Navigation
21
Νοέ
location
Αθήνα
19oC
Ασθενής Βροχή
27 Αυγ 2017

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι γλιτώνουν!

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες, άνω των 7,5 εκατομμυρίων, θα πάρουν στα χέρια τους, μέσω του Τaxisnet, τα εκκαθαριστικά του σκληρότερου φόρου όλων των εποχών και μάλιστα από αριστερή κυβέρνηση, τον οποίο είχε καταγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση!

Πάλι το κράτος ζητάει 2,65 δισ… ποσό ασήκωτο. Όμως από το 2018 ο σκληρός αυτός φόρος δεσμευθήκαμε να πληρώνεται από τον Μάρτιο! Δηλαδή, φέτος η πληρωμή ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, από του χρόνου πάει από Μάρτη! Μάρτης γδάρτης, δηλαδή.

Το «Π» απευθύνθηκε στην ειδικό επί των ακινήτων νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, η οποία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των αναγνωστών μας.

Ερώτηση: Τι ισχύει φέτος για τον ΕΝΦΙΑ;

Απάντηση: Δεν έχει αλλαγές. Έχει όμως παγίδες.

Ερώτηση: Πώς θα πληρωθεί;

Απάντηση: Σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε για το 2018;

Απάντηση: Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο ζητάει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να πληρωθεί αμέσως μετά τον Μάρτιο. Δηλαδή η α΄ δόση να ξεκινήσει από τον Μάρτιο!

Ερώτηση: Με τα χωράφια τι γίνεται;

Απάντηση: Η απαλλαγή των αγροτεμαχίων θα ισχύσει και το 2017.

Ερώτηση: Τι ισχύει με τις απαλλαγές;

Απάντηση: Ισχύουν όσα και επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Δηλαδή 100% απαλλαγή για ανάπηρους άνω του 80% και του 50%, για τρίτεκνους και πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. β) Σύνολο επιφάνειας κτισμάτων τα 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ερώτηση: Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές;

Απάντηση: Ναι, με τις ίδιες.

Ερώτηση: Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ποιοι δικαιούνται;

Απάντηση: Οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή αυτές που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ερώτηση: Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τον φόρο ακινήτων;

Απάντηση: Πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Με βάση αυτό θα υπολογιστεί ο νέος φόρος του 2018. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2018 θα εκδοθούν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ερώτηση: Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ;

Απάντηση: Εκεί θέλουν να πάμε οι δανειστές! Να ξέρετε ότι αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή μια πλατφόρμα πληροφόρησης για την αντικειμενικότερη θεώρηση των αξιών των ακινήτων, έως ότου φτάσουμε στον Δεκέμβριο, που θα έχουμε ίδιες εμπορικές και αντικειμενικές αξίες

Ερώτηση: Τελικά ποια λάθη επηρεάζουν την τελική τιμή του φόρου;

Απάντηση: Είναι πολλά! Δείτε.

· Προσοχή στο ημιτελές κτίσμα: Αν δεν το δηλώσετε, χάνεται η έκπτωση 60%.

· Λάθη στα αγροτεμάχια: Αν δεν έχει περιγραφεί με απόλυτο τρόπο η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη αρχική βασική αξία ολόκληρου του νομού.

· Ακίνητο σε αγροτεμάχιο: Αν δηλωθούν τα ακίνητα ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο.

· Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον υψηλό κύριο.

· Οι βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί, ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%.

· Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26/8

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress