Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
1 Φεβ 2018

Ας προσευχηθούμε να μην… φταρνιστούν οι αγορές!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το 1999 έσκασε η “φούσκα” των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας του αμερικανικού δείκτη NASDAQ και αμέσως οι αγορές… κρυολόγησαν. Βέβαια, είχαμε και αυτούς εντός Ελλάδος οι οποίοι τότε κατά τρόπο βλακώδη δεν είχαν καταλάβει τι είχε συμβεί και τους έφταιγαν όσοι μιλούσαν για άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 7.000 μονάδες. Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σχεδόν κοντά στο συγκεκριμένο επίπεδο πριν αρχίσει την κατηφόρα έως το 2003. Είχε μεσολαβήσει βεβαίως το 2001 και το παγκόσμιο σοκ από την κατάρρευση των “δίδυμων πύργων” στη Νέα Υόρκη και ό,τι αυτό προκάλεσε ακολούθως στην παγκόσμια οικονομία.

Από το 2003 έως το 2008 οι αγορές κατέγραψαν ένα ράλι ανόδου, το οποίο ανακόπηκε και πάλι λόγω αμερικανικού… δακτύλου και συγκεκριμένα λόγω κατάρρευσης της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, η οποία συμπαρέσυρε στον… γκρεμό τη Lehman Brothers. Η “πνευμονία” που έπαθε το καπιταλιστικό σύστημα ήταν αρκετή για να στείλει στην… εντατική την ούτως ή άλλως ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα διέθεσε άμεσα και έμμεσα σχεδόν 400 δισ. ευρώ, για να μην μεταδοθεί η ελληνική… πανώλη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα διαθέτει τεράστια ρευστότητα και αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο. Το 2014 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα με ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (έστω και οριακή), ενώ τη διετία 2015-2016 ήταν η μοναδική με ύφεση! Εδώ και 3 χρόνια το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Δέχεται… βροχή πλεονάζουσας ρευστότητας. Είναι ένα πάρτι που έχουν στήσει ουσιαστικά οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θέλουν να προστατεύσουν την τεράστια έκθεση των εμπορικών τραπεζών σε ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μόνο εμείς κρατάμε… ομπρέλα και κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Η άνοδος των χρηματιστηρίων, το αμόκ στα ομόλογα ή ακόμη και στα κρυπτονομίσματα κρύβουν πλέον κινδύνους. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μπορεί μια ωραία πρωία να… αποφασίσει ότι το “κλείδωμα” των κερδών αποτελεί μια πολή καλή επιλογή. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ η Ευρώπη της… λιτότητας όπως δηλώνουν χωρίς ίχνος ντροπής διάφοροι πολιτικοί τυχοδιώκτες στην Ελλάδα, καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τότε που κυκλοφόρησε το Ευρώ! Ειρήσθω εν παρόδω μόνο ένας λόγος υπάρχει για τα προγράμματα λιτότητας στην Ευρωζώνη: οι περικοπές δαπανών σχετίζονται κυρίως με τη διοχέτευση χρημάτων στην Ελλάδα για να σταθεί εντός του ευρώ! Σηματωρός είναι η Γερμανία, η οποία απορροφά τεράστια ρευστότητα για να εξυπηρετήσει τις χρηματοοικονομικές της ανάγκες αλλά και να ενδυναμώσει την πραγματική της οικονομία.

Εδώ που έχουμε φτάσει είναι πολύ πιθανό την ώρα που θα βγαίνουμε από την…. περιπέτεια των μνημονίων εισερχόμενοι στον αέναο κύκλο της επιτροπείας, να βρεθούμε… ξυπόλητοι στ΄ αγκάθια. Όταν οι άλλοι θα έχουν αποθεματοποιήσει λίγο λίπος, εμείς θα βγαίνουμε σε μια σχετική κανονικότητα έχοντας  μόνο τα… κόκκαλα μας! Με βάση αυτά που βλέπουμε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ας ευχηθούμε ότι ο… καλός θεός της Ελλάδας θα μας λυπηθεί και δεν θα ξαναμπούμε στην… Εντατική. Η χώρα μπορεί να είναι προστατευμένη από τους δανειστές ακόμη και όταν βγει στις αγορές για… προφανείς λόγους, ωστόσο, κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο καναβάτσο. Όταν οι άλλοι έρχονται, εμείς πηγαίνουμε. Όταν οι άλλοι τρέχουν, εμείς… μπουσουλάμε! Ας κάνουμε τον σταυρό μας να μην μας έρθει καμιά… κεραμίδα, τώρα που πλησιάζουμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, όπως διατείνονται αυτοί οι απίθανοι τύποι που κυβερνούν τη χώρα και “φόρτωσαν” στις πλάτες των Ελλήνων επιπλέον βάρος άνω των 200 δισ. ευρώ μέσα από την “περήφανη διαπραγμάτευση”. Ο θεός να μας φυλάει απ΄ όλους και απ΄ όλα…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict