Navigation
18
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Νεφοσκεπής
25 Απρ 2016

Αποζημίωση 240.000 ευρώ σε τρεις γιαγιάδες

δικαστήριο Οικονομία

Αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 240.000 ευρώ, όσο δηλαδή και το κεφάλαιο που διέθεσαν, επιδίκασε το Πρωτοδικείο Αθηνών σε τρεις «σούπερ» γιαγιάδες (συνταξιούχοι, ηλικίας από 68 έως 92 ετών)οι οποίες τα «έβαλαν» με το τραπεζικό – ασφαλιστικό σύστημα,αφού κρίθηκε ότι ουσιαστικά εξαπατήθηκαν και επένδυσαν μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε ομόλογα υψηλού ρίσκου, εν αγνοία τους.

του Παναγιώτη Στάθη

Η απόφαση έχει μεγάλη σημασία για χιλιάδες άλλους πολίτες και αν επικυρωθεί σε ανώτερα δικαστήρια, αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τα επενδυτικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά, μέσω ασφαλιστηρίων ζωής, ασφαλιστικών επιχειρήσεων, τραπεζών, εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις γυναίκες επενδυτές πείστηκαν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για 10 χρόνια (έως το 2019), επενδύοντας μέσω ασφαλιστικής εταιρείας αποκλειστικά σε ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Δημιουργεί δεδικασμένο

Η απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία,γιατί ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο σε πολλούς επενδυτές να υποβάλουν αγωγές και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις εξαιτίας του ρίσκου που«σπρώχθηκαν» να πάρουν αγοράζοντας ομόλογα μέσω ασφάλισης και έχασαν το κεφάλαιό τους, χωρίς να αντιληφθούν ότι καθοδηγήθηκαν να εμπλακούν σε μια επενδυτική δραστηριότητα υψηλού ρίσκου. Η δικαστική απόφασηαποδέχεται ουσιαστικά ότι η«έλλειψη» ενημέρωσης των επενδυτών, ώστε να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους τέτοιων προϊόντων, συνιστά αμέλεια της ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία σύναψαν το συμβόλαιο…

Εν προκειμένω, οι τρεις γυναίκες είχαν επενδύσει συνολικά 240.000 ευρώ μέσω ασφαλιστικής εταιρείας σε ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, όταν προ τριετίας ακριβώς (26/3/13) μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτές τις αγωγές τους και υποχρέωσε την κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία, που μέσω τράπεζας προωθούσε τέτοιες επενδυτικές ασφαλίσεις, όχι μόνο να καλύψει τη ζημιά τους, ύψους 240.000 ευρώ, αλλά και τους τόκους που θα έπαιρναν, εάν συνέχιζαν να έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις.
Αποζημιώσεις

Η δικαστική απόφαση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε έως τώρα, αναγνωρίζοντας ότι και αυτοί που προβαίνουν σε επενδύσεις μέσω ασφαλίσεων δικαιούνται αντίστοιχη προστασία με όσους αγοράσουν επενδυτικά προϊόντα μέσω τραπεζών ή άλλων επενδυτικών εταιρειών. Μάλιστα, η απόφαση θεωρείται πρωτοποριακή από έγκυρους δικαστικούς κύκλους,διότιπροσαρμόζεται με τις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί στα βασικά σημεία της, οι παραδοχές δημιουργούν πολλοί σημαντικά δεδικασμένα, τα οποία πιθανόν έχουν αντιμετωπίσει,αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες πολίτες που νόμιζαν πως είχαν προβεί σε μιαασφαλή επένδυση των οικονομιών μιας ζωής. Οι παραδοχές αυτές είναι ότι:

α) Η ασφαλιστική εταιρεία και η τράπεζα αθέτησαν το καθήκον να διαφωτίσουν και να προειδοποιήσουν τις συνταξιούχους για την ασφάλεια του κεφαλαίου τους, αφού η πληροφόρηση εστίασε μόνο στο δέλεαρ της υψηλής απόδοσης.

β) Οι συνταξιούχοι υπέγραψαν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να διαβάσουν και να κατανοήσουν τους όρους, που ήταν δυσνόητοι για έναν μέσο άνθρωπο.

γ) Οι εταιρείες υποστήριζαν στο δικαστήριο ότι οι γυναίκες έχουν αποκλειστική υπαιτιότητα (ή έστω κατά 99%) για την απώλεια των χρημάτων τους, γιατί έσπευσαν να υπογράψουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατανοήσουν τους όρους. Το Πρωτοδικείο έκρινε, όμως, ότι τα στελέχη της εταιρείας, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους, οφείλουν όχι μόνο να ψάξουν και να εκτιμήσουν το προφίλ του εκάστοτε επενδυτή, αλλά και να αποτρέψουν τις τρεις γυναίκες από αυτή την επένδυση.

δ) Οι συνταξιούχοι αδυνατούσαν να αντιληφθούν τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού προϊόντος, την ιδιότητα του ομολόγου και τους κινδύνους, λόγω της ηλικίας τους (62, 64 και 87 ετών κατά την υπογραφή), του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου κ.λπ.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα, όπως δομούνται στη δικαστική απόφαση, ουσιαστικά χτίζουν βάσιμους λόγους διεκδίκησης αποζημιώσεων σε ανάλογες περιπτώσεις.
Οι τρεις γυναίκες

 

Η επένδυση για τις τρεις γυναίκες έγινε στα τέλη του 2009, όταν ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά για την επικείμενη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων. Πείστηκαν, λοιπόν, να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια πολύ αποδοτικότερη ασφάλιση επενδυτικού χαρακτήρα, διαβεβαιώνοντας ότι επί μία πενταετία θα έχουν σταθερή επιτοκιακή απόδοση 4,35%, ενώ από τα επιτόκια των προθεσμιακών ήταν 2,50% και επρόκειτο να μειωθούν. Οι συνταξιούχοι δέσμευσαν τα χρήματά τους για 10 χρόνια (έως το 2019), επενδύοντας μέσω ασφαλιστικής εταιρείας αποκλειστικά σε ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Η πληροφόρηση και η ενημέρωση που είχαν από τους αρμοδίους για τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους μιας τέτοιας επένδυσης ήταν ελλιπείς έως ανύπαρκτες, καθώς κανείς δεν περίμενε το «κανόνι» που θα ακολουθούσε.

Μάλιστα, στην αίτηση ασφάλισης δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι τα χρήματα επενδύονται σε ομόλογα αλλοδαπής εταιρείας εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Όταν η Λαϊκή Τράπεζα μπήκε σε εκκαθάριση (και έγιναν σχετικές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου για αναστολή διαπραγμάτευσης του ομολόγου), οι τρεις γυναίκες ειδοποιήθηκαν ότι έχασαν τα χρήματά τους. Μόλις τότε συνειδητοποίησαν ότι είχαν πειστεί να επενδύσουν όχι σε ασφάλιση, αλλά σε ομόλογα με μηδενική πλέον αξία.
7 χρόνια μετά για τη Lehman

 

Δικαιοσύνη,όμως, απολαμβάνουν και κάποιοι από τους επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους, πριν από επτά χρόνια,μετά τη «μαύρη Δευτέρα», που σήμανε την κατάρρευση του επενδυτικού κολοσσού Lehman Brothers και την αρχή της παγκόσμιας ύφεσης. Η ώρα της δικαίωσης για όσους επέμειναν δικαστικά και δεν συμβιβάστηκαν να πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων τους έφτασε τον περασμένο χρόνο.Τόσο το Εφετείο, με δύο αποφάσεις του, όσο και ο Άρειος Πάγος, με την πρώτη τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση, δικαίωσαν επενδυτές που επέμειναν δικαστικά, αφού τα περισσότερα θύματα εταιρειών που χρησιμοποίησαν παραπλανητικές τακτικές για να προωθήσουν επενδυτικά προϊόντα συμβιβάστηκαν με αποζημιώσεις λίγο πάνω από το 50% του κεφαλαίου που είχαν τοποθετήσει. Ο αριθμός των ανθρώπων που δέχτηκαν εξωδικαστικό συμβιβασμό στη χώρα μας είναι μεγάλος και αφορά εκατοντάδες επενδυτές, που αγόρασαν τα προϊόντα μέσω μιας αλλοδαπής τράπεζας. Ήδη, η Δικαιοσύνη έχει δικαιώσει τρεις πολίτες:

  • Το Εφετείο δικαίωσε έναν γιατρό με 100.000 ευρώ και έναν ναυτικό με 45.000 ευρώ (τα κεφάλαιά τους), ενώ θα πάρουν και 4.500 ευρώ ως ηθική βλάβη.
  • Τη μεγαλύτερη και τελεσίδικη δικαίωση εισέπραξε μια Ελληνίδα συνταξιούχος, η οποία επέμεινε μέχρι τέλους και θα της επιστραφούν τα 75.000 ευρώ της επένδυσης, ενώ θα της δοθεί και αποζημίωση 1.500 ευρώ για ηθική βλάβη. Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου δείχνει τον δρόμο και για άλλους επενδυτές, αφού αποδέχεται ότι η αλλοδαπή τράπεζα εκμεταλλεύτηκε την απειρία της γυναίκας, πείθοντάς τη να επενδύσει σε «τοξικά προϊόντα».Ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομη την συμπεριφορά της ξένης τράπεζας, καθώς δεν την ενημέρωσε για τους κινδύνους που έφεραν οι ξένοι τίτλοι. Επίσης, η τακτική της φίρμας ήταν παραπλανητική, σύμφωνα με την απόφαση, καθώς στα φυλλάδια που εστάλησαν στη γυναίκα η εγγύηση της LehmanBrothers ήταν γραμμένη με μικρά γράμματα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress