Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
2 Μαρ 2015

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για… εκλογές; – Το χρονοδιάγραμμα της αγωνίας στο 4μηνο

κλεψύδρα_ελληνική_σημαία Uncategorized | Οικονομία

Στην αφετηρία για μία διαδρομή θριάμβου ή έναν δραματικό Γολγοθά, καταρτίσθηκε με τα έως τώρα ισχύοντα, ο οδοιπορικός χάρτης που θα διανύσει η Ελλάδα στην μετα-μνημόνια ενδιάμεση χρονική περίοδο, με αυξημένη την πιθανότητα νέων εκλογών, καθώς τα αδιέξοδα πυκνώνουν όσο λιγοστεύει ο χρόνος.

Μέχρι να λήξει η τετράμηνη ανακωχή, περίοδος χάριτος, επέκταση μνημονίου, ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάζεται η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές, το ημερολόγιο περιλαμβάνει μία σειρά από γεγονότα-σταθμούς που θα κρίνουν τις επόμενες εξελίξεις και το μέλλον της χώρας.

EKT

ΕΚΤ

Τα στιγμιότυπα από το… μέλλον, ξεκινούν την προσεχή Πέμπτη 5 Μαρτίου όπου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αποφασίσει τη νομισματική πολιτική η οποία δεν αναμένεται να παρεκκλίνει από την ποσοτική χαλάρωση που αποφασίστηκε στο Δ.Σ. του Ιανουαρίου.
Για την Ελλάδα η συνεδρίαση θα είναι καταλυτική, εάν στην ατζέντα συμπεριληφθεί η άρση της αναστολής αγοράς ομολόγων του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ΕΚΤ θα αποφασίσει να δεχθεί ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα και θα χορηγεί ρευστότητα, από τη στιγμή που θα εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί θετικά το πρόγραμμα.

Eurogroup

eurogroup_2015

Ακολουθεί την Δευτέρα, 9 Μαρτίου το Eurogroup.

Εδώ κρίνονται πολλά. Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη υπό  τον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστού.
Δεδομένου δε, ότι τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν τον Ιανουάριο πτώση σχεδόν κατά 1 δις ευρώ, θεωρείται αμφίβολη η δυνατότητα του Δημοσίου να διαχειρισθεί επαρκώς και με αποτελεσματικότητα τις υποχρεώσεις του, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο μήνα.
Ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης, γίνεται ορατός καθώς πλησιάζει, αφού εξαντλούνται οι πηγές χρηματοδότησης.

Νταισελμπλουμ

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γιέροεμ Ντάϊτσελμπλουμ, δήλωσε ξεκάθαρα στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου.
Μάλιστα τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων, και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας ότι αυξήθηκαν οι εισροές καταθέσεων, κάτι που τελικά αποδείχθηκε ότι οφειλόταν στην καταβολή των συντάξεων από τα ταμεία, κλόνισε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη.

cashflow

ELA

Αν υποθέσουμε ότι ξεπερνάει ομαλά η Ελλάδα το προσεχές Eurogroup, οι επόμενες δύο ημερομηνίες-σταθμοί, αφορούν στον ELA (Emergency Liquidity Assistance – Έκτακτος Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 18 Μαρτίου και την 1η Απριλίου για να αποφασίσει την επέκταση του ΕLA προς τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Moodys

Moodys

Στο μεταξύ, στις 27 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινώσει η Moody’s την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Εδώ οι εξελίξεις μπορεί να είναι πραγματικά οι δυσμενέστερες, δεδομένου ότι ο διεθνής οίκος έθεσε στις 7 Φεβρουαρίου την Ελλάδα σε καθεστώς: «υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση».

ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 15 Απριλίου για να διαμορφώσει τη νομισματική της πολιτική.

Τέλος Απριλίου – Έγκριση από θεσμούς και Βουλή

βουλή

Παρ’ ότι η ατζέντα του Απριλίου φαίνεται κενή, εν τούτοις είναι ο κρισιμότερος μήνας.
Στην προέκταση των ελληνικών προτάσεων που έγιναν δεκτές από το Eurogroup, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποσαφηνίσει πλήρως τα μέτρα που θα εφαρμόσει έως το τέλος Απριλίου. Τότε θα γίνει επίσημα αποδεκτή η ελληνική πρόταση της 24ης Φεβρουαρίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αφού οι θεσμικοί εταίροι-πιστωτές (πρώην τρόϊκα) εγκρίνουν την εξειδίκευση των μέτρων, τότε η νέα συμφωνία θα υποβληθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο για επικύρωση.

Μάϊος

Στις 6 Μαϊου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το θέμα του ΕLA και τις ελληνικές τράπεζες στην κορυφή της ατζέντας.

Ακολουθεί το Eurogroup της 11ης Μαϊου.

Λήξη παράτασης και ομολόγων 7 δις

EKT_mail_bonds

Η 4μηνη επέκταση του μνημονίου λήγει στις 30 Ιουνίου.
Τον ίδιο μήνα δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα, πλην του Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Μέχρι τότε λοιπόν, (αν όχι πολύ-πολύ ενωρίτερα), θα πρέπει να υπάρχει απάντηση από την Ελλάδα, σχετικά με την εξαργύρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν αγορασθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα ομόλογα, συνολικής αξίας 7 δις ευρώ, λήγουν μεταξύ 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.

εκλογές
Η απάντηση ασφαλώς θα είναι γνωστή στο κυβερνητικό επιτελείο «πολύ-πολύ ενωρίτερα».
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες ενέργειες ίσως από τον Μάϊο, λόγω… εκλογών τον Ιούνιο!

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ