Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αραιή συννεφιά
13 Ιούν 2016

Αποχωρεί το ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη θέση χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος ετοιμάζεται να «γιορτάσει» με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας παράλληλα μια πρώτη μικρή «έξοδο» στις αγορές (για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό) με τη βοήθεια της Goldman Sachs.

  • «Η Ελλάδα πήρε ότι μπορούσε να πάρει στο ζήτημα του χρέους. Δόθηκε ο ορισμός της βιωσιμότητας και σχεδιάστηκε ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είχε μόνον αρνητικές συνέπειες, με πιέσεις για νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις» θεωρούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου και ετοιμάζουν μια θριαμβευτική επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εξελίξεων μέσα στο Φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ισορροπίες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αρνητικές για την συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα. «Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν την πολιτική του extend and pretend. Δεν πιέζουν για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αρκούνται σε πολιτικούς συμβιβασμούς που μεταθέτουν το πραγματικό πρόβλημα στο απώτερο μέλλον.

Το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σ’ αυτό το ανούσιο πολιτικό σόου» αναφέρουν αξιόπιστες πηγές από την Ουάσιγκτον. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης του ΔΝΤ πιέζει Γενική Διευθύντρια να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ταμείου σε άλλες περιοχές του κόσμου «με πραγματική ανθρωπιστική κρίση» και να διατηρήσει μόνον τη θέση του επ’ αμοιβή «τεχνικού συμβούλου».

Τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ στην Ευρώπη, βλέπουν θετικά και αρκετές κυβερνήσεις χωρών με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ενώ για προφανείς λόγους είναι αντίθετες οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου κλπ.

Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να μετριάσει τις επιπτώσεις από την αποχώρηση του ΔΝΤ με μια μικρή, «μετρημένη και προσεκτική έξοδο στις αγορές», δηλαδή με την έκδοση ενός ομολόγου που θα λειτουργήσει ως τεστ για τις επόμενες εκδόσεις αλλά ταυτόχρονα θα καλύψει το ποσό των 6 έως 8 δις Ευρώ που θα συνεισέφερε το ΔΝΤ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες κυρίως με την Μorgan Stanley και την Goldman Sachs με την δεύτερη να θεωρείται ήδη επικρατέστερη να αναλάβει τον συντονισμό της έκδοση του ομολόγου και της συγκέντρωσης των επενδυτικών κεφαλαίων που θα είναι πρόθυμα να αναλάβουν τον «ελληνικό κίνδυνο» χωρίς την εγγύηση του ΔΝΤ.

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει αφάνταστα τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Φθινοπώρου για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις Ευρώ η οποία περιλαμβάνει «ευαίσθητα θέματα» όπως οι ομαδικές απολύσεις, περαιτέρω χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, συνδικαλιστική νομοθεσία κλπ.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο  Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική (υπουργική) έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις.

Αφορμή των προτάσεων του Εισαγγελέα του Ευρ. Δικαστηρίου ήταν η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge, στο Συμβούλιο της Επικράτειας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της, το 2013, για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.

Από την άλλη πλευρά, η απουσία του ΔΝΤ ως δανειστή διευκολύνει τη συζήτηση και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ιδιαίτερα στον «πολιτικά δύσκολο» τομέα της Ενέργειας και των υποδομών.

 

Τι χρωστάει η Ελλάδα και σε ποιους

Ομόλογα 39,3
Ομόλογα που κατέχει η EKT(SMP program) 14,7
Ομόλογα που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες(ΑΝFAs) 5,8
Έντοκα γραμμάτια 14,9
Βραχυπρόθεσμα δάνεια(repos) 11,01
Δάνεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) 130,9
ESM 21,4
Δάνεια από το ΔΝΤ 14,4
Δάνεια από Κράτη – μέλη Ευρωζώνης 52,9
Δάνεια από την τράπεζα Ελλάδος 3,8
Λοιπά Δάνεια εσωτερικού 0,3365
Λοιπά Δάνεια εξωτερικού 4,8
Ειδικά και Διακρατικά δάνεια εξωτερικού (Ευρωπαϊκή τρ .Επενδύσεων) 7,4
ΣΥΝΟΛΟ €321,7 δις

Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους(2015)

Κατηγορίες δημόσιου χρέους  Κόστος Εξυπηρέτησης 2015 (%)
ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ -ΜΕΛΗ EYPOZONHZ(GLF) 0,52%
ΔΑΝΕΙΑ EFSF-ESM 0,39%
ΔΑΝΕΙΑ IMF 3,83%
ΟΜΟΛΟΓΑ 3,75%
ΕΝΤΟΚΑ 2,84%
REPOS 4,45%
ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖAΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1,02%
ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ  (Ευρωπαϊκή Tραπ. Επενδύσεων) 4,24%
ΛΟΙΠΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 3,20%

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict