

«Καλώ τους ελληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτηρίζοντας το διάλογο ως «μονόδρομο».

«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ωστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλοςαπαντώντας σε ερωτήσεις.

«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς. Άρα πάντα θα ειναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη όσο θα υπάρχει η ανισότητα των εισοδημάτων τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ από το Νταβός ο υπουργός Έργασίας έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι θέλουν να κάνουν στην κοινωνική ασφάλιση ίδια με την ιδιωτική.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ