Navigation
20
Νοέ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
11 Απρ 2016

Αρχίζουν κατασχέσεις κατά του Δημοσίου

Ελεγκτικό Συνέδριο Οικονομία

Μέσω του ΣτΕ στέλνουν τον λογαριασμό όσοι δικαιωθήκαν –Δικαστικές αποφάσεις παραμένουν ανεκτέλεστες – Μισό δισ. στη διετία η δικαίωση για τους γιατρούς του ΕΣΥ

του Παναγιώτη Στάθη

Η ώρα του λογαριασμού ήρθε για την κυβέρνηση, αφού όλα τα «ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου», δηλαδή ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ, δικαστές (και κατ’ επέκταση βουλευτές και διευθυντές ΕΣΥ), γιατροί του ΕΣΥ κ.λπ.,
όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, όλοι οι συνταξιούχοι που πληρώνονται πάνω από 1.000 ευρώ και πλήρωναν με λανθασμένο υπολογισμό παραπάνωεισφορά αλληλεγγύης και τόσες άλλες κατηγορίες πολιτών, που δικαιώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα ελληνικά δικαστήρια, υποβάλλουν αγωγές και ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως δεν τους καταβάλλει το κράτος. Ο λογαριασμός είναι δυσθεώρητος και αγγίζει πολλά δισ., αφού πλέον κινδυνεύει το Δημόσιο να υποστεί ακόμα και κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων.

Η πρόσφατη καθαρογραφή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διατάσσει την επαναφορά των μισθών και συντάξεων γιατρώντου ΕΣΥ, εν ενεργεία και συνταξιούχων στα επίπεδα του Αυγούστου του2012 (όταν ψηφίστηκε το 2ο μνημόνιο), είναι απλά η τελευταία σταγόνα στον ωκεανό των (ανεκτέλεστων επί της ουσίας) δικαστικών αποφάσεων, πουουσιαστικά «ξηλώνουν» όλες τις μνημονικές περικοπές από το 2012 και
μετά. Μόνο που οι κυβερνήσεις (τόσο Σαμαρά, όσο και Τσίπρα) έχουν περάσει στον αντίπερα όχθη και από εκεί που φώναζαν οι πολίτες «δεν πληρώνω», το φωνάζουν εκείνες. Αυτό όμως έχει ανοίξει μια άλλη δικαστική φάμπρικα μεγάλης διάστασης, που λέγεται «αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του Δημοσίου». Εν ολίγοις τόσο δικαστές για τα αναδρομικά τους όσο και άλλες κατηγορίες πολιτών, είτε έχουν προσφύγει είτε είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να πληρωθούν μέσω της ρευστοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου!

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Τα νέα εφιαλτικά σενάρια «ξύπνησε» η δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο εν ενεργεία και συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, αφού ξεκαθαρίζεται με σαφήνεια ότι ο νόμος 4093/2012 είναι αντισυνταγματικός. Σημειωτέον πως, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημοσιονομικού συστήματος, διαμορφώνεται νομολογία από τα ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ,Ελεγκτικό Συνέδριο) να μη δέχονται επιστροφή των αναδρομικών σε όλους,παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, αναγνωρίζοντας την αντισυνταγματικότητα των περικοπών μόνο για το μέλλον. Άλλωστε,αναδρομικά δεν έδωσε ούτε στους καθηγητές ΑΕΙ, ούτε στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, δεν θα δώσει ούτε για τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, χαράσσοντας «μια κόκκινη γραμμή» προστασίας της δημοσιονομικής ισορροπίας λόγω της κρίσης.Το κόστος της μισθολογικής (όχι αναδρομικά) αποκατάστασης των γιατρών είναι μισό δισ. στη διετία! Οι περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων έχουν δικαιωθεί είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο είτε από το ΣτΕ.

Ειδικότερα:

-Καθαρογράφτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου πουκρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον νόμο 4093/2012) στους μισθούς και στις συντάξεις των εν ενεργεία και
συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.

-Δικαιώνονται, επίσης από τηνΟλομέλεια του ΕΣ, όλα τα ειδικά μισθολόγια: ένστολοι, καθηγητές, ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ κ.λπ., με αποφάσεις που θα δημοσιευθούν σύντομα.

-Έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή ο τρόπος υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφασίσει:

– Τον Ιούνιο του 2015 πως οι περικοπές συντάξεων που επιβλήθηκαν με το 2ο μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2012 είναι αντισυνταγματικές

-Τον Ιούνιο του 2014 πως είναι αντισυνταγματικές οι αντίστοιχες μειώσεις μισθών και συντάξεων των ένστολων.

-Τον Δεκέμβριο του 2013,το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές, με δύο αποφάσεις του, τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών (από τον Αύγουστο του 2012), καθώς επίσης έκρινε ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και στους βουλευτές. Κατόπιν αυτών,οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο καθεστώς προ του 2ου μνημονίου (Ιούλιος 2012).

-Τον Δεκέμβριο του 2015 δικαιώθηκαν επίσης οι καθηγητές ΑΕΙ από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

-Εκκρεμούν οι αποφάσεις για προσφυγές μελών του ΝΣΚ που δικαιώθηκαν ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ποιες προσφυγές εκκρεμούν

Εκκρεμούν οι προσφυγές σε πιλοτικές δίκες στην Ολομέλεια του ΣτΕ:

-Προσφυγή για μισθούς γιατρών του ΕΣΥ, με πρόκριμα όμως την απόφαση τουΕλεγκτικού συνεδρίου. Αν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις μεταξύ των δύοδικαστηρίων, το θέμα θα λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

-Καθηγητών ΤΕΙ, που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές, αφού απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τους καθηγητές των ΑΕΙ. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλει νέες προσφυγές, με τις οποίες ζητούν την εφαρμογή της απόφασης που τους δικαίωσε.

Ήδη,όμως, η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων οδηγεί:

-Δικαστές να ζητούν τα αναδρομικά τους από το Μισθοδικείο (από το οποίο έχουν ήδη δικαιωθεί), ενώ οι μισθοί τους έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2012. Κάποιοι ήδη έχουν προχωρήσει σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Δημοσίου.

-Ένστολους να προσφεύγουν κατά και του νέου μισθολογίου τους, το οποίοδεν επανέφερε τους μισθούς τους στα όρια που διέταξε η Ολομέλεια τουΣτΕ!

Πώς θα κατάσχεται η δημόσια περιουσία

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει και μια καινούργια νομική πραγματικότητα, που αφορά την πρόσφατη εναρμόνιση του εγχώριου δικαίουμε κοινοτική οδηγία του 2004 (!), με την οποία επιτρέπει πλέον την
έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και τις κατασχέσεις της περιουσίας του, αν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, ο ιδιώτης που του χρωστά το Δημόσιο μπορεί να στραφεί δικαστικά για την είσπραξη των απαιτήσεών του κατά του Δημοσίου, εκδίδοντας διαταγή πληρωμής η οποία πρέπει να εκτελείται εδώ και
τώρα. Σε περίπτωση μάλιστα μη συμμόρφωσης του Δημοσίου,επιτρέπεται η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας, γεγονός βέβαια που αποτελεί ένα πανίσχυρο μέσο πίεσης στο Δημόσιο, για να πληρώσει άμεσα τεράστια
χρηματικά ποσά, που οφείλει. Βέβαια, θα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ανακοπής από την πλευρά του Δημοσίου ή του Νομικού Πρόσωπου Δημοσίου Δικαίου, με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης του αντισυμβαλλόμενού του, ενώ υπάρχουν και προφανείς εξαιρέσεις.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 09/02

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress