Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
4 Σεπ 2015

Αποκάλυψη!Ποιος ήταν ο ρόλος των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση

Κρίση Κόσμος | Οικονομία

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ανακοίνωνε την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή των Μνημονίων κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη. Όμως φαίνεται πως κάποιοι γνώριζαν περισσότερα από τον ελληνικό λαό τότε καθώς το ενδιαφέρον τους ήταν ιδιαιτέρως έντονο. Ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται πως οι κινήσεις επηρέασαν βαθύτατα την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης.

Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την δημοσίευση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον όπου φαίνεται πως η ελληνική κρίση ήταν θέμα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το CNBC.

 

Όπως και τώρα, που με αφορμή τη συνάντηση της G20 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ θα θέσουν ξανά το θέμα του ελληνικού χρέους, έτσι και το 2010, στην αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να λειτουργήσει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το άρθρο του CNBC σημειώνει πως ο τρόπος που θα επιβληθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σημαντικός, καθώς το ΔΝΤ εκτιμάει ότι το χρέος τα επόμενα δύο χρόνια θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αντιτίθεται στα αιτήματα της Ελλάδας για διαγραφή, διαφωνεί και με τις απόψεις του Ταμείου, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στο θέμα.

Η ανασκόπηση των 15 περίπου emails της Κλίντον (από τα χιλιάδες) που αναφέρονται στην Ελλάδα, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε από το 2010 την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρώτο πακέτο διάσωσης και ενδιαφερόταν για την τύχη της Ελλάδας για γεωπολιτικούς λόγους και διεθνείς λόγους ασφάλειας.

Ένα από τα email που ξεχωρίζουν είναι αυτό που έστειλε ο δημοσιογράφος; Σίντνεϊ Μπλούμενταλ, πρώην βοηθός του Μπιλ Κλίντον και έμπιστος σύμβουλος της Χίλαρι. Σε αυτό, αναφέρεται σε δυνητικούς κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν στην Ευρωζώνη λόγω της πιθανής διάχυσης της ελληνικής κρίσης χρέους. Μάλιστα, σημειώνεται πως μια πιθανή δεύτερη φάση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπης, να συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία και ίσως ακόμη και την Ιρλανδία. Ο Μπούμενταλ είδε την ελληνική κρίση μέσα σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο και ισχυριζόταν ότι μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε ένα ευρώ φάσμα θεμάτων, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν. Γι’ αυτό και ζητούσε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στα θέματα της οικονομικής κρίσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να κατηγορηθεί για έλλειψη προσοχής.

Το CNBC σημειώνει πως η πρόσφατη κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης έδειξε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης για γεωπολιτικούς λόγους. Από το 2010, ο Γκάιτνερ έδειξε πως αυτή την κατεύθυνση. Κινήσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε στη συνέχεια η κυβέρνηση Ομπάμα.

Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012, ο Γκάιτνερ είχε πραγματοποιήσει περίπου 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές κλήσεις με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και άλλες 114 επαφές με το ΔΝΤ. Μεταξύ των επαφών αυτών, οι 58 ήταν με τον Τρισέ και τον Ντράγκι (δηλαδή με την ΕΚΤ).

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αντιτίθεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ συμφώνησε να αναπτύξει ένα λεπτομερές πρόγραμμα που δεν θα περιλαμβάνει τυχόν αναδιάρθρωση. Ωστόσο, η σημαντική αυτή απόφαση εξακολουθεί να στοιχειώνει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Στην πραγματικότητα, όμως, το ΔΝΤ είναι όμηρος των ευρωπαϊκών θέσεων σχετικά με τι θα γίνει με την ελληνική διάσωσης, καθώς έχει χορηγήσει δάνεια στην Ελλάδα σπάζοντας όλους τους κανόνες που το διέπουν. Το CNBC καταλήγει με την υποσημείωση ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τους τελευταίους μήνες, βοήθησε την Κριστίν Λαγκάρντ να αυξήσει την πίεση προς τους Ευρωπαίους ως προς το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ