Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
13 Φεβ 2019

(Απο)κρατικοποίηση του κόμματος και (απο)κομματικοποίηση του κράτους

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ένα… σαράκι που επί δεκαετίες κατατρώει το σώμα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας είναι η κομματικοποίηση του κράτους και η κρατικοποίηση του κόμματος που κυβερνά. Η χώρα έχει περάσει από μια ταραχώδη περίοδο που ξεκινάει από το 1946 έως και σήμερα. Κάθε κυβέρνηση φρόντιζε να βολεύει ημετέρους λόγω “ειδικών συνθηκών”.

Κάποτε ήταν οι κομμουνιστές που αποτελούσαν εχθρούς της χώρας και δεν έπρεπε να βρίσκονται στο κράτος και αργότερα ήταν οι αριστεροί και οι σοσιαλιστές που έπρεπε να αποδομήσουν το… κράτος της Δεξιάς.

Οι ταραχώδεις περίοδοι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν ένα στοιχείο το οποίο ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει. Οι αποφάσεις είχαν ως γνώμονα την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την καταστροφή της Κατοχής και το δράμα του συμμοριτοπόλεμου. Τη δεκαετία του ΄50 η Ελλάδα ήταν μια χώρα που έμπαινε σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης ώστε να υπάρξουν οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, για να κατευναστούν τα πολιτικά πάθη. Αυτό το αφήγημα είναι… εχθρικό για τους κομμουνιστές καθώς το χρήμα και η πρόοδος είναι μη… επιθυμητές καταστάσεις.

Η φτώχεια και η καθυστέρηση αποτελούν το… ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κομμουνιστικών ιδεών.
Ειδικά για τους αριστερούς το κράτος είναι λάφυρο. Η απέχθεια τους για οτιδήποτε δημιουργικό τους στρέφει προς την κατεύθυνση απομύζησης των μηχανισμών παραγωγής πλούτου. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να δημιουργείται παραγωγή κάτι που υπονομεύει ευθέως το κοινωνικό κράτος.

Η κομματικοποίηση του κράτους και η κρατικοποίηση του κόμματος αποτελούν… στοίχημα και για τους σημερινούς κυβερνώντες. Υποτίθεται ότι το 2015 θα ξεκινούσε η προσπάθεια αναγέννησης του κράτους που άφησαν οι… άλλοι, οι οποίοι κυβερνούσαν 40 χρόνια και διόριζαν. Μόνο που αυτοί οι οποίοι διορίστηκαν, ψήφιζαν αυτά τα κόμματα που κυβερνούσαν προ του 2015.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αυξήσει τις δαπάνες του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ μέσα από την αιματηρή φορολόγηση και καταλήστευση των πάντων. Λιώνουν στη φορολογία τους πάντες για να μπορούν να διορίζουν. Άλλωστε ποντάρουν στα παράσιτα και τους… κοπρίτες, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό και δεν θέλουν να ξεχωρίσουν μέσα από την εργασία, παρά μόνο μέσω της… τεμπελιάς. Αυτό που θα συναντήσει η επόμενη κυβέρνηση είναι ένα κράτος-έκτρωμα, το οποίο πρέπει να επανέλθει σε ισορροπία άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.

Η αποκομματικοποίηση του κράτους είναι ένας όρος του μνημονίου που επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ μάλλον πήγε… διακοπές. Γι αυτό φέρουν τεράστια ευθύνη και οι δανειστές, οι οποίοι ανέχθηκαν από τους σημερινούς κρατικοδίαιτους τύπους την ακραία κρατικοποίηση του κόμματος με συντρόφους, εραστές και ερωμένες, αλλά και τη χυδαία κομματικοποίηση του κράτους. Συστατικό στοιχείο για να γυρίσουμε σελίδα όταν απαλλαγούμε από τα σημερινά καθιζήματα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις με ονόματα-σηματωρούς που θα φέρουν πολύτιμα στα κεφάλαια και θα συγκρατήσουν τη διαρροή ανθρωπίνων εγκεφάλων στο εξωτερικό. Ο περιορισμός του κράτους αποτελεί μονόδρομο και η μετατροπή του σε ευέλικτο σχηματισμό άσκησης διοίκησης και παραγωγής πλούτου κρίνεται ως επιβεβλημένη.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια της απώλειας χρόνου και αν συνεχίσουμε έτσι η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να αλλάξει. Η επόμενη κυβέρνηση καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι θα γυρίσουμε σελίδα. Η επί σειρά ετών κομματικοποίηση του κράτους και η κρατικοποίηση του κόμματος αποτέλεσαν τη βασική αιτία της χρεοκοπίας μας.

Ας μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Ας βάλουμε επιτέλους μυαλό και μόλις απαλλαγούμε από τα σημερινά… σαπρόφυτα, ας στρωθούμε στη δουλειά με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, ευθύνη, συνέπεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ