Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

Αντεπίθεση διαρκείας από τον Ανδρέα Βγενόπουλο

Βγενόπουλος Οικονομία | Τράπεζες

Διεκδικεί αποζημίωση 1,2 δισ. από την Κυπριακή Δημοκρατίακαι προειδοποιεί για νέες αποκαλύψεις

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Με έναν φάκελο-έκπληξη, γεμάτο ντοκουμέντα και αποκαλύψεις, περίμενε τους δημοσιογράφους ο Ανδρέας Βγενόπουλος την περασμένη Πέμπτη, στην πρώτη, ύστερα από 4 χρόνια «σιωπής και εξορίας», μεγάλη δημόσια συνέντευξη, με την ευκαιρία της απόλυτης δικαίωσής του από τα δικαστήρια. Ο επικεφαλής της MarfinInvestmentGroup εξέφρασε πρώτα την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση, που έβαλε οριστικά στο αρχείο την έρευνα για τη Λαϊκή Τράπεζα, βάζοντας, έτσι, τέλος σε μια μακρόχρονη περίοδο ομηρίας του ιδίου. «Χάθηκε χρόνος μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είμαστε ελέφαντες», είπε.

Αμέσως μετά αποκάλυψε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένεται ακόμα μία σημαντική δικαστική απόφαση, που αφορά τη διεκδίκηση 1,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο, γιατί καταστράφηκε η επένδυση του ομίλου και άλλων επενδυτών. «Αυτή η νόμιμη απαίτησή μας, δυστυχώς, ήταν η αιτία πρωτοφανών εχθροπραξιών από κύκλους της Κύπρου,οι οποίοι ήθελαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη», υπογράμμισε.

Ο φάκελος που δόθηκε στους δημοσιογράφους περιείχε απόρρητη έκθεση με πρακτικά συνεδριάσεων της Κυπριακής Βουλής, συγκεκριμένα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Αξιών και Εποπτικής Διοικήσεως, τη 10ηΜαρτίου 2015, στην οποία αποκαλύπτεται ότι με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ν. Γεωργιάδη, η υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου διεκδικεί αποζημίωση 4 δισ. ευρώ από την Ελληνική Δημοκρατία.

«Όταν ο αδελφός σου μένει στο σπίτι δίπλα σου και έχετε άριστες σχέσεις, σου κάνει μία αγωγή διεκδικώντας το δικό σου σπίτι, είναι δυνατόν η σχέση αυτή να παραμείνει ίδια;» διερωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος και συνέχισε:

«Στο πλαίσιο αυτό, ο συναγελασμός και η συνεργασία μεταξύ διάφορων Ελλήνων με Κύπριους αξιωματούχους, εφόσον βέβαια η υπόθεση αυτή τους είναι γνωστή, είναι αδιανόητος προτού η Κύπρος αποσύρει την εξωφρενική απαίτησή της. Προφανώς, εξαιρούνται οι συνεννοήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι το μείζον εθνικό θέμα, αλλά για οτιδήποτε άλλο το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας πρέπει να πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα είχε συμβεί αν, π.χ. η Γερμανία είχε αυτή την απαίτηση απέναντί μας».

Κατά τον Α. Βγενόπουλο, η σκευωρία που στήθηκε στην Κύπρο, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, κατέρρευσε ταχύτατα με μια σειρά δικαστικών αποφάσεων.

Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, χωρίς να επιτίθεται συνολικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε πρωτοφανείς ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου, οι οποίες –παραβιάζοντας την αρχή διάκρισης των εξουσιών– περιείχαν στοιχεία επηρεασμού της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις που τον αφορούσαν. Ο κ. Βγενόπουλος σχολίασε δημοσίευμα («Έθνος»,6 Δεκεμβρίου 2015, του δημοσιογράφου Δημήτρη Βερύκιου) που ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επικοινωνούσε απευθείας και έδινε οδηγίες σε εισαγγελέα, τονίζοντας ότι «έπρεπε τουλάχιστον να το διαψεύσει για να προφυλάξει τόσο το κύρος και την εικόνα των εισαγγελέων όσο και την αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πρόσφατες αλλαγές που έκανε στον νόμο περί Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης ,τονίζοντας ότι «επί της αρχής είναι ορθό να προστατεύονται περισσότερο οι εναγόμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση δημοσιογράφοι, όμως αυτή η προστασία έπρεπε να δίνεται μόνον σε όσους δημοσιογράφους σέβονται τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι:

«Οι υπόλοιπες διατάξεις περί μίας αγωγής σε εκτεταμένη αρθρογραφία για το ίδιο θέμα και περί συνεκδικάσεων οδηγεί σε αρνησιδικία και ενισχύει τη λεγόμενη εκβιαστική δημοσιογραφία και την επί χρήμασι ανάληψη συμβολαίων ηθικής απαξίωσης φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κι αυτές τις θέσεις μου δεν τις εκφράζω τώρα που είναι και επίκαιρες, αλλά τις είχα καταθέσει ηλεκτρονικά στη διαδικασία του Opengov, όπου και προφανώς δεν λήφθηκαν καν υπόψη».

«Δεν καταφέρομαι εναντίον του κ. Τσίπρα ή της κυβέρνησης», υποστήριξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εγώ εξηγώ τις απίστευτα άστοχες ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω μέσα ενημέρωσης, ούτε έχω δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Η ερμηνεία για ό,τι γίνεται σε ό,τι αφορά εμάς ακούει στο όνομα «Βαξεβάνης».

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη, λέγοντας ότι έχει κάνει σφοδρές επιθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί με δύο μηνύσεις για 26 μήνες φυλάκισης, ενώ υπάρχουν άλλες δεκαεπτά υποθέσεις προς εκδίκαση.

«Στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο δημοσιογράφος είχε έρθει στο γραφείο μου», είπε. Ο Βαξεβάνης ρώτησε αν η MIG κάνει χορηγίες, προσθέτοντας ότι παρέχει υπηρεσίες αποδελτίωσης. «Μπορείτε να κρίνετε κατά πόσο αυτή η δραστηριότητα συνάδει με αυτήν του μαχητικού δημοσιογράφου», είπε, για να συμπληρώσει αμέσως ότι «δεν μας εξεβίασε», αλλά, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, μπαίνει το ερώτημα: «Αν η MIGείχε δεχθεί τη συνεργασία, θα είχε συμβεί ο φριχτός αυτός πόλεμος;».

Ο φάκελος που έδωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Βγενόπουλος περιέχει απόσπασμα από την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας του κ. Βαξεβάνη για να μπορεί να ασχολείται με επικοινωνιακές υπηρεσίες, «χτίσιμο εικόνας» και αποδελτίωσης Τύπου.

Ο κ. Βγενόπουλοςαναφέρθηκε αναλυτικά στην πρωτοφανή συκοφαντική εκστρατεία που δέχθηκε ο όμιλός του και ο ίδιος προσωπικά από τον κ. Βαξεβάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μέχρι το τέλος του 2014, ο κ. Βαξεβάνης ήταν μία ιδιότυπη περίπτωση συκοφάντη δημοσιογράφου, που στην περίπτωσή μας δρούσε κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, για αυτό, άλλωστε, έχει καταδικαστεί για δύο μηνύσεις σε φυλάκιση 26 μηνών, ενώ εκκρεμούν άλλες 17 μηνύσεις εναντίον του προς εκδίκαση.

Όμως, από την κυβερνητική αλλαγή του 2015 και μετά, ο κ. Βαξεβάνης απέκτησε, δυστυχώς, πολιτικά ερείσματα που του επέτρεψαν να επεμβαίνει αθέμιτα στη Δικαιοσύνη με εκφοβισμό των δικαστών, όταν οι αποφάσεις τους δεν τον ικανοποιούν, με έπαινο αυτών που τον ικανοποιούν, με καταγγελίες δήθεν παρανόμων πράξεων δικαστών προς εκφοβισμό και με παραινέσεις προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,οι οποίοι καταθέτουν ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.

Η δραστηριότητα του κ. Βαξεβάνη δεν θα ήταν επιτυχής, εάν δεν είχε την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και τμήματος της Δικαιοσύνης και, κυρίως, της ατιμωρησίας του για το ποινικό αδίκημα της διαρροής απόρρητων εγγράφων, καθώς και της ατιμωρησίας των δικαστικών λειτουργών που του τα προμηθεύουν. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της ανοχής και της πολιτικής στήριξης που του παρέχεται, όμως οι επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και στο αμερόληπτο της Δικαιοσύνης, καθώς και στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, είναι καταστροφικές».

Ο κ. Βγενόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «δυστυχώς το “φαινόμενο Βαξεβάνη” είναι πλέον απειλή για τη χώρα» και παρέθεσε απόσπασμα από το άρθρο του κ. Σταύρου Κοντονή, υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «Δικαιοσύνη και ισονομία έναντι πάντων», που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 30 Νοεμβρίου 2015, που καταλήγει λέγοντας: «Για αυτό τον λόγο, ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που βάλλουν κατά των δικαστικών λειτουργών, όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές, ισοδυναμούν με προσπάθειες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, επηρεασμού της κρίσης τους και άσκησης τρομοκράτησης. Σε αυτή την περίπτωση κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής».

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε την παράνομη όσο και απίστευτη δραστηριότητα του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, κ. Γ. Αγγελή, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Βαξεβάνη δημοσιοποιεί διαρκώς απόρρητα στοιχεία της Δικαιοσύνης και προσπαθεί να προωθήσει την καριέρα του,γινόμενος αρεστός στα κέντρα εξουσίας, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξή του.

Όλοι οι ισχυρισμοί του Ανδρέα Βγενόπουλου τεκμηριώνονται από έγγραφα,τα οποία περιείχε ο φάκελος που συνόδευε το δελτίο Τύπου προς τους δημοσιογράφους. Ο ίδιος αποκάλυψε πως διαθέτει πολλά ακόμη στοιχεία, τα οποία θεωρούνται εμπιστευτικά και δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, αλλά είναι έτοιμος να τα προσκομίσει αρμοδίως, εφόσον του ζητηθεί, για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής που μαστίζουν τον τόπο. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο ως διακριτή εξουσία χωρίς πολιτικές επεμβάσεις και, δυστυχώς, αυτή η αρχή παραβιάζεται βάναυσα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict