Navigation
18
Ιαν
location
Αθήνα
6oC
Λίγα σύννεφα
29 Αυγ 2018

Ανασχηματισμός πριν τον… αποσχηματισμό!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Παρατηρώντας κάποιος παρατηρητής το μήνυμα του χθεσινού ανασχηματισμού, μάλλον θα γελάσει παρά θα προβληματιστεί. Δεν εκπέμπει κανένα μήνυμα ως προς το βασικό ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη, αλλά εστιάζει καθαρά σε πολιτικές διεργασίες και κινήσεις εντυπωσιασμού εντός του κυβερνώντος κόμματος το οποίο βρίσκεται σε αποδρομή. Οι άνθρωποι που κατηγορούν τους άλλους για τα… 40 χρόνια είναι ακριβώς οι ίδιοι. Το παλαιό και μάλιστα στην πιο χυδαία εκδοχή του, ευαγγελίζεται το νέο. Το νέο είναι οξειδωμένο, ενώ τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι τα πλέον άχρηστα…

Στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής τα πράγματα είναι δεδομένα. Με την τεράστια ζημιά του 2015 έχουμε επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που θα μας συνοδεύει για τουλάχιστον 3 δεκαετίες με βάση τα καλύτερα σενάρια και σχεδόν 5 με βάση ενδεχόμενες αναταράξεις στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον. Η οικονομική πολιτική είναι συγκεκριμένη και με βάση τα εγκλήματα του 2015 επηρεάζει πλέον κρίσιμες υποδομές της χώρας. Στον τομέα της ενέργειας βλέπουμε ότι οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ μάλλον δημιουργούν προβληματισμό για το άμεσο μέλλον. Το ίδιο και στο σκέλος της ανάπτυξης, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη φορολογική λαίλαπα. Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων βρίσκονται ακόμη επί χάρτου, ενώ θα έπρεπε να είναι ήδη ώριμες ή να έχουν ολοκληρωθεί!

Από την άλλη πλευρά, τι μήνυμα μπορεί να στείλει στο διεθνές περιβάλλον ένας ανασχηματισμός όταν επιλέγονται να εκπροσωπήσουν θεσμούς δεδηλωμένοι υπερασπιστές τρομοκρατών; Μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο. Όσο για τα κατάλοιπα του θλιβερού παρελθόντος με γραφικές φιγούρες που πέρασαν από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τι να πούμε; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε… χωματερή πολιτικών εγκεφάλων; Ποιος μπορεί να εκπέμψει ένα σοβαρό μήνυμα προς το διεθνές περιβάλλον από τη σημερινή κυβέρνηση; Ας βρείτε έστω έναν. Ο ευρών αμειφθήσεται!

Η κυβέρνηση αυτή φεύγει αφήνοντας πίσω εκατοντάδες δισεκατομμύρια άμεσης και έμμεσης ζημίας, πολυμεταστατικούς όγκους στους θεσμούς, στην παιδεία και την υγεία, φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, εξαθλίωση των αδύναμων. Μάλιστα, οι τύποι έχουν και το θράσος να κουνάνε το δάκτυλο μιλώντας για τα… 40 χρόνια και για… ακροδεξιούς. Είναι αυτοί που έχει ενσωματώσει τα πιο τοξικά υλικά του χυδαίου χθες κάνοντας ταυτόχρονα αβάντα στους φασίστες της άκρας δεξιάς τους οποίους θέλει ως χρήσιμους ηλίθιους ώστε να απορροφήσουν ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη χυδαιότητα, τη θρασύτητα και το προκλητικό πολιτεύεσθαι των τύπων που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματα του. Το ακροατήριο τους βεβαίως εξακολουθεί να έχει τις ρίζες του στο χυδαίο χθες της δεκαετίας του ΄80. Εξ ου και τα ποσοστά που εξακολουθεί να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η φυγή αυτής της κυβέρνησης. Κατέστρεψε, διέλυσε, κονιορτοποίησε. Έχουν το θράσος να ξεχνούν τα ψέματα τους και να μη ζητούν συγγνώμη ακόμη και τη στιγμή που πνίγονται ή καίγονται συμπολίτες μας. Όποιος συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση ή όποιος λέει… καλημέρα είναι τελειωμένος. Έχει “ρουφήξει” τέτοια τοξικότητα που είναι αναπόφευκτη η μόλυνση του. Η τελευταία μετασχηματισμένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να είναι κυριολεκτικά η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος που έχει ως αιτία τον λαϊκισμό. Το μόνο που της απομένει είναι να… αποσχηματιστεί (εκκλησιαστικός όρος) το συντομότερο δυνατό. Όσο το καθυστερούν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συντριβή τους. Δυστυχώς όμως αυτό που θα αφήσουν πίσω θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και των επόμενων τριών γενεών. Γιατί αυτούς τους τύπους που κυβερνούν σήμερα θα τους πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ