Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αραιή συννεφιά
14 Σεπ 2016

Αποφασισμένο το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν οι επενδύσεις στη Κέρκυρα

Πιτσιορλας ΤΑΙΠΕΔ Οικονομία

Μπορεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να σημείωνε πως η αξιοποίηση του Ερημίτη προχωρά κανονικά, σε ένα από τα άλλα ανοιχτά «μέτωπα» του Ταμείου στην Κέρκυρα, που αφορά την αξιοποίηση του Καστέλο Μιμπέλι η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν αρνητική.

Ειδικότερα, ο κ. Στ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η επένδυση από την NCH Capital για τον Ερημίτη, για την οποία οι αντιδράσεις παραμένουν από μεγάλη μερίδα τοπικών φορέων, θα προχωρήσει κανονικά (σ.σ. παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, δεδομένου ότι η σχετική σύμβαση παραχώρησης για τη μικτή τουριστική επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2013). Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές με την καταβολή και του τιμήματος.

Την ίδια στιγμή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ανακοίνωνε ότι καταψήφισε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Καστέλο στην Κέρκυρα, αιτούμενο μάλιστα την απόδοσή του στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αξιοποίησή του. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) για το ιστορικό κτίριο του Καστέλο που βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα Κέρκυρας. Σημειωτέον ότι η μελέτη που επικαιροποιεί την αντίστοιχη που είχε εκπονηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 προβλέπει μικτή χρήση του ακινήτου και συγκεκριμένα στη ζώνη Ι χρήση «τουρισμού – αναψυχής» και στη ζώνη ΙΙ χρήση «τουριστικού – παραθεριστικού χωριού».

Η πρώτη ζώνη εκτείνεται στο 21,5% του ακινήτου και αφορά το κυρίως κτίριο και την ευρύτερη ζώνη γύρω από αυτό και η δεύτερη ζώνη αναπτύσσεται περιμετρικά της ζώνης Ι και αντιστοιχεί στο 78,5% της συνολικής έκτασης. Με την επισήμανση ότι το κτιριακό συγκρότημα του Καστέλο Μιμπέλι και των 3 βοηθητικών κτισμάτων, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο ενώ και ο χώρος που το περιβάλλει είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, το Περιφερειακό Συμβούλιο καταψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα διαφύλαξης και ανάδειξης των ιστορικών κτιρίων».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Κέρκυρα από κοινού με το δήμαρχο Κ. Νικολούζο, αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο του νησιού, το οποίο ανήκει και αυτό στο «πακέτο» των 14 αεροδρομίων προς διαχείριση από τη Fraport. O κ. Πιτσιόρλας έκανε λόγο για αναβάθμιση μέσω των προβλεπόμενων επενδύσεων και αύξηση της επισκεψιμότητας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υφίσταται θέμα αύξησης των τελών κατά την περίοδο των εργασιών, ενώ, μετά το πέρας των έργων, η αύξηση θα κινείται σε λογικά πλαίσια, αντίστοιχα με το μέσο όρο σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Σε ένα ακόμη από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και το αίτημα του δήμου για παραχώρηση σε αυτόν του παραλιακού μετώπου, έχει συμφωνηθεί κατ’αρχήν η παραχώρηση, με εξαίρεση τη ζώνη όπου ασκούνται λιμενικές δραστηριότητες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει τροποποίηση της παλαιότερης σύμβασης παραχώρησης της παραλιακής ζώνης του λιμανιού στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict