Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
11 Αυγ 2016

Απίστευτο! Τώρα βάζουν χαράτσι και στα επιδόματα

Ανεργία Κρίση Χρήμα & Πολίτης

Η “φορολαγνεία” που έχει καταβάλει την κυβέρνηση έχει φέρει την ελληνική κοινωνία, όπως και την κοινή λογική στα όρια της καθώς διαπιστώνεται πως η ελπίδα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Αποκορύφωμα της άδικης κοινωνικής πολιτικής είναι τα χαράτσια που βάζει το υπουργείο Οικονομικών σε επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων, τριτέκνων, πολυτέκνων και ανέργων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο τα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων χαρακτηρίστηκαν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών και την Γ.Γ.Δ.Ε. ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιβαρύνθηκαν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ στις 20 Ιουλίου επιβλήθηκε για πρώτη φορά τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Πρόσφατα, εξάλλου, καταγγέλθηκε ότι πολλές Δ.Ο.Υ. απαιτούν από απολυμένους – συνταξιούχους του Εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης την αναδρομική καταβολή φόρων εισοδήματος για τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που έλαβαν από τον Ο.Α.Ε.Δ.!

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών και η Γ.Γ.Δ.Ε. επέβαλαν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80% καθώς και στα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι. Άλλαξαν αυθαίρετα την έννοια του εισοδήματος όπως είχε γίνει δεκτή εδώ και πολλά χρόνια και χαρακτήρισαν τα συγκεκριμένα ποσά ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες απαλλασσόμενα μεν από τον φόρο εισοδήματος αλλά υποκείμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης!

Συγκεκριμένα, στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τα οποία αναρτήθηκαν φέτος στους λογαριασμούς που έχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία στο σύστημα ΤΑXISnet, οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. προσυμπλήρωσαν τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015.

Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο τα ποσά που θεωρούνται εισόδημα, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος αλλά επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Όμως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η Γ.Γ.Δ.Ε. στις 20-7-2013 για να ερμηνεύσει την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, η οποία ορίζει την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι κατά πάγια θέση της διοίκησης «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς»!

Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

α) το προνοιακό επίδομα τυφλότητας

β) το διατροφικό επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών,

γ) τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας και ενεσοθεραπείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους δικαιούχους ασφαλισμένους,

δ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή αιμορραγική διάθεση, με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και σε κωφάλαλα άτομα, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών συντήρησης και περίθαλψής τους, καθώς και για την κάλυψη, εν γένει, των ειδικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας τους.

2) To υπουργείο Οικονομικών και ο Ο.Γ.Α. επέβαλαν τέλος χαρτοσήμου 3,6% στα ποσά των επιδομάτων που κατέβαλε ο Οργανισμός τον Ιούλιο σε χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες! Όμως, με βάση τους νόμους 4093/2012 και 4252/2014 τα επιδόματα αυτά απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

3) Το επίδομα ειδικής επιδότησης ανεργίας το οποίο καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ σε απολυμένους – συνταξιούχους του Εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, αν και είναι αφορολόγητο, πρέπει, σύμφωνα με τη λογική ορισμένων Δ.Ο.Υ., να φορολογηθεί και μάλιστα αναδρομικά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict