Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
22 Μαΐ 2020

Αποκατάσταση Κήλης – Λαπαροσκοπική χειρουργική στην υπηρεσία των ασθενών»

Αναστάσιος Ξιάρχος Νέα

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Η δημιουργία της κήλης, αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, αν αναλογιστεί κανείς, ότι κάθε χρόνο διενεργούνται περισσότερες από 15.000.000 επεμβάσεις. Η δημιουργία μίας κήλης, δεν «ξεχωρίζει» τα φύλα και τις ηλικίες. Ενδέχεται να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά, με τους άνδρες, να κατέχουν ένα «σχετικό προβάδισμα».

Τι είναι η κήλη και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται;

«Με τον όρο «κήλη» (hernia)αναφερόμαστε στην παθολογική κατάσταση, κατά την οποία τμήματα του ενδοκοιλιακού σπλάχνου, προβάλλονται δια μέσω οπής, ή χαλαρού σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Πρακτικά, δηλαδή, όταν κάποιο εσωτερικό όργανο της κοιλιακής χώρας, «χάνει» τη φυσική, ανατομική του θέση και προβάλλεται, σαν  «εξόγκωμα», κάτω από το δέρμα», αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών»Οι ασθενείς με κήλη βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών όπως πχ. εγκλωβισμός του εντέρου στο χάσμα της κήλης (περίσφιξη) που ενδέχεται να προκαλέσει εντερική απόφραξη και ισχαιμία (διαταραχή της αιμάτωσης του εντέρου που οδηγεί σε γάγγραινα). Και οι δύο αυτές καταστάσεις απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση».

Ανάλογα, με τα σημεία που θα εμφανιστούν, οι κήλες διακρίνονται σε: Βουβωνοκήλη (εμφάνιση στον Βουβωνικό πόρο ή στόµιο), η οποία είναι και η συχνότερη πάθηση, με ποσοστό εμφάνισης, έναντι των υπολοίπων, άνω του 80%, Μηροκήλη (Μηριαίο στόµιο), Οµφαλοκήλη (Οµφαλός), Επιγαστρική κήλες (Επιγάστριο), Μετεγχειρητική κήλη (Παλιά τοµή από χειρουργείο), Σπιγγέλιος κήλη (Ηµισεληνοειδή γραµµή).

Ποιοι είναι οι λόγοι εμφάνισης της κήλης και ποιά τα συμπτώματα αυτής;

«Έως τώρα, δεν υπάρχει πάντα, κάποια προφανής αιτία, για την εμφάνισή τους», συνεχίζει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Πολλές φορές, οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, ενώ τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή), την απότομη, ξαφνική ή συνεχή άρση μεγάλου βάρους, χρόνιος βήχας, κυρίως λόγω της συνήθειας του καπνίσματος, εγκυμοσύνη, έλλειψη σωματικής άσκησης, χειρουργικές τομές, χρόνια δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία».

Πολλές φορές, οι κήλες είναι ευδιάκριτες, πχ. οι βουβονοκήλες, όταν ο πάσχοντας ψηλαφήσει ή δει µία διόγκωση (πρήξιµο) κάτω από το δέρμα της βουβωνικής περιοχής. Μπορεί να υπάρχει ή όχι πόνος. Η διόγκωση συχνά εξαφανίζεται όταν ο ασθενής ξαπλώσει, καθώς το περιεχόμενο της κήλης επιστρέφει πίσω στην κοιλιά.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενή

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η κήλη αποκαθίσταται λαπαροσκοπικά και αναίμακτα με τη χρήση ειδικών εργαλείων, μέσω μικροσκοπικών τομών. Παράλληλα, το κατασκευασμένο, από εύκαμπτο υλικό πλέγμα που τοποθετείται για την ενίσχυση της περιοχής, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέου ιστού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση του συγκεκριμένου πλέγματος αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα περισσότερα είδη κήλης, καθώς συνδέεται με μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 30-50%. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, αφού πρώτα, έχει αξιολογηθεί η κλινική κατάσταση του ασθενούς, μέσω της διαδικασίας των εξετάσεων του προεγχειρητικού ελέγχου.

Τα οφέλη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

«Η συγκεκριμένη αναίμακτη μέθοδος, παρουσιάζει μία πλειάδα ωφελημάτων, έναντι της παλαιάς, ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου», σημειώνει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Οι μικρές τομές ελαχιστοποιούν τον πόνο, βοηθούν στη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς, στην επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του, μέσα σε λίγες ημέρες και σε ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες τομές». Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις, όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους, στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, ιατρούς, έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής, οπότε μηδενίζεται, σχεδόν, η πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση.

«Στο Ιατρικό Περιστερίουέχουμε διενεργήσει περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις λαπαροσκοπικής αποκατάστασης κήλης, με ποσοστά επιτυχίας τα οποία αγγίζουν το 100%. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμη και σε αυτό τον πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων και μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας, για τον κάθε έναν ασθενή, τα ποσοστά επανεμφάνισης της κήλης ήταν λιγότερα του 1%. «Καταλήγοντας», αναφέρει ο Δρ. Α Ξιάρχος, «θα πρέπει να τονίσουμε ο μοναδικός υπεύθυνος για την παροχή ορθής και κατάλληλης διάγνωσης, είναι ο εξειδικευμένος Χειρουργός, στον οποίο θα πρέπει να αποταθούμε, άμεσα, μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, ώστε να λάβουμε την αποκλειστική, για την κατάσταση της υγείας μας, θεραπεία».

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ