Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Λίγα σύννεφα
16 Φεβ 2015

Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας Ελλάδας και Ευρώπης

Σοιμπλε Βαρουφάκης Κόσμος | Οικονομία

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το κλίμα αγωνίας για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς θα διεξαχθεί ίσως το κρισιμότερο έως σήμερα Eurogroup.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των δανειστών οι συζητήσεις φαίνεται πως δεν έφεραν κάποια πρόοδο για εξεύρεση κοινής λύσης. Μάλιστα και οι δύο πλευρές θεωρούν πως το πιθανότερο είναι να χρειαστεί και νέα έκτακτη σύγκλιση των υπουργών Οικονομικών ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Η πίεση αυτή από τις Βρυξέλλες, εφόσον διατηρηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα «τελειώνει» τις όποιες ελπίδες για συμφωνία. Μάλιστα την ίδια στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι «δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού» και επικαλείται τις λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, «καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του».

Σύμφωνα με τους Financial Times η πιθανότητα παράτασης του προγράμματος διάσωσης απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να συμφώνησαν στις διαπραγματεύσεις που είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Γερμανός αξιωματούχος δηλώνει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα ότι παραχωρήσεις θα γίνουν και οικονομική στήριξη θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο εντός του πλαισίου της τρέχουσας συμφωνίας. Όπως προσθέτει, θα υπάρξει συμβιβασμός και αυτό δεν το απορρίπτει, αλλά απορρίπτει το να έρχεται κάποιος και «να ρίχνει βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την παίρνει όμηρο». Ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές λίγο πριν τη συνάντιση στις Βρυξέλλες.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης υπάρχει πιθανότητα νεότερης συνάντησης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αργότερα εντός της εβδομάδας, εφόσον όμως υπάρξει επαρκής πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Την «ύστατη προσπάθεια» για την επίλυση του ελληνικού χρέους θα κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη τηλεφωνική συνομιλία επί του θέματος που είχε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Τσίπρα, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ κάνει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος, μετριάζοντας τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει τελική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας διατυπώνουν επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και συζήτησαν ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στη σύσκεψη αποτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών των τεχνικών κλιμακίων που έγιναν στην βελγική πρωτεύουσα και σταμάτησαν το βράδυ του Σαββάτου.

Ανώτατες πηγές του μεγάρου Μαξίμου τονίζουν με έμφαση ότι στο αυριανό Eurogroup «η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη» και προσθέτουν με νόημα: «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup –κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία»

Ετσι, φαίνεται πως οδεύουμε σε νέα συνεδρίαση του οργάνου πιθανόν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος – Πέμπτη ή Παρασκευή.

Στην Αθήνα επιμένουν πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής της φοροαποφυγής και της διαφθοράς είναι οι πρώτες δράσεις που η νέα κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει άμεσα. Βάζει βέτο όμως σε εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό και φορολογικό, καθώς θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict