Navigation
30
Μαρ
location
Αθήνα
18oC
Αραιή συννεφιά
28 Μαρ 2016

Απάτη… πολλών αστέρων στην Ελλάδα της ανέχειας

taxidia-slider-efimerida Οικονομία

«Δίνεις αρχικά ένα ποσό περίπου 340 ευρώ, με το οποίο αποκτάς πρόσβαση σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, και κάθε μήνα καταβάλλεις 30-40 ευρώ ως συνδρομή, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα “δολάρια ταξιδίου”»

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

papadkos@gmail.com

Την ευκαιρία να θησαυρίσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους που είτε είναι άνεργοι είτε το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά, βρήκαν επιτήδειοι με το γνωστό κόλπο της οικονομικής «πυραμίδας». Μόνο που αυτήν τη φορά δεν υπόσχονται πλάκες χρυσού, αλλά ταξίδια… πέντε αστέρων και «δολάρια ταξιδίου».

«Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας έλαβα στο Facebook μήνυμα από έναν παλιό συνάδελφο, ο οποίος, μετά από επτά χρόνια που είχαμε να τα πούμε, μου ζήτησε να βρεθούμε για καφέ. Οι επαφές μας περιορίζονταν σε κάποια like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τυπικές ευχές σε ονομαστικές εορτές», λέει αρχικά στο «Π» ο 35χρονος Κ.Π. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας, μας ζήτησε όμως να μη δημοσιοποιηθούν). «Ύστερα από λίγες ημέρες, το ραντεβού έγινε σε αρκετά κεντρικό καφέ, όπου ο παλιός μου συνάδελφος εμφανίστηκε με… αέρα επιτυχίας, κοστούμι με παχυλό κόμπο στη γραβάτα και χαιρετώντας έναν δύο θαμώνες και τους σερβιτόρους. Αφού πρώτα συζητήσαμε λίγο για τα δικά μου επαγγελματικά, που λόγω της κρίσης δεν διανύω και τις καλύτερες ημέρες μου, ξεκίνησε να μου μιλάει για τον ίδιο. “Εγώ, φίλε, τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με international μπίζνες. Μετά από ένα ταξίδι στην Αγγλία, νιώθω σαν κάποιος να μου άνοιξε τα μάτια. Πλέον, έχω τη δική μου εταιρεία, με φορολογική έδρα στην Κύπρο, και βοηθάω τον κόσμο να ταξιδεύει και να βγάζει λεφτά”», συνεχίζει ο Κ.Π., περιγράφοντας τη συνομιλία με τον παλιό του συνάδελφο.

«Στο ερώτημα “τι αντικείμενο έχει η εταιρεία σου”, η απάντηση ήταν “δικτυακό μάρκετινγκ” και εκεί άρχισε ο… βομβαρδισμός με φωτογραφίες από φυλλάδια ξενοδοχείων και φωτογραφίες του από το εξωτερικό που κρατούσε συνεχώς το γνωστό μικρό πλακάτ “you should be here” (μτφ. «θα έπρεπε να ήσουν εδώ). Στη συνέχεια, με ρώτησε αν θα μου άρεσε να πηγαίνω ταξίδια σε ακριβούς προορισμούς του εξωτερικού, να μένω σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ξοδεύοντας λίγα χρήματα. Όταν απάντησα ότι “είμαι στριμωγμένος οικονομικά και αυτό είναι δύσκολο” μου… προσέφερε τη λύση», δηλώνει ο 35χρονος στο «Π».

 

Φέρε για να (μην) πάρεις

Όπως μας εξήγησε ο ίδιος: «Η ιδέα τους είναι απλή. Δίνεις αρχικά ένα ποσό περίπου 340 ευρώ, αν θυμάμαι καλά, με το οποίο αποκτάς πρόσβαση σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα (την “κατεβάζεις” στο κινητό) και κάθε μήνα καταβάλεις 30-40 ευρώ ως συνδρομή, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα “δολάρια ταξιδίου”. Για να σταματήσεις να πληρώνεις το… μηνιάτικο, να μαζέψεις επιπλέον “δολάρια ταξιδίου” και να αρχίσεις να βγάζεις δικά σου λεφτά, θα πρέπει να εγγράψεις στο πρόγραμμα άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία θα πρέπει να εγγράψουν από άλλα τέσσερα μέλη ο καθένας και πάει λέγοντας». Συνεχίζοντας να μας διηγείται την εμπειρία του, ο Κ.Π. αναφέρει: «Όταν παρατήρησα πως αυτό είναι μία οικονομική πυραμίδα, ο παλιός συνάδελφός μου απάντησε απαξιωτικά “φίλε, εγώ δεν ξέρω από πυραμίδες, τρίγωνα και κύκλους. Δικτυακό μάρκετινγκ λέγεται και βγάζεις λεφτά. Αρκεί να αφιερώσεις χρόνο και να δουλέψεις σωστά. Εγώ, μέσα σε έξι μήνες μόνο, έβγαλα 17 χιλιάρικα”. Άρχισε, μάλιστα, να μου αραδιάζει ξένα ονόματα που υποτίθεται όταν κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα απ’ αυτήν τη δουλειά, ότι συνεργάζεται με ένα κορυφαίο ξένο ταξιδιωτικό πρακτορείο, ότι εισπράττει λεφτά ακόμη και απ’ την Αυστραλία κ.ά., προσπαθώντας να με πείσει να μην… κλοτσήσω την ευκαιρία της ζωής μου».

Αυτό, βέβαια, που παρέλειψε να πει στον αναγνώστη του «Π» που επικοινώνησε με την εφημερίδα μας είναι ότι μόνος ωφελημένος είναι ο επικεφαλής της «πυραμίδας» (σ.σ. γνωστός στην πιάτσα ως «φαραώ»), ίσως και οι τέσσερις πρώτοι που ενέταξε ο ίδιος στο πρόγραμμα. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Κάποιος καταβάλλει 340 ευρώ και 40 ευρώ τον μήνα. Βρίσκει 4 x 340 = 1.360 ευρώ για να μην πληρώνει 40 ευρώ κάθε μήνα. Εν συνεχεία, βρίσκει 4 x 340 = 1.360 ευρώ για να πάρει πίσω τα πρώτα 340. Ακολούθως, για κάθε 340 ευρώ που βρίσκει κερδίζει 40 και, αν καταφέρει να φέρει στην εταιρεία 60 x 340 = 20.400 ευρώ, θα πάρει 60 x 40 = 2.400 ευρώ! Ωστόσο, αν κάποιο από τα μέλη τα οποία βρίσκονται κάτω από εκείνον που τα πρότεινε προς εγγραφή αποχωρήσει και χαλάσει ο κύκλος των τεσσάρων ατόμων, τότε η μηνιαία συνδρομή ξανακάνει την εμφάνισή της μέχρι ο «κύκλος» να ξανακλείσει. Πόσο εύκολο είναι σε περιόδους ανέχειας, που ακόμη και το ευρώ είναι δυσεύρετο, κάποιος να στρατολογήσει τόσα μέλη; Και σε τι χρόνο μπορεί να γίνει αυτό; Οι απαντήσεις δικές σας, απλά να θυμίσουμε πως σε κάθε απάτη αυτοί που χάνουν λεφτά είναι η συντριπτική πλειονότητα.

 

Τι λέει η νομοθεσία

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 1996, η κατασκευή «πυραμίδας» θεωρείται παράνομη και διώκεται ποινικά. Ο λόγος προσδιορισμού της απάτης απλός: Αφού η είσπραξη των ωφελημάτων προϋποθέτει τη διεύρυνση της πυραμίδας κατά γεωμετρική πρόοδο (ο ένας προσκαλεί 4 και αυτοί 16, και αυτοί 64 κ.ο.κ.) και επειδή οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο παιχνίδι είναι… πεπερασμένου αριθμού, τότε με μαθηματική ακρίβεια κάποιοι θα χάσουν και θα εξαπατηθούν. Οι πρώτες οικονομικές «πυραμίδες» ή «σχήμα Πόντσι» εμφανίστηκαν στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ πριν από μερικά χρόνια (2012-2013) υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και συλλήψεις για μία γιγαντιαία «πυραμίδα» με πλάκες χρυσού, με τον τότε διευθυντή Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, Θεόδωρο Φλωράτο, να χαρακτηρίζει το κόλπο με τις οικονομικές «πυραμίδες» ως… σεμινάριο φοροδιαφυγής.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 25/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress