Navigation
28
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
5 Μαρ 2016

Απόστολος Βακάκης: Ο μαθητής (γιός) που ξεπέρασε τον δάσκαλο (πατέρα)

vakakis4 Επιχειρήσεις

Στο πρόσφατο παρελθόν είχε παραδεχτεί πως είναι «υπερβολικά κερδοφόρος». Οι διαφημίσεις του καταφέρνουν και όχι μόνο «τρυπώνουν» στο μυαλό μας, αλλά γίνονται και αντικείμενο προσμονής σε κάθε γιορτή. Η μαθητεία δίπλα στον πατέρα του τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ενασχόλησης σε συνδυασμό με το ανήσυχο και κοφτερό μυαλό του έφεραν το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας που εκτείνεται σε 72 καταστήματα που έχουν «καταλάβει» τα Βαλκάνια. Κατά καιρούς έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», αλλά με μοναδική ικανότητα έχει καταφέρει να σηκώνεται κάθε φορά και πιο δυνατός.

vakakis

Ο Απόστολος Βακάκης, ο «Mr.Jumbo»  για τους περισσότερους είναι εδώ και αποδεικνύει την επιτυχία του ελληνικού μυαλού και επιχειρηματικότητας. Υπέρμαχος της ανάπτυξης, της αναζήτησης, θυμώνει με τους «χρεοκοπημένους επιχειρηματίες και την υπέρμετρη επίδειξη πλούτου». Δεν σταματά να παρεμβαίνει με τον δημόσιο λόγο του και δεν φοβάται να εκφράσει την άποψη του ακόμα και αν δεν γίνεται αρεστός στους κύκλους του.

Μετακινείται σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις του με το ιδιωτικό ελικόπτερο. Όπως έχει δηλώσει για την τακτική του να μετακινείται με το ελικόπτερο: «Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε τρεις επισκέψεις την ημέρα όταν με τον παραδοσιακό θα επιτυγχάναμε μόνο μία. Είτε λέγεται hardware, δηλαδή το ελικόπτερο, είτε software δηλαδή τα προγράμματα, όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι στον βωμό της παραγωγικότητας. Το ελικόπτερο μπορεί να ακούγεται ως μία φαντεζί επιλογή, στην πράξη όμως είναι ένα εργαλείο αντίστοιχο του αεροπλάνου. Ιδίως στην Ελλάδα, όπου η πρόσβαση σε όλα τα σημεία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη».

 

Ποιος είναι ο Απόστολος Βακάκης

Η οικογενειακή του ιστορία λίγο πολύ γνωστή. «Τέκνο» του απόδημου Ελληνισμού, ο Απόστολος Βακάκης γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του Γεώργιος Βακάκης, βιομήχανος στην Αίγυπτο, παρήγαγε διογκωμένη πολυστερίνη, που αποτελούσε το βασικό μονωτικό υλικό της εποχής εκείνης για ψυγεία αλλά και για κτίρια. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο με την επανάσταση Νάσερ, υποχρέωσαν την οικογένεια Βακάκη το 1962 να έρθει στην Ελλάδα. Με την κατάσταση στη «μητέρα πατρίδα» να μην είναι και η καλύτερη, ο Γεώργιος Βακάκης ξενιτεύεται στη γειτονική Ιταλία, όπου πιάνει δουλειά σε μια μικρή οικοτεχνία κατασκευής λούτρινων ζώων και κουκλιών.

Από την ξενιτιά του Γεώργιου Βακάκη ξεκινά το υπέροχο παραμύθι του δεσμού της οικογένειας με τα παιχνίδια. Ήταν ο σπόρος που έμελε να φέρει την τεράστια «φασολιά» που οδήγησε στη “χήνα με τα χρυσά αυγά”.

Τα πάντα για την φαμίλια Βακάκη ήταν οικογενειακή υπόθεση. Το πρώτο κεφάλαιο κίνησης για να χτιστεί η σπουδαία βιομηχανία “El Greco” προήλθε από την πώληση των κοσμημάτων που είχε προλάβει να φέρει μαζί της από την φλεγόμενη Αίγυπτο η μητέρα του Απόστολου Βακάκη, Σοφία.

vakakis2

Μετά τα 20 του χρόνια, ο Απόστολος Βακάκης φεύγει για σπουδές Λογιστικής και Finance στο Warwick της Βρετανίας με όνειρο να καταλήξει στο Berkeley. Τότε ήρθε και το πρώτο χτύπημα. Μια μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της El Greco στην Άνω Γλυφάδα υποχρέωσε τον 23χρονο Απόστολο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανία από τα αποκαΐδια με τη βοήθεια της παραγωγικής μονάδας στο νησί της Ζακύνθου.

 

Πως ο Απόστολος Βακάκης έγινε ο Mr. Jumbo

Στο νησί των Επτανήσων ο Απόστολος Βακάκης ζει μια εκρηκτική “μαθητεία” δίπλα στον πατέρα του στα 3 χρόνια που έμεινε στο νησί, μέχρι το 1985 που ανέλαβε την θέση του προέδρου της El Greco που κυριαρχεί στο ελληνικό παιχνίδι.

Το 1990 βλέποντας την επέλαση των πολυεθνικών στην Ελλάδα, αποφασίζει να πουλήσει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro, ενώ συνεχίζει να διευθύνει την εταιρεία και ταυτόχρονα συμμετέχει στη διοικούσα επιτροπή της Hasbro Europe.

Και εγένετο τα καταστήματα Jumbo, με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στη Γλυφάδα το 1986 και τον Απόστολο Βακάκη να προσπαθεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα ώστε να προχωρήσει στο κτίσιμο της δικής του αυτοκρατορίας. Το 1997 μπαίνει στο Χρηματιστήριο, το 1998 αποκτά μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους και το 1999 συνεχίζει την ραγδαία εξάπλωση των καταστημάτων του. Ο πόλεμος με τους άλλους παιχνιδάδες της εποχής έχει ξεκινήσειμε τελικό νικητή τον Απόστολο Βακάκη.

Τα χρόνια που ακολουθούν βρίσκουν την εταιρεία σταθερά στην κορυφή της επιτυχίας με κορύφωση το 2004, όταν αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της Μασκότ του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η απάντηση στη συνταγή της επιτυχίας του; Όπως ο ίδιος λέει: «στην Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη να «σκέφτεσαι», χάνεις πολύτιμο χρόνο. Σε πρώτη φάση δεν έχεις παρά να μελετάς και να ακολουθείς τα βήματα της εξέλιξης στις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Εγώ απλώς ακολούθησα την κυρίαρχη διεθνή τάση».

Η απόδειξη της επιτυχίας

Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 582,55 εκατ. ευρώ, με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,51%, με κάθε χρονιά να αποδεικνύεται ακόμα πιο κερδοφόρα από την προηγούμενη καθώς τα κέρδη σημειώνουν συνεχώς αύξηση, με 72 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 6 στη Ρουμανία, ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-Jumbo που εξασφαλίζουν και φέτος ακόμα πιο αυξημένες πωλήσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Mr. Jumbo και η «αυτοκρατορία» του θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμη…

 

Μερικές από τις διαφημίσεις των Jumbo που έχουν μείνει στην ιστορία:

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress