Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
25oC
Λίγα σύννεφα
4 Ιούν 2018

Αντίμετρα – ανάσα θα εξαγγείλει ο Τσίπρας

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕΤΕ Νέα

Ο 44χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αρνήθηκε ότι είναι ένας φιλόδοξος πολιτικός, που επιδιώκει να πετύχει κάτι που αν μη τι άλλο φαντάζει ακατόρθωτο: Να κερδίσει τρεις συνεχόμενες νίκες σε εθνικές εκλογές, κάτι που δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά ούτε και ο Κώστας Σημίτης. Μεταπολιτευτικά μονάχα ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχείρησε εν μέρει να τα καταφέρει το μακρινό 1989-1990, αλλά και πάλι δεν σχημάτισε δική του κυβέρνηση, παρά μόνο την τρίτη φορά.

Τώρα όμως όχι απλώς οι πολιτικές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν προ τριακονταετίας, αλλά και τα δημοσκοπικά δεδομένα αποκλείουν κάθετα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται έως και 19 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι συναναστρέφονται τον νεαρό πρωθυπουργό τονίζουν ότι ο ίδιος όχι απλώς δεν το βάζει κάτω και δεν κάνει λόγο για τη διαχείριση μιας «αξιοπρεπούς ήττας», αλλά, αντιθέτως, πιστεύει ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί άρδην υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από τις 20 Αύγουστο και μετά, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα εξέλθει και επισήμως από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο (και τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Τσίπρα), προκειμένου να αναζητηθούν οι τρόποι κλεισίματος της σφυγμομετρικής ψαλίδας.

Ο μεγαλύτερος βραχνάς αυτή την περίοδο αφορά προφανώς την επερχόμενη νέα μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, που αποτελεί ρητή δέσμευση της χώρας μας προς τους δανειστές και έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο, με το επιχείρημα ότι η χώρα ούτως ή άλλως επιτυγχάνει τα τελευταία δύο χρόνια τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους «θεσμούς» και στα δημόσια ταμεία εισρέουν σε γενικές γραμμές τα προβλεπόμενα έσοδα.

Από την πλευρά τους ωστόσο, τα μέλη της κυβέρνησης που συμμετέχουν κάθε φορά στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», που διεξάγονται στις πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου «Hilton», γνωρίζουν καλά ότι οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στο θέμα των συντάξεων. Το έχουν ξεκαθαρίσει άλλωστε, αφού εκτιμούν ότι μονάχα με αυτό τον τρόπο θα επέλθει δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς ωστόσο να υπολογίζουν το κόστος που έχει ένα τέτοιο μέτρο στην ελληνική κοινωνία.

Έτσι, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ως αντίμετρο στην άρνηση των δανειστών, η καταβολή και φέτος 13ης σύνταξης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα χάσουν. Από πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για μια τέτοια παροχή; Η απάντηση είναι απλή: Από το υπερπλεόνασμα που θα υπάρξει στο τέλος του χρόνου. «Καταφέραμε να περάσουμε στον κόσμο την αίσθηση ότι κάθε Δεκέμβριο, εκεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει και έναν γενναιόδωρο μποναμά σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα», όπως τονίζουν με νόημα οι υπουργοί.

Φυσικά, μια τέτοια κίνηση από μόνη της δεν μεταβάλλει το κλίμα. Για τον λόγο αυτόν σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο ευνοϊκών μέτρων, μέρος των οποίων θα παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – δηλαδή λίγες μόνο εβδομάδες αφότου θα έχουν ξεκινήσει οι… πανηγυρικές δηλώσεις για την έξοδο από τα μνημόνια και την οκτάχρονη αυστηρή επιτροπεία.

Πρώτα απ’ όλα σχεδιάζεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι σε ηλικία, που αμείβονται με το προβλεπόμενο κατώτερο όριο των 495 ευρώ, που εάν όλα πάνε καλά, το ερχόμενο έτος θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ, φιλοδοξώντας βέβαια να φθάσει σε αξιοπρεπέστερο ύψος. Παράλληλα θα επανέλθουν και πάλι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να εξαγγελθεί και η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% από του χρόνου. Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει τη χορήγηση επιδόματος στέγασης από 70 έως και 210 ευρώ για περίπου 1.300.000 συμπολίτες μας, καθώς επίσης και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη φιλοδοξία να πολλαπλασιαστούν σε περίπτωση που υλοποιηθούν επιτέλους τα πολυαναμενόμενα μεγάλα projects, όπως είναι για παράδειγμα αυτό της αξιοποίησης του Ελληνικού. Νέες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν όμως και στο Δημόσιο, κυρίως στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας, αφού από το 2019 επανέρχεται η αναλογία της μίας νέας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου. Πολλοί λένε ότι αυτό βέβαια μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για προεκλογικά ρουσφέτια, αφού το 2019 θα είναι ούτως ή άλλως πολλαπλό εκλογικό έτος, αφού σε αυτό συμπίπτουν οι εθνικές εκλογές, δημοτικές και οι ευρωεκλογές.

Στο ευνοϊκότερο κλίμα αναμένεται να συμβάλει επίσης η υλοποίηση 10 νέων προγραμμάτων για 80.000 ανέργους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, η παροχή δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους, η πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω κινήτρων που θα αναγκάζουν τους εργοδότες να προσλαμβάνουν όσους απασχολούν προκειμένου να γλυτώνουν τα υπέρογκα πρόστιμα, αλλά και η αύξηση των δικαιούχων στους παιδικούς σταθμούς. Προκειμένου να υπάρξουν τα βέλτιστα επικοινωνιακά αποτελέσματα, τα μέτρα αυτά βέβαια δεν αναμένεται να ανακοινωθούν όλα μαζί, αλλά σταδιακά, ούτω ώστε να μη χαθούν στον ορυμαγδό των παροχών.

Εννοείται ότι σχεδόν όλα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αφού, σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητάς, το πρόσωπό του εξακολουθεί να εμπνέει έναν σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης προς τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί και αυτός την προβλεπόμενη φθορά εξαιτίας της τρίχρονης κυβερνητικής θητείας. Το εάν με όλες αυτές τις κινήσεις καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και σε τι βαθμό, μένει να αποδειχθεί στις προσεχείς εθνικές εκλογές, όποτε και εάν αυτός κρίνει σκόπιμο να γίνουν.

του ειδικού συνεργάτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict