Navigation
24
Φεβ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιαν 2016

Αποκάλυψη για τα τρικ Κατρούγκαλου

Κατρούγκαλος-Θέμα Uncategorized

Ένα προς ένα τα «σκοτεινά» σημεία που αποδεικνύουν ότι οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 30%, παρά τις –περί του αντιθέτου δηλώσεις– του κομψευόμενου υπουργού της Αριστεράς

του Δημήτρη Κωστάκου

Σε «ακρωτηριασμό» της σύνταξης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και σε νέα περικοπή για τους ήδη δικαιούχους, οδηγούν τα «σκοτεινά» σημεία της προωθούμενης από την κυβέρνηση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, στελέχη ασφαλιστικών φορέων και επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων, οι μειώσεις για ένα εκατομμύριο περίπου εργαζομένους που θα συνταξιοδοτηθούν μεσοπρόθεσμα ξεκινούν από το 5%, μεσοσταθμικά κινούνται στο 15% και μπορούν να ανέλθουν ακόμα και στο 30%.

Οξύμωρο σχήμα αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ευαγγελίζονται την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και την ανάγκη ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων με εισφορές, με το νέο σύστημα μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι συμπληρώνουν από 20 έως και 35 έτη ασφάλισης, καθώς για αυτούς προβλέπονται μεγαλύτερες μειώσεις, οι οποίες, ουσιαστικά, λειτουργούν ως αντικίνητρο για ασφάλιση.

Σε ό,τι αφορά στους τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ήδη συνταξιούχους –που έχουν υποστεί έντεκα μειώσεις από το 2010– ο επικείμενος επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε μικρότερη σύνταξη.

Το επιπλέον ποσό, θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά έως το 2018 με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι οι… αυξήσεις (!) που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους και όχι η περικοπή της διαφοράς στους παλαιούς, θα οδηγήσουν το σύστημα σε ισορροπία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Το «Π», με τη βοήθεια ειδικών, επιχειρεί να φωτίσει τις «σκοτεινές» πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό:

  • Γιατί οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής, θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές κατά έως και 30%, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το Ν3863/2010 (νόμος Λοβέρδου- Κουτρουμάνη);

Για τέσσερις λόγους:

  • Επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 38,68% για τα 35 χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα έφταναν το 70% και στον Ν3863/2010 το 45,85%.
  • Επειδή τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι τα τελευταία πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας ή ο τελευταίος μισθός, όπως ίσχυε πριν.
  • Επειδή οριστικοποιείται η απώλεια των δώρων, αφού πλέον ρητώς προβλέπεται, ότι η σύνταξη υπολογίζεται και -φυσικά- καταβάλλεται σε 12μηνη βάση, παρά το γεγονός, ότι και για αυτά έχουν καταβληθεί οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Επειδή σε περιπτώσεις δικαιούχων δύο συντάξεων (π.χ. Δημόσιο και ΕΤΑΑ), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μία και μόνο φορά. Η πρόβλεψη αυτή θα επιφέρει σοβαρές μειώσεις σε όσους θα ελάμβαναν δύο συντάξεις, έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και στους δύο ασφαλιστικούς φορείς.

 

Παράδειγμα: Με το παλιό σύστημα, για μισθωτό με 35 χρόνια ασφάλισης και μηνιαίες αποδοχές την τελευταία πενταετία γύρω στα 1.500 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η αποδιδόμενη σύνταξη 1.040 ευρώ.

Με το νέο σύστημα, επειδή, πλέον, θα υπολογίζονται οι μισθοί ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι μόνο της τελευταίας πενταετίας, ο συντάξιμος μισθός του εργαζομένου θα είναι μόλις 1.026 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70%, με βάση την κυβερνητική πρόταση θα είναι για τα 35 χρόνια ασφάλισης, μόλις 38,68%. Έτσι, το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 396 ευρώ.

Η προσθήκη σε αυτό το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ οδηγεί σε τελικό ποσό σύνταξης στα 780 ευρώ! Δηλαδή, η σύνταξη που βγαίνει με το νέο σύστημα είναι μειωμένη κατά 25%. Σημειώνεται ότι με βάση το Ν.3863/2010, για τον ίδιο εργαζόμενο, η ανταποδοτική σύνταξη θα ήταν 470 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 45,85%) και η εθνική είχε οριστεί στα 360 ευρώ. Δηλαδή, η συνολική σύνταξη –στην πλήρη ωρίμαση του συστήματος– θα ήταν μόλις 830 ευρώ και σε σχέση με το παλαιό σύστημα 20% μικρότερη. Έτσι, και τα δύο συστήματα οδηγούν σε πολύ μικρότερες συντάξεις.

Με λιγότερα ένσημα και σε αναπήρους

  • Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις για δικαιούχους με περιορισμένο αριθμό ενσήμων και συνταξιούχους λόγω αναπηρίας;

Για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες «ευελιξίας» με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, το τμήμα της «ανταποδοτικής σύνταξης» (η οποία βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές) θα είναι μηδαμινό, ενώ ακόμη και για τη χορήγηση ολόκληρης της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ έχουν τεθεί αυστηρά κριτήρια.

Παράδειγμα: Στην περίπτωση 15ετίας, που είναι το σημερινό όριο για να βγει κάποιος στη σύνταξη (4.500 ένσημα), το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12%. Δηλαδή, σε έναν συντάξιμο μισθό των 1.000 ευρώ, το ανταποδοτικό τμήμα θα φθάνει μόλις τα 120 ευρώ.

Ωστόσο, με τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που επικρατούν, είναι από δύσκολο έως αδύνατο κάποιος εργαζόμενος να διαμορφώσει στη 15ετία συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ. Επομένως, το 12% της ανταποδοτικής, θα υπολογίζεται σε πολύ μικρότερους συντάξιμους μισθούς και θα οδηγεί σε χαμηλές συντάξεις.

Η προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στα ποσά αυτά, δεν σώζει την κατάσταση.

Και τούτο, διότι χορηγείται ολόκληρη μόνο εάν ο δικαιούχος έχει τουλάχιστον 40 χρόνια παραμονής στη χώρα μας και έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Επιπλέον, θα είναι μειωμένη στην περίπτωση αναπηρίας, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου, θα μειώνεται στην περίπτωση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, όπως και στις περιπτώσεις δικαιώματος λόγω θανάτου, αλλά και διπλής σύνταξης. Η μείωση ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Είναι ενδεικτικό ότι με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75%.

  • Επηρεάζονται οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται;

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα εφαρμοστεί και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα επανυπολογιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις αυτές έχουν υποστεί μειώσεις έως και 40% από το 2010 έως σήμερα.

Η διαφορά μεταξύ αυτών και των νέων συντάξεων που θα προκύψουν, θα διατηρηθεί και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται ως έχουν, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράδειγμα: Εάν ένας παλαιός συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό προκύπτει σύνταξη 700 ευρώ, θα συνεχίσει να παίρνει τα 800 ευρώ μέχρι και το 2018. Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα προσαρμόζεται σταδιακά στα 700 ευρώ.

Επίσης, αν οι νέες συντάξεις που θα δοθούν την τριετία 2016 – 2018 είναι μικρότερες από αυτές που δίνει το ισχύον σύστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, τότε καταβάλλεται στον δικαιούχο μέρος της διαφοράς το οποίο βαίνει μειούμενο.

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται εντός του 2016. Αν με το παλιό σύστημα δικαιούνταν σύνταξη 1.000 ευρώ και με το νέο σύστημα 800 ευρώ (μείωση 20%), τότε μέχρι και το 2018 θα παίρνει 900 ευρώ (το μισό της διαφοράς του 20%). Από εκεί και πέρα, η σύνταξή του θα προσαρμοστεί στα 800 ευρώ. Ανάλογα «τρικ», με μικρότερη όμως «προσωπική διαφορά» (1/3 και 1/4 αντίστοιχα), προβλέπονται για όσους βγουν στη σύνταξη το 2017 και το 2018.

  • Θίγονται και όσοι έχουν ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ταμεία;

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όσοι έχουν λάβει σύνταξη από έναν ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν χρόνο ασφάλισης ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, μπορούν να ζητήσουν την προσαύξηση της σύνταξής τους με προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης.

Πρακτικά, η διάταξη φαίνεται να σημαίνει ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι σε δύο φορείς και υπό τις παρούσες συνθήκες θα ελάμβαναν δύο συντάξεις, πλέον, θα λαμβάνουν μία με προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης, που έχουν διανύσει στον άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Η μείωση, σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια, καθώς αφενός θα λάβουν μόνο μία εθνική σύνταξη (άρα, απώλεια 384 ευρώ) και, παράλληλα, δεν θα τους χορηγηθούν δύο συντάξεις αλλά μία, με προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης βάσει αναλογιστικής μελέτης, που θα γίνει στο μέλλον.

Αντίστοιχα, σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι περισσότερων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το Νομοσχέδιο προβλέπει, ότι θα καταβληθεί το άθροισμα των συντάξεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν θα καταβάλλεται η εθνική σύνταξη δύο φορές (πράγμα, μάλλον δύσκολο, αφού σε άλλο άρθρο προβλέπει, ότι η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μία φορά και μόνο).

 Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις

 

pinakas-syntakseis

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 16/01

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress