Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
26oC
Νεφοσκεπής
5 Ιούν 2018

Ανάπτυξη 2,3%, ή, όταν ο… Αστέρας Ραχούλας πανηγυρίζει γιατί έχασε με 10-1 από τον Ολυμπιακό!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης στο α΄ τρίμηνο του έτους. Βλέποντας στατικά την εικόνα και με το… μάτι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% συνιστά… τεράστια επιτυχία! Με όρους πραγματικότητας, αν μη τι άλλο κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε και θετικό ρυθμό ανάπτυξης, προκειμένου να συγκρατήσουμε το συνεχές “ξεχείλωμα” του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Όμως ο αριθμητής του κλάσματος εξακολουθεί να αυξάνει ταχύτερα από τον παρονομαστή και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Η ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών κατά το α΄ τρίμηνο του έτους όμως, στηρίχθηκε στους φόρους. Πάλι καλά που είχαμε σημαντική αύξηση των εξαγωγών (εντός ευρώ πάντα..), αλλά στις επενδύσεις πατώσαμε. Το ίδιο και στην κατανάλωση. Αν η Ελλάδα ήταν μια κανονική χώρα, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να τρέχουμε με ρυθμούς άνω του 4%. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι την περίοδο 2015-2017 που ήταν ευνοϊκή η συγκυρία λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης και της χαμηλής διεθνούς τιμής του πετρελαίου, εμείς κάναμε… συριζανελιές. Οι πανηγυρισμοί κάποιων ανόητων λόγω της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,3% είναι σαν να παίζει ο… Αστέρας Ραχούλας με τον Ολυμπιακό στο “Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης” και στο 94ο λεπτό να βάζει το γκολ της τιμής, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ Ολυμπιακός-Αστέρας σε 10-1!!!

Η ζημιά που έγινε το 2015 θα μας ακολουθεί για πολλές δεκαετίες. Η κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα οφείλεται στις εγκληματικές παραλείψεις ή στα εκ προθέσεως εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά το α΄ εξάμηνο εκείνης της χρονιάς. Στη συνέχεια και αφού υπέγραψαν στα… τέσσερα το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο (το δικό τους μνημόνιο…) έκαναν οτιδήποτε είναι δυνατόν για να διολισθαίνει διαρκώς η οικονομία είτε στην ύφεση είτε με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όσο για την κοινωνία, αυτή πλέον βαδίζει στα αχαρτογράφητα ύδατα της φτωχοποίησης, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας και του εξευτελισμού.

Οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα θα έπρεπε να ντρέπονται και να κρύβονται λαμβάνοντας υπόψιν μόνο και μόνο δύο σημαντικά γεγονότα. Το ένα αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου χωρίς λόγο και λόγω των ανοησιών των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, χάθηκαν 40 δισ. ευρώ και το δεύτερο που αφορά στην εκροή καταθέσεων υπό τον φόβο της δραχμής ύψους επίσης 40 δισ. ευρώ κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2014-Ιουλίου 2015. Έτσι μέσα σε λίγους μήνες χάθηκαν οριστικά 40 δισ. ευρώ από την αξία των τραπεζών και αν δεν είχε συμβεί αυτό, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος για γενικευμένους πλειστηριασμούς.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την τοποθέτηση χρημάτων κάτω από το… στρώμα υπό τον φόβο της δραχμής, κάτι που στέρησε χρηματοδοτήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων προς την οικονομία, οι οποίες θα οδηγούσαν σε εντυπωσιακή ανάπτυξη. Άρα, μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 80 δισ. ευρώ μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το κόστος αυτό αντιστοιχεί ούτε λίγο ούτε πολύ στο 43% του τρέχοντος ΑΕΠ. Έτσι, χάθηκαν δύο πολύτιμοι πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας που μαζί με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον θα καταστούσαν την ελληνική οικονομία, ένα… ασυγκράτητο άλογο!

Σήμερα, όλα βρίσκονται και πάλι υπό απειλή σε περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας και νέων διεθνών προκλήσεων. Οι παλαβοί Ιταλοί αν το ρίξουν στην… περήφανη διαπραγμάτευση θα μας στείλουν στον… διάβολο. Την ίδια στιγμή που το πετρέλαιο θα οδεύει προς τα 85 και στη συνέχεια μάλλον προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Την ίδια στιγμή που δεν θα έχουμε αξιοποιήσει ούτε κατά ένα… ευρωσέντ την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή που η υπερφορολόγηση μετατρέπεται σε προϊόν εγκλήματος το οποίο διατίθεται για διορισμούς από κάποιους τύπους που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το μέλλον της χώρας. Γιατί γι αυτούς χώρα είναι η… καρέκλα, το… πετσί τους και η πελατεία τους!

Οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα προσγειώθηκαν το 2015 εν μέρει στον πραγματικό κόσμο, αν και ακόμη υποστηρίζουν τις χρεοκοπημένες θεωρίες του Μαρξ, τον Λένιν ή νοσταλγούν τις μεθόδους του αιμοσταγούς κομμουνιστή Στάλιν. Αν πιστεύει κάποιος ότι από αυτούς τους τύπους περιμένουμε ανάπτυξη, τότε είναι σαν να πιστεύει ότι ένας τύπος του υποκόσμου μπορεί να κάνει διαλέξεις για την ηθική ή να διδάσκει στις ακαδημίες της ελληνικής αστυνομίας! Το… ματς χάθηκε το 2015 και ό,τι κι αν πούμε τώρα είναι περιττό. Απλά το στοίχημα είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή και αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, μπας και περιοριστεί το βάρος που θα φορτωθούν τουλάχιστον 4 γενιές Ελλήνων.

Η χώρα ατύχησε το 2015,σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, να έχει στο τιμόνι αυτούς τους τύπους οι οποίοι μας στέλνουν… αδιάβαστους για κάμποσες δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, τους παρατηρούμε να είναι απαθείς, να… αυτοθαυμάζονται, να προκαλούν με το θράσος τους και να πανηγυρίζουν για την “τραβεστί ανάπτυξη” που ήρθε αφού προηγουμένως είχαμε ξύσει τον απόπατο! Είναι σαν να παίζει ο Ολυμπιακός με τον Αστέρα Ραχούλας στο Καραΐσκάκη και στις καθυστερήσεις του αγώνα να βάζουν οι φιλοξενούμενοι το γκολ της τιμής, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ στο 10-1! Να τους βλέπεις να πανηγυρίζουν σαν τρελοί γι αυτό το… επίτευγμα! Μόνο για γέλια είναι η κατάσταση…

του Λουκά Γεωργιάδη

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ