Navigation
27
Μαΐ
location
Αθήνα
17oC
Ασθενής Βροχή
21 Μαρ 2016

«Ανακύκλωση» προσωπικού και όχι προσλήψεις!

nosokomeia Οικονομία

Κίνδυνος να παραμείνουν ή και να μεγαλώσουντα κενά στα νοσοκομεία

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ

[email protected]

Άνθρακες θα αποδειχθούν σύντομα οι εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία με τις προκηρύξεις του 2015, για τις οποίες πανηγύριζε η κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει το «Π»,περίπου το 70% των νέων θέσεων καλύπτεται από ήδη εργαζόμενους νοσηλευτές στα νοσοκομεία!

Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα των διοριστέων στην προκήρυξη 5Κ/2015 του ΑΣΕΠ (690 θέσεις), που έγινε τον Οκτώβριο του 2015, δείχνουν ότι πολλοί επιτυχόντες είναι ήδη εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, που θέλουν να κάνουν μετάταξη και δεν μπορούσαν. Δηλαδή, επέλεξαν τη μέθοδο του νέου διορισμού για να πετύχουν τη μετάταξη!

Με άλλα λόγια, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έρθει «νέο αίμα» νοσηλευτών στα νοσοκομεία, που χρόνια τώρα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης νοσηλευτών, αλλά απλώς να έχουμε μία «ανακύκλωση» προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Υπάρχει, δε, περίπτωση σε ορισμένα τμήματα και νοσοκομεία να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα κενά!

Η γκάφα

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Φέρει ευθύνες η κυβέρνηση; Όταν βγήκαν οι προκηρύξεις 4Κ και 5Κ του 2015, έγινε μία αλλαγή στη μοριοδότηση, με την οποία δόθηκε πλεονέκτημα στους ήδη εργαζομένους στα νοσοκομεία σε σχέση με όσους δεν εργάζονται σε αυτά.

Μία σύγκριση με τη μοριοδότηση από την προκήρυξη 7Κ του 2009 είναι αποκαλυπτική για το τι ακριβώς έχει συμβεί:

  • Το 2009, ο μέγιστος αριθμός μορίων που μπορούσε να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος ήταν 420, από προϋπηρεσία 60 μηνών (60 επί 7 μόρια).
  • Στις προκηρύξεις του 2015, ο μέγιστος αριθμός μορίων αυξήθηκε σε 588, απόπροϋπηρεσία 84 μηνών (84 επί 7).

Έτσι, παρά τις δραματικές ελλείψεις νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι η ανεργία στον κλάδο των νοσηλευτών είναι στα ύψη, η προαναφερόμενη αλλαγή στη μοριοδότηση έδωσε ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στους ήδη εργαζόμενους νοσηλευτές στα νοσοκομεία!

Η αλλαγή πέρασε σχεδόν απαρατήρητη πέρσι και ουδείς από την κυβέρνηση έδωσε εξηγήσεις γιατί συνέβη. Το μόνο που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν να πανηγυρίζει με τυμπανοκρουσίες ότι προχωρεί στις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ύστερα από έξι χρόνια…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα είχε επισημανθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα τέλη του 2015, όταν υπήρξε συνάντηση του Π. Πολάκη με σωματεία εργαζομένων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όμως, δεν υπήρξε καμίακίνηση, προφανώς διότι η κυβέρνηση υποτίμησε το θέμα.

Από την άλλη, οι συνδικαλιστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είχε πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων, σχολιάζοντας ότι μόνο τυχαίες δεν είναι οι μειωμένεςδαπάνες μισθοδοσίαςστον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, που θα κάλυπταν πιθανές νέες προσλήψεις για το 2016…

Αδιαφάνεια

Φυσικά, η κυβέρνηση φέρει ευθύνη –όπως και οι προηγούμενες– στον βαθμό που δεν κάθισε να ασχοληθεί σοβαρά με το πιεστικό αίτημα των μετατάξεων. Δηλαδή, να θεσπίσει ένα διαφανές σύστημα μετατάξεων με αντικειμενικά μόρια, οι οποίες θα γίνονται σε ετήσια βάση.

Λύση υπάρχει και δεν είναι πολύπλοκη. Κάθε μετάταξη θα συνδέεται αυτομάτως με προκήρυξη της θέσης που αδειάζει, ενώ η μετάταξη θα γίνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της νέας πρόσληψης. Μόνον έτσι είναι δυνατόν, αφενός, να επιτευχθεί η κινητικότητα των νοσηλευτών με αδιάβλητο τρόπο και, αφετέρου, να γίνουν νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Τι έπραξε αντί όλων αυτών η κυβέρνηση; Το μόνο που έκανε με το παράλληλο πρόγραμμα είναι να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τις μετατάξεις στους διοικητές των ΥΠΕ. Χωρίς να προβλέψει μία διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία! Δηλαδή, έκανε αποκέντρωση στα ρουσφέτια…

Το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει

Μέσα σε λίγες ημέρες από την ψήφιση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, άρχισε το ράβε-ξήλωνε των διατάξεων, που αφορούν τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΣΥ, πλην των γιατρών.Για ακόμη μία φορά, το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει…

Έχουμε και λέμε: Ενώ το παράλληλο πρόγραμμα (Ν. 4368) «πέρασε» στις 21/2/2015, χρειάστηκε να περάσουν μόλις δύο εβδομάδες για να αλλάξουν ξανά οι σχετικές ρυθμίσεις με τον Ν. 4370, που δημοσιεύτηκε στις 7/3/2016. Ειδικότερα, με το άρθρο 68 του νέου νόμου:

  • Τροποποιείται το άρθρο 50 του Ν. 4368/2016, το οποίο προέβλεπε κατάργηση όλων των διατάξεων για αποσπάσεις, με εξαίρεση τις διατάξεις για τις συνυπηρετήσεις με ένστολο σύζυγο και τις συνυπηρετήσεις σε παραμεθόριο περιοχή και τις διατάξεις για λόγους υγείας. Η νέα διάταξη εξαιρεί και τις συνυπηρετήσεις με μη ένστολο σύζυγο και τις διατάξεις για αποσπάσεις σε παραμεθόριο περιοχή.
  • Προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία όταν έχουμε περίπτωση απόσπασης εργαζομένου από μία Υγειονομική Περιφέρεια σε μία άλλη και υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους διοικητές των ΥΠΕ, τότε για την απόσπαση αποφασίζει ο υπουργός Υγείας. Δηλαδή, διαιωνίζεται το πελατειακό καθεστώς…
  • Ενώ με το παράλληλο πρόγραμμα καταργούνταν όλες οι διατάξεις για μετατάξεις, εκτός από εκείνες του άρθρου 72 του Ν. 3528/2007, με τον νέο νόμο εξαιρούνται και οι διατάξεις των άρθρων 69 και 70 του ίδιου νόμου, καθώς και εκείνες που υπάρχουν στο άρθρο 71 του Ν. 3918/2011.

Τι σημαίνει αυτό; Παραδείγματος χάριν, το άρθρο 69 επιτρέπει μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Το άρθρο 70 επιτρέπει μετάταξη σε κενή θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας! Με άλλα λόγια, επανέρχεται η δυνατότητα οι «ημέτεροι» να μετακινούνται σε κενή θέση με πιο… ξεκούραστα καθήκοντα ή με καλύτερες αποδοχές!

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 19/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress