Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
11 Ιαν 2021

Αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων ο νέος ΥΠΕΝ

Σκρέκας3 Νέα

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται τον ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων ως “πλυντήριο” για το ξέπλυμα των αμαρτιών ημετέρων επιχειρηματιών», υποστήριζε σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα και στην εφημερίδα «Π» ο Κώστας Σκρέκας ως τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, όταν το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του για ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Έθετε μάλιστα «επί τάπητος» το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καταγγέλλοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας. Οι πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο του 2019 έφεραν στην εξουσία τη ΝΔ, αλλά όχι και την υπουργοποίηση του Κώστα Σκρέκα στο χαρτοφυλάκιο το οποίο υπηρετούσε ως «σκιώδης υπουργός».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Κώστας Σκρέκας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Έμελλε όμως με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην «αυγή» του 2021 να υπουργοποιηθεί, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ΥΠΕΝ και να «κληρονομεί» τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθούσε ο προκάτοχός του, κ. Χατζηδάκης, ο οποίος με ένα βίντεο αποχαιρετισμού στα social media δηλώνει: «Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους 18 αυτούς μήνες μπήκαν γερά θεμέλια για να γίνει ο τομέας της ενέργειας ο ισχυρότερος βραχίονας στην ανάπτυξη της χώρας. Για να αποκτήσει η κυβερνητική πολιτική για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα πράσινο χρώμα. Για να μπουν ισχυρές βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη».

Μεταξύ των στόχων που θέτει για το 2021 με αρθρογραφία του ο απερχόμενος υπουργός ΠΕΝ και νυν υπουργός Εργασίας είναι η ολοκλήρωση, εντός της νέας χρονιάς, πέντε σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων: Του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (σ.σ. απόφαση για την οποία έχουν ταχθεί κατά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και η αντιπολίτευση), της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΛΑΡΚΟ, μια εκκρεμότητα 35 ετών, και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας.

Άλλα θέματα θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ Σκρέκας είναι τα εξής:

·     Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών (σ.σ. έχουν εκδηλωθεί ανησυχίες και φόβοι για αύξηση της ανεργίας).

·     Η ομαλοποίηση του νέου μοντέλου στόχου –target model– της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (υπάρχει κίνδυνος, από τη μη ομαλή λειτουργία του, να έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών και γενικότερα των καταναλωτών). Σε εκκρεμότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα τιμολόγια ρεύματος των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών, που κατά τη ΔΕΗ οι χρεώσεις πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα του target model.

·     Η ενίσχυση και η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (το 2021 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο για τις διαγωνιστικές διαδικασίες σταθμών ΑΠΕ, με ορίζοντα έως το 2024). Στη χώρα μας είναι σε λειτουργία 10,5 GW ΑΠΕ και θέλουμε ακόμα 19 GW μέχρι το 2030 για κάλυψη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα – θυμίζουμε ότι πολλά έργα καθυστερούν λόγω διαφωνιών που εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στις δράσεις του ΥΠΕΝ αναλογεί το 37% των πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα.

·     Η απλοποίηση της αδειοδότησης και η επίσπευση για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση ενέργειας κ.λπ.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα από αυτά που περιμένουν την επίλυσή τους από τον 47χρονο εκ Τρικάλων νέο υπουργό, ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Π» ως τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ αναδείκνυε ακόμα ένα ζήτημα, αυτό της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων: «Το λαθρεμπόριο αποτελεί μια ανοικτή πληγή στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Ευνοεί τα παράνομα κυκλώματα και ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των καταναλωτών. Στο ζήτημα του λαθρεμπορίου υπάρχουν αναμφίβολα διαχρονικές ευθύνες. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, καθώς και την πλήρη συνεργασία όλων των παραγόντων της αγοράς. Πρόκειται για μια “Λερναία Ύδρα”: Αν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συμφέροντα με συντονισμένο και συλλογικό τρόπο, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν χρειάζεται βεβαίως να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να υιοθετήσουμε τις προτάσεις των οργανωμένων φορέων της αγοράς για πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων στη χώρα μας».

Αξιοσημείωτη είναι και η θέση του για τις τουρκικές προκλήσεις και τους υδρογονάνθρακες, όπως την είχε εκφράσει στη συγκεκριμένη συνέντευξη: «Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα, συνεκτικό σχέδιο και μια έξυπνη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα θωρακίσει τα εθνικά ενεργειακά συμφέροντα. Η Κύπρος δείχνει μέχρι σήμερα να ακολουθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση, ορθώνοντας φραγμούς απέναντι στους λεονταρισμούς του Ερντογάν. Η Αθήνα πρέπει με κάθε μέσο να είναι δίπλα στη Λευκωσία – μόνο η ένωση των δυνάμεων του Ελληνισμού θα διασφαλίσει την ισχύ μας απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές. Οι γεωτρήσεις πρέπει να προχωρήσουν απρόσκοπτα, ώστε και η Κύπρος να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της αλλά και η Τουρκία να καταλάβει ότι η γλώσσα των απειλών δεν θα γίνει ανεκτή στην περιοχή. Η έρευνα και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια αποτελούν κεφάλαιο θεμελιώδους σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολύπλοκο στοίχημα, που η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει ώστε να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της. Μέσα από την κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4162/2013 για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών μπορούν να προκύψουν και σημαντικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το ασφαλιστικό μας σύστημα».
Επίσης «ειδικότερα για τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, περιοχές με ισχυρή περιβαλλοντική σημασία και υψηλή τουριστική κίνηση, απαιτείται ο αυστηρός έλεγχος όλων των διαδικασιών από το κράτος καθώς και η στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που θα τις πλήξουν οικονομικά και περιβαλλοντικά, ενώ ταυτόχρονα θα εγγυηθούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Καλή δύναμη, κύριε υπουργέ!

«Ξεφυλλίζοντας» το χθες

Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας για την εξυγίανση της ΔΕΗ, στη συνέντευξή του στον υπογράφοντα, όταν ήταν τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ, που θα εξασφαλίσει παράλληλα την ομαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση όλων των ευάλωτων καταναλωτών που, παρά την οικονομική στενότητα, πληρώνουν με συνέπεια τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ταυτόχρονα, θα ακολουθήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στους κακοπληρωτές που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις ρυθμίσεις για τα φτωχά νοικοκυριά και τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Ορισμένα μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα της ΔΕΗ και να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι:

·     Η επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να εξοικονομηθούν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως, που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Με την ηλεκτρική διασύνδεση εξασφαλίζουμε παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της νησιωτικής χώρας, καθώς και τις επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

·     Η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών σε όλη τη χώρα, ώστε να καταστεί εφικτός ο περιορισμός του φαινομένου της ρευματοκλοπής, που στερεί πολύτιμα έσοδα και από τη ΔΕΗ.

·     Μέσω του θεσμικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, να ληφθούν μέτρα με πρωτοβουλία της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την παροχή φθηνού ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict