Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Σεπ 2019

Ας γίνουμε… Βαλκάνιοι στους φόρους!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος έδωσε τη νίκη και την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία για να τιμωρήσει τους προηγούμενους λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής και της εξουθένωσης της μεσαίας τάξης. Τα… Syrizeconomics αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή και πρέπει να διδάσκονται ως μάθημα στα πανεπιστήμια για να μάθουν οι αυριανοί οικονομολόγοι τι σημαίνουν ιδεοληψία, κομπλεξισμός, λαϊκισμός και ανοησία.

Οι φόροι «σκοτώνουν» την ανάπτυξη όπως ακριβώς τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα σε μια οικονομία καθηλώνουν τους μισθούς. Μάλιστα, προ ημερών μάθαμε από τον πρώην ένοικο του Μαξίμου και την επί των ημερών του υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου ότι η ανάπτυξη έρχεται με την αύξηση των μισθών! Δεν τους έχει περάσει καν από το μυαλό ότι αν δεν υπάρχει παραγωγική βάση, δεν υπάρχουν μισθοί και συνεπώς δεν υπάρχει ΑΕΠ. Πιθανόν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι το γάλα παράγεται από το… γιαούρτι! Ξέρουμε όμως ότι το λένε γιατί απευθύνονται σε αδαείς πολίτες.

Η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια και παράλληλα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρέπει να έχει ένα ισχυρό όραμα για τη φορολογία. Για την ακρίβεια, να υιοθετήσει το βαλκανικό μοντέλο, γιατί ακριβώς έχει δίπλα στα… πόδια της τους ανταγωνιστές της. Οι φόροι σε Βουλγαρία και Ρουμανία είναι στο ναδίρ και η επιχειρηματικότητα έχει εκτιναχθεί. Οι προ δεκαετίας μισθοί και συντάξεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Βαλκανικής μετά την Ελλάδα, δηλαδή στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Οι χώρες αυτές γνώρισαν τον κομμουνισμό, κατάλαβαν πού οδηγούν οι μαρξιστικές ανοησίες και αποφάσισαν να μπουν στον ίσιο δρόμο. Μείωσαν δραστικά τη φορολογία κεφαλαίου και εισοδήματος και έχουν διαμορφώσει συνθήκες ώστε να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή. Κανείς δεν έχει κίνητρο να «κλέψει» το κράτος γιατί και οι φόροι είναι χαμηλοί και το κράτος παρεμβαίνει σαν Κέρβερος όταν οι επιτήδειοι θέλουν να κάνουν τη λαμογιά τους. Έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδύσεις και να ενισχύσουν το ΑΕΠ τους. Απλά πράγματα.

Πραγματικά, η εξέταση των στοιχείων που παραθέτει σήμερα το «Π» για τη φορολογία στα Βαλκάνια πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε. Πριν από μία δεκαετία η Ρουμανία είχε το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας και σήμερα μας έχει ξεπεράσει! Μπορεί κάποιοι ιδεοληπτικοί τυχοδιώκτες να μιλάνε για μισθούς Σουηδίας και υποδομές Δανίας, όπου υπάρχει υψηλή φορολογία, αλλά από την άλλη πλευρά αγνοούν τις τεράστιες δυνατότητες αυτών των οικονομιών και τη συγκρότηση της παραγωγικής τους βάσης, παραβλέποντας παράλληλα την εντελώς διαφορετική περίπτωση της χώρας μας. Η Ελλάδα της στασιμοχρεοκοπίας, με δημόσιο χρέος 181,9% του ΑΕΠ, πρέπει να αυξήσει τον παρονομαστή (ΑΕΠ) και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις, χρειάζεται χαμηλή φορολογία. Αν έρθουν οι επενδύσεις και μεγαλώσει η «πίτα», τότε μπορούμε να μιλάμε και για καλύτερους μισθούς και για καλύτερες προοπτικές στο συνταξιοδοτικό. Για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει να γίνουμε… Βαλκάνιοι!

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ