Navigation
22
Ιαν
location
Αθήνα
15oC
Νεφοσκεπής
13 Αυγ 2018

«Αντικειμενικές» δονήσεις στα ακίνητα!

Ακίνητα Νέα

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισπράξει τον νέο -αυξημένο για 960.000 ιδιοκτήτες ακινήτων- ΕΝΦΙΑ, σκληρή είναι η απάντηση των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι τονίζουν: «Η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι κάθε νέος φόρος στα ακίνητα είναι τρισχειρότερος και πολύ πιο επικίνδυνος από τον εκάστοτε προηγούμενο, ακόμη και για εκείνους που υποτίθεται ότι θα επωφεληθούν από την αλλαγή, ενόσω τα απαιτούμενα φορολογικά έσοδα θα παραμείνουν αμείλικτα στο ίδιο ύψος»!

Ειδικοί επί των ακινήτων, όπως η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, τονίζουν: «Η φορολογία στην ακίνητη περιουσία είναι στόχευση κατά της μεσαίας αστικής τάξης, αφού η πίεση αυτού του φόρου είναι πρωτοφανής».

Οι κοινωνικοί φορείς τονίζουν: «Ο ελληνικός λαός φτωχοποιήθηκε, όχι τόσο γιατί του μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις του όσο γιατί με την υπερφορολόγηση πέρα από κάθε μέτρο, λογική και δυνατότητα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του τον εξευτέλισαν και κατεδάφισαν κυριολεκτικά, με όρους πραγματικής δήμευσης, την αξία της πραγματικής αποταμίευσής του, για την απόκτηση της οποίας δούλεψε, ξενιτεύτηκε, αγωνίστηκε και στερήθηκε.

«Και όλα αυτά», σημειώνει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων κ. Παραδιάς «εκπονήθηκαν βάσει σχεδίων εκτός Ελλάδος, εμπνευσμένα από κύκλους χωρών άσχετων με την ελληνική νοοτροπία, που αδυνατούν να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά για τον κάθε Έλληνα».

Από την αρχή του μνημονίου έως σήμερα έχουμε πληρώσει πάνω των 13 δισ. ευρώ για φόρους ακινήτων! Ο φόρος ήρθε για να μείνει για πάντα. Σκληρός, αυστηρός αμείλικτος…

Τι λένε οι κυβερνητικοί, όταν προεκλογικά μιλούσαν για κατάργησή του; «Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωσης στον φόρο του ΕΝΦΙΑ, η οποία, όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήταν αναδιάρθρωση σε σχέση με το τελικό ποσό, διότι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι, με βάση το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, να είναι σταθερό και, αν δεν κάνω λάθος, είναι γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ».

Αυτά δήλωνε η κυβέρνηση πέρυσι! Φέτος η τρόικα επιβεβαιώνει ότι όσο θα ζούμε θα πληρώνουμε τον φόρο!

Επ’ αυτού, ο πρωθυπουργός δήλωνε: «Σε ό,τι αφορά την προοπτική για την επόμενη ημέρα, θέλω να σας πω ότι το πού θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δημιουργηθεί από το 2019 και μετά, είναι ένα στοιχείο το οποίο θέλει κουβέντα και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα με το οικονομικό επιτελείο. Δηλαδή, δεν έχουμε καταλήξει αν ο καταλληλότερος χώρος κατανομής αυτού του δημοσιονομικού χώρου θα είναι σε αυτόν τον φόρο ή σε άλλους φόρους. Κριτήριό μας, να είστε βέβαιοι, θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν».

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαίτερα σκληρός φόρος και υπόσχονται μείωσή του κατά 70 ευρώ για όσους πληρώνουν 700 ευρώ, αν τα αντίμετρα αρχίσουν να ισχύουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι θα τον μειώσει κατά 30% σε όλους.

Ωστόσο, ο κ Τσίπρας δήλωνε πέρυσι: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος ο οποίος είναι άδικος σε ό,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά, εάν θέλετε, και θα έχω το θάρρος να το πω πάρα πολύ ανοιχτά, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία, δεν είναι. Διότι η μεγάλη ιδιοκτησία, εν πάση περιπτώσει, με κάποιον τρόπο αποκτήθηκε. Ποια είναι η μεγάλη αδικία που προκαλείται και αυτό πρέπει να το παραδεχθώ; Όχι ο φόρος αυτός καθεαυτός στη μεγάλη ιδιοκτησία, αλλά το γεγονός ότι είμαστε σε μια εποχή κρίσης, που δεν κινείται η οικονομία και που αυτός ο οποίος θα ήθελε να αξιοποιήσει το ακίνητό του για να έχει κάποια εισοδήματα, διότι δεν έχει πια εισοδήματα ή έχουν μειωθεί τα εισοδήματά του, δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα».

Τι να περιμένουμε;

Η κυβέρνηση δίνει ελπίδες, αλλά η τρόικα δεν κάνει πίσω…

Στην κυβέρνηση μιλούν για οριακές ελαφρύνσεις: «Βγαίνοντας από την κρίση, θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία στην αγορά. Ήδη βλέπουμε ότι έχει αρχίσει σιγά – σιγά, με δειλά βήματα, να κινείται η αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα, βεβαίως, στις τουριστικές περιοχές. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό θα συμβάλει και η προσπάθεια που θα κάνουμε, το επόμενο διάστημα, της δημιουργίας ενός πλαισίου σύγκλισης των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών. Να σταματήσει, δηλαδή, να είναι άλλη η αντικειμενική αξία και άλλη η πραγματική αξία των ακινήτων».

Γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός

Οι νομικοί επί των ακινήτων μιλούν για την πλέον άδικη φορολογία… Ο φόρος αυτός έχει επιβληθεί με λάθος αντικειμενικές αξίες. Αντικειμενικές εξωπραγματικές και μη υπαρκτές. Τη στιγμή που η οικοδομή έχει καταρρεύσει και οι τιμές των ακινήτων είναι μειωμένες από 50%-60%, ο φόρος επιβάλλεται με αντικειμενικές που δεν υπάρχουν. Ήταν επιβεβλημένο να μειωθούν πρώτα οι αντικειμενικές και μετά να υπολογισθεί ο φόρος αυτός.

1. ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ: Ο φόρος αυτός, πέραν του ότι είναι άδικος, αντίκειται στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στα άρθρα 4 και 78 (ισότητα, αναλογικότητα και φορολογία περιουσίας), διότι επιβάλλεται όχι με βάση τα εισοδήματα του φορολογούμενου και, συνεπώς, με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα, αλλά με βάση την αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας….

2. ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΟΡΟ: Η φορολογική, όμως, ασυνέπεια δεν έχει τέλος. Ο φόρος αυτός, κατά παράβαση του Συντάγματος, διπλασιάζεται για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ και τριπλασιάζεται με μοναδικά σκληρό τρόπο, επειδή το κράτος θέλει πάση θυσία να εισπράξει το ποσό των 2,56 δισ. ευρώ.

3. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ: Το κράτος αυθαιρετεί έναντι των Ελλήνων κατά τρόπο προκλητικό. Οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν προσφυγές κατά του νόμου κατ επίκληση του Αστικού Κώδικα , καταλογίζοντας στο Δημόσιο αδικαιολόγητο πλουτισμό, αφού επί σειρά ετών επιβαρύνει τους Έλληνες με εξωπραγματικές αντικειμενικές -πολλές φορές πάνω από το 200% των πραγματικών εμπορικών- αξίες.

4.ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα, αφού επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία δεν παράγουν εισόδημα… Φόρος, δηλαδή, στο τίποτα! Ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος με τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, γιατί δεν συνεκτιμά τη φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα, ο οποίος, υπό την απειλή τα κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού, τον καταβάλλει με τεράστιες στερήσεις.

 

AYΞΗΣΕΙΣ ΕΝΦΙΑ

 

Ν. ΣΜΥΡΝΗ: 60 τ.μ. – 2ος όροφος / τιμή ζώνης 950 ευρώ

/ ΕΝΦΙΑ πριν 127,26 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 202,10 ευρώ /

ΑΥΞΗΣΗ 100,49%.

 

ΔΑΦΝΗ: 70 τ.μ. – 2ος όροφος / τιμή ζώνης 950 ευρώ / ΕΝΦΙΑ πριν 146,39 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 293,50 ευρώ /

ΑΥΞΗΣΗ 100,49%.

 

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: 100 τ.μ. – 1ος όροφος / τιμή ζώνης 1.000 ευρώ / ΕΝΦΙΑ πριν 203,66 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 448,44 ευρώ / ΑΥΞΗΣΗ 91,38.

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 90 τ.μ. – 4ος όροφος / τιμή ζώνης 800 ευρώ /

ΕΝΦΙΑ πριν 203,66 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 398,42 ευρώ /

ΑΥΞΗΣΗ 95,63%.

 

ΑΙΓΑΛΕΩ: 85 τ.μ. – 3ος όροφος / τιμή ζώνης 900 ευρώ /

ΕΝΦΙΑ πριν 176,02 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 336.86 ευρώ /

ΑΥΞΗΣΗ: 91,38%.

 

ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 50 τ.μ. – 3ος όροφος / τιμή ζώνης 900 ευρώ / ΕΝΦΙΑ πριν 176,02 ευρώ ΕΝΦΙΑ τώρα 336,86 ευρώ / ΑΥΞΗΣΗ 91,38%.

 

ΑΓΡΙΝΙΟ: 140 τ.μ. – 5ος όροφος / τιμή ζώνης 900 ευρώ / ΕΝΦΙΑ πριν 334,61 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 640,37 ευρώ /

ΑΥΞΗΣΗ 91,38%.

 

ΛΑΡΙΣΑ: 180 τ.μ. – 3ος όροφος / τιμή ζώνης 900 ευρώ / ΕΝΦΙΑ πριν 353,01 ευρώ – ΕΝΦΙΑ τώρα 727,55 ευρώ /

ΑΥΞΗΣΗ: 106%.

 

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

 • Βουλιαγμένη: 300 ευρώ
 • Νέα Ερυθραία: 250 ευρώ
 • Αργυρούπολη: 200 ευρώ
 • Εκάλη: 200 ευρώ
 • Ελληνικό: 200 ευρώ
 • Υμηττός: 100 ευρώ
 • Φιλοθέη: 100 ευρώ
 • Γλυφάδα: 150 ευρώ
 • Ίλιον: 100 ευρώ
 • Καματερό: 100 ευρώ
 • Αγία Βαρβάρα: 100 ευρώ

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις:

 • 1ο Διαμέρισμα Αθηνών: 1.450 ευρώ
 • 2ο Διαμέρισμα Αθηνών: 500 ευρώ
 • Βύρωνας: 400 ευρώ
 • Νέο Ψυχικό: 350 ευρώ
 • Άλιμος: 100 ευρώ
 • Αγία Παρασκευή: 100 ευρώ
 • Βουλιαγμένη: 100 ευρώ
 • Βριλήσσια: 100 ευρώ
 • Ίλιον: 100 ευρώ
 • Υμηττός: 100 ευρώ

Οι μειώσεις:

 • Ψυχικό: 2.050 ευρώ
 • Εκάλη: 700 ευρώ
 • Φιλοθέη: 550 ευρώ
 • Κηφισιά: 500 ευρώ
 • Νέα Ερυθραία: 500 ευρώ
 • 3ο Διαμέρισμα Αθηνών: 400 ευρώ
 • 7ο Διαμέρισμα Αθηνών: 150 ευρώ

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ