Navigation
8
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Αρκετά σύννεφα
14 Μαρ 2016

«Αρμαγεδδών» στις συντάξεις

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Δανειστές και κυβέρνηση σε… αγαστή συνεργασία σχεδιάζουν περικοπές παντού – Ξέφτισαν οι «κόκκινες» γραμμές

Τη συμπίεση των κύριων συντάξεων, νέων και παλαιών, και την παράλληλη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού περικοπής των επικουρικών συντάξεων, του εφάπαξ και των μερισμάτων που χορηγεί το Δημόσιο, αναμένεται να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κατά τη σημερινή, κρίσιμη διαπραγματευτική συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκφράζει την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση θα έχει αίσιο τέλος και μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξουν παρεμβάσεις ούτε στις επικουρικές.

Στον αντίποδα, οι δανειστές μας αντιμετωπίζουν το Ασφαλιστικό ως δημοσιονομικό «αγκάθι» και απαιτούν τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης, ώστε να μειωθεί δραστικά η συμμετοχή του κρατικού κορβανά στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εξάλλου, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, οι μελέτες για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση, έδειξαν έλλειμμα άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Οι πέντε απαιτήσεις

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» μεταφέρουν στις αποσκευές τους απαιτήσεις για:

 • Μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων. Στόχος, ο υπολογισμός των νέων συντάξεων και ο επανυπολογισμός όσων ήδη χορηγούνται από χαμηλότερη βάση και, επομένως, μικρότερες συντάξεις. Μάλιστα, ζητούν το ποσό που θα προκύψει ως διαφορά στις παλαιότερες συντάξεις μετά τον νέο υπολογισμό, να μη διατηρηθεί για μια τριετία –όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο– αλλά να αφαιρεθεί άμεσα. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και έχει αποστείλει στους «θεσμούς», πρόκειται για περικοπές της τάξης του 1 δισ. ευρώ, που αφορούν περίπου 750.000 ήδη συνταξιούχους, κυρίως των λεγόμενων ως «ευγενών ταμείων» των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς και του Δημοσίου.
 • Δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και θα επανυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Στόχος το να εξαλειφθούν τα ελλείμματα που παρουσιάζει το Ταμείο και υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 • Αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση ακόμα και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ώστε το ποσό να μειώνεται για όσους δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις ασφάλισης.
 • Την καθιέρωση νέου μαθηματικού τύπου για τη μείωση των εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά θα ξεπεράσουν το 20%, προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.
 • Τον δραστικό περιορισμό των μερισμάτων και τη δέσμευση ότι το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Όπως εκτιμάται, αν υπάρξει πρόβλεψη για την καταβολή του μερίσματος χωρίς κρατική ενίσχυση, δηλαδή αποκλειστικά από τους πόρους του ΜΤΠΥ, τότε η μείωση των μερισμάτων για 284.000 δικαιούχους θα ξεπεράσει το 40%.

Διακεκομμένες… «κόκκινες» γραμμές

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και των αντιδράσεων των εργαζομένων, οι οποίες επιφέρουν πολιτικό κόστος.

Τα εξωτερικά και τα εσωτερικά μέτωπα αναγκάζουν την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό. Το πού θα οδηγήσουν οι υποχωρήσεις αυτές, θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οι βασικές παράμετροι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδίασε η κυβέρνηση για ενοποίηση όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους, επί της ουσίας, δεν ισχύουν.

Αναλυτικότερα:

 • Εθνική Σύνταξη: Η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα χορηγείται σε όλους τους μελλοντικούς συνταξιούχους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προσκρούει στην αντίδραση των «θεσμών». Πλέον, το επικρατέστερο σενάριο θέλει όσοι συνταξιοδοτούνται στο μέλλον με 15ετία, να λαμβάνουν τα 15/20 της σύνταξης αυτής, δηλαδή 285 ευρώ. Το όριο των 384 ευρώ, αναμένεται να χορηγείται μόνο από 20 έτη ασφάλισης και άνω.
 • Κύριες συντάξεις: Η εντονότερη από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, αρχίζει να ξεθωριάζει. Εάν οι περικοπές ξεκινήσουν από τα 1.500 ευρώ και άνω, τότε επηρεάζονται περίπου 360.000 συνταξιούχοι, αριθμός που σχεδόν διπλασιάζεται, εάν ως αφετηρία των μειώσεων οριστούν τα 1.200 ευρώ. Πληροφορίες από την πλευρά των «θεσμών», θέλουν οι μειώσεις να κυμαίνονται στα επίπεδα του 15%. Παράλληλα, προωθείται μείωση και του πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις από τα 2.772 ευρώ που είναι σήμερα για μία σύνταξη και τα 3.680 ευρώ για άθροισμα συντάξεων, στα 2.000 και 2.500 ευρώ, αντίστοιχα.
 • Επικουρικές συντάξεις: Πρόκειται για τη «θυσία», που φέρεται να έχει αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλυτώσει τις κύριες συντάξεις. Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ΕΤΕΑ κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, προτείνεται να υπάρξει στοχευμένη περικοπή από 2% έως 30%,για συντάξεις από 150 ή 170 ευρώ και άνω.
 • Επιστήμονες: Το αρχικό σενάριο προέβλεπε άμεση αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλουν όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), στο 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. Το μέτρο επηρέαζε, επίσης, όλους τους ανεξάρτητα απασχολουμένους (π.χ φαρμακοποιούς, λογιστές, δικαστικούς επιμελητές). Οι αντιδράσεις, όμως, εκ μέρους των θιγομένων, έχουν οδηγήσει το υπουργείο Εργασίας σε αναδίπλωση. Η ηγεσία του υπουργείου έχει προτείνει να υπάρξει έκπτωση 50% επί των ασφαλιστικών εισφορών για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 7.000 – 10.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 1%, με ανώτατο όριο τα 55.000 ευρώ.
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αντίστοιχη ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αναδίπλωση σε αυτό το πεδίο εστιάζεται στο να περιοριστεί η εισφορά στο 6,5% για όσους εργάζονται με μπλοκάκι, ενώ θα ισχύει ειδική ασφαλιστική κλάση για όσους βρίσκονται εντός της πρώτης πενταετίας επαγγελματικής δραστηριοποίησης. Επίσης, όσοι έχουν προχωρήσει σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος, θα μπορούν, κατόπιν αίτησης, να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς.
 • Αγρότες: Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 7% που είναι σήμερα, στο 20% έως το 2019. Υπό τη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του χρόνου προσαρμογής κατά μία διετία, ώστε το όριο του 20% να καλυφθεί το 2021. Παράλληλα, δημιούργησε μία άλλη κατηγορία ασφάλισης, στο 16%, για όσους αγρότες επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν μικρότερη σύνταξη.

 Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress