Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
10 Ιούν 2019

Αναδρομικά 2.000-30.000 ευρώ σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους!

Συντάξεις Νέα

Θέμα εβδομάδων αποτελεί το ξεκαθάρισμα του τοπίου για την επιστροφή ακόμη και 12 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια συνταξιούχους, αν και το ποσό κρίνεται απαγορευτικό για την επόμενη κυβέρνηση, αφού θα οδηγήσει σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα αλλάξει όλες τις παραμέτρους της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει προς τις ελληνικές Aρχές ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και εφόσον δημιουργούν πρόσθετο κόστος, αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από το κονδύλι των συντάξεων και όχι από την επιβολή νέων φόρων. Η Νέα Δημοκρατία έχει διακηρύξει ότι θα σεβαστεί την τελική απόφαση και θα την εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κόστος των δικαστικών αποφάσεων μπορεί να κινείται από 9,4 έως 12,0 δισ. ευρώ, τα οποία ωστόσο, πρέπει να εξευρεθούν από το υπάρχον κονδύλι των 29 δισ. ευρώ της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης! Δηλαδή, όποιο ποσό επιδικαστεί θα κληθούν να το πληρώσουν μέσω ανακατανομής οι υπάρχοντες συνταξιούχοι, καθώς έτσι έχει δεσμευτεί η απερχόμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν το αγγίζει καν η κυβέρνηση, η οποία αναλώνεται σε κάποια ήξεις-αφήξεις για προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Το «κλειδί» των εξελίξεων σχετικά με την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους βρίσκεται στη συνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, και ιδίως στα επίμαχα άρθρα που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων. Σημειωτέον ότι υπάρχει η εκκρεμότητα με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», η οποία αφορά περίπου 1.400.000 συνταξιούχους και ως γνωστόν έχει πάρει αναβολή για ένα έτος.

Το θέμα των αναδρομικών αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοσιονομική «βόμβα» που απειλεί να ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς της επόμενης κυβέρνησης και να βάλει σε περιπέτειες την οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις που θα εκφράσουν οι δανειστές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι περιμένουν να λάβουν ποσά για αναδρομικά τα οποία κυμαίνονται από 2.000-30.000 ευρώ ανάλογα με την τελική απόφαση. Με βάση το ενδεχόμενο να υπάρξει περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», δεν αποκλείεται να γίνει συμψηφισμός των ποσών που θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα ποσά που δικαιούνται από τα αναδρομικά, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη δικαστική απόφαση.

Αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός, τότε τα μόνα ποσά που δικαιούνται να λάβουν οι περίπου 2.500.000 θιγόμενοι θα αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Αυτό θα συμβεί γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των νόμων 4051 και 4093 με ισχύ από τον Ιούνιο του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να επιστραφούν τα ποσά των συντάξεων που μειώθηκαν, καθώς τα δώρα και το επίδομα αδείας. Αν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την περίοδο από το 2016 έως το 2018 εξακολουθούν να υφίστανται, διότι οι μειώσεις εφαρμόζονταν κανονικά. Αυτό που επισημαίνουν οι εργατολόγοι είναι ότι για να είναι «ζωντανές» οι διεκδικήσεις ακόμη και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές.

Σύμφωνα με τους εργατολόγους, εάν το ΣτΕ αποφανθεί πως είναι συνταγματική η μείωση συντάξεων και η χορήγηση της μείωσης αυτής μέσω «προσωπική διαφοράς» που θα μειώνεται έως το 2023, τότε πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά για το διάστημα Αυγούστου 2015 – Απριλίου 2016. Αντιθέτως, εάν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός γιατί ο επανυπολογισμός μειώνει τις παλαιές συντάξεις με την «προσωπική διαφορά», τότε τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αξιώσεις φτάνουν ακόμη και τα 4,2 δισ ευρώ τον χρόνο, οπότε ο λογαριασμός «φουσκώνει» επικίνδυνα και φτάνει ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ!

Πόσοι και ποιοι δικαιούνται επιστροφές ποσών

Στην άμεση κατάθεση αγωγής για να κατοχυρώσουν ένα επιπλέον εξάμηνο καλούν τους συνταξιούχους οι εργατολόγοι, επισημαίνοντας ότι το θέμα με τις απαιτήσεις έχει επιμέρους διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες.

Τα διεκδικούμενα ποσά, για τα οποία έχουν κατατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές, αφορούν πέντε συγκεκριμένες αποφάσεις των νόμων του 2012 και του 2013. Ειδικότερα, η επιστροφή ποσών θεμελιώνεται με βάση τα εξής μέτρα που επιβλήθηκαν κατά το παρελθόν:

Α. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

Β. Κλιμακωτή μείωση 5%-20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

Γ. Κλιμακωτή μείωση 10%-20% στις επικουρικές συντάξεις από το πρώτο ευρώ.

Δ. Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.

Ε. Περικοπή των δώρων στις επικουρικές συντάξεις.

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά στις συντάξεις τους είναι οι εξής:

1. Οι 1.500.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων βρέθηκε στην «κλίνη του Προκρούστη» λόγω των νόμων 4051 και 4093, ενώ ο ΕΦΚΑ επιβάλλει παρανόμως αυτές τις μειώσεις από τον Ιούνιο του 2015, όταν κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα ποσά που δικαιούνται οι θιγόμενοι ξεκινούν από τα 7.000 ευρώ και φτάνουν ακόμη και τα 30.000 ευρώ για χρονικά διάστημα 42 μηνών!

2. Σχεδόν 180.000 νέοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν χαρτιά μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (13/05/2016) δικαιούνται την εξίσωσή τους με τους παλαιούς συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι η «προσωπική διαφορά», που ποτέ δεν είδαν σε σχέση με τους παλαιούς συνταξιούχους, είναι απαιτητή από την ημέρα ισχύος του νόμου έως και τις 31/12/2018.

3. Τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ δικαιούνται να λάβουν τα ποσά που παρανόμως περικόπηκαν.

4. Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα του ενός ταμεία και αποχώρησαν μετά τις 13/05/2016 πρέπει να λάβουν αύξηση έως και 100 ευρώ μηνιαίως.

5. Όλοι οι απόστρατοι, οι οποίοι πήραν λιγότερα ή και καθόλου αναδρομικά στις πληρωμές του Δεκεμβρίου με τον νόμο 4575/2018, δικαιούνται τα σχετικά ποσά. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα, καθώς περίπου 10.000 απόστρατοι φαίνεται να έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο περισσότερα αναδρομικά από αυτά που δικαιούνταν και πιθανότατα θα κληθούν να τα επιστρέψουν!

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη   

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ