Navigation
23
Ιούλ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
8 Νοέ 2017

Αν διαθέτεις λίγο… μυαλό βγαίνεις με το σπαθί σου στις αγορές!

Γεωργιάδης-Λουκάς-Φωτό-1 Απόψεις

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

          Ήταν Νοέμβριος του 2012, όταν το Eurogroup περιέγραφε τον οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. “Πετυχαίνετε πρωτογενές πλεόνασμα, εφαρμόζετε τις μεταρρυθμίσεις, βγαίνετε στις αγορές, ρυθμίζουμε το χρέος σας για πολλές δεκαετίες”. Αυτό ήταν το πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να βαδίσουμε. Ακολούθησαν δύσκολες αποφάσεις με στόχο το δημοσιονομικό συμμάζεμα και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με τη σημερινή κυβέρνηση ως τότε αντιπολίτευση να… καταγγέλλει ότι “όλα είναι βαμμένα με το αίμα των Ελλήνων”. Σήμερα, οι τύποι αυτοί πανηγυρίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα που δεν έχει ίχνη… ερυθών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, αλλά μυρίζει… γρανίτα φράουλα!

Το 2014 είχαμε καταφέρει μια… μουδιασμένη έστω έξοδο στις αγορές και τότε αυτές μας… είπαν ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερους όρους δανεισμού με το σπαθί μας, εφόσον ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Η κόπωση της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2014 και το… μπλόκο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο τέλος του ιδίου έτους, είχαν ως αποτέλεσμα την προκήρυξη εκλογών και την είσοδό μας σε νέες περιπέτειες…

Αμέσως μετά, αρχίσαμε να γνωρίζουμε… περισπούδαστους τύπους με… προχωρημένο μυαλό που τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς κάλιστα σε παραπέμπουν συμβολικά στην αμερικανική αστυνομική σειρά “Criminal minds”. Ήταν η περίφημη … Βαρουφακειάδα, που κατά τους περισσότερους τότε Έλληνες είχε τα στοιχεία της αντίστασης, του… μυαλού, της ελπίδας και της αξιοπρέπειας. Αυτό το story “επενδύθηκε” από τις συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις σταλινοκομμουνιστικές ονειρώξεις ανεπάγγελτων τύπων που έβλεπαν να… έρχονται δισεκατομμύρια από τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Όταν κάποια στιγμή ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου ψέλλισε κάτι για… Γουδή, τότε ήρθε και η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα. Βέβαια, αν δεν υπήρχαν οι σαφείς προειδοποιήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παραίτηση σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τότε αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν πραγματική μια εθνική τραγωδία που κάποιοι μάλιστα ήταν διατεθειμένοι να την προκαλέσουν και να τη ζήσουμε όλοι μαζί…

Το καλοκαίρι του 2015 ήρθε το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, αφού οι… φιλότιμες προσπάθειες για το… σκίσιμο του δευτέρου έπεσαν στο κενό! Το τρίτο μνημόνιο επέφερε άμεσες και έμμεσες απώλειες άνω των 110 δισ. ευρώ. Για τους δύσπιστους μπορούμε να… φρεσκάρουμε τη μνήμη αναφέροντας τον μηδενισμό της αξίας των τραπεζών και την απώλεια περιουσίας 36 δισ. ευρώ, την εκροή καταθέσεων τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επιπλέον 5 δισ. ευρώ, την επιβολή μέτρων που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ στην τριετία 2014-2015, το… κάψιμο της ανάπτυξης του 2014 και την επιστροφή σε ύφεση με διαφυγόν ΑΕΠ τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Με μια απλή αριθμητική πράξη επιπέδου… β΄ Δημοτικού βγάζουμε 109 και κάτι δισ. ευρώ! Και δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν μπροστά μας περικοπές και το 2018 και κυρίως το 2019 και 2020.

Η επιστροφή του… μυαλού σε κανονική θέση το 2015, φαίνεται ότι έγινε μερικώς. Γιατί, αν το ένα μέρος του μυαλού έβλεπε ως αναγκαία τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, το… άλλο, το αριστερό, άρχισε να επεξεργάζεται ακραία σενάρια υπερφορολόγησης σε μια βεβαρημένη οικονομία. Σήμερα και μετά την ομολογία καταστροφής της μεααίας τάξης (η οποία έγινε με συνειδητό τρόπο όπως μας είπαν τα πλέον αρμόδια χείλη υπουργών…) έχουμε κάποιους που πανηγυρίζουν γιατί έκοψαν το πόδι ή τα πόδια μας αλλά είχαν… φροντίσει να εξασφαλίσουν πατερίτσες! Πάντα βεβαίως παίζει το σενάριο να τιμωρηθούν οι “Μενουμευρώπηδες” που αν και ήταν μειοψηφία στο γελοίο δημοψήφισμα του 2015, εντούτοις αποτέλεσαν θρασύτατο επιχείρημα για κάποιους ώστε να δικαιολογήσουν το εμπεδωμένο πλέον ελληνικό brand “kolotoumba”. Αν κάποιος θα ήθελε να ερμηνεύσει οικονομικά αυτά που συμβαίνουν, μάλλον θα απογοητευόταν. Υπάρχουν άλλες επιστήμες που προηγούνται πριν αρχίσουμε τις οικονομικές αναλύσεις και ερμηνείες…

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να τελειώσει με τον κρατισμό που επέφερε τη χρεοκοπία. Ως εκ τούτου είμαστε στο τέλος της διαδρομής όπου αυτές οι αριστερού τύπου πολιτικές έχουν τελειώσει. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνιστά δογματισμό, αλλά αντανακλά την ίδια την πραγματικότητα. Όταν τελειώνουν τα δανεικά, το έργο τελειώνει. Όταν το σπίτι δεν έχει σίδερα, αρκεί ένας μικρός σεισμός για να καταρρεύσει. Και τότε, οι ένοικοι του θα… αναπολούν το καλαίσθητο σαλόνι, τις ωραίες κουρτίνες, τις εντοιχισμένες συσκευές. Όταν δεν αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η πραγματικότητα, τότε είσαι υποχρεωμένος να τη ζήσεις… κολασμένα. Αν ο κόσμος εξακολουθεί να μην συνειδητοποιεί απλά πράγματα, τότε είναι… παράλογο να περιμένουμε έξοδο από την κρίση. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Η οικονομική χρεοκοπία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την θεσμική, αξιακή, πολιτισμική και εκπαιδευτική απαξίωση. Κοινός παρονομαστής; Το αριστερό πρόσημο.

Η χώρα θα έπρεπε να έχει βγει από τα μνημόνια και να επιτύχει καθαρή έξοδο στις αγορές, εάν οι ασκούντες την εξουσία είχαν ένα μέσο ΙQ και δεν καθοδηγούνταν από χρεοκοπημένες αριστερές αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρόσωπα. Έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε αριστεροκομμουνιστές που ομιλούν για πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρονται σε έξοδο στις αγορές, μιλάνε για επενδύσεις κ.ο.κ. Πραγματικά, απολαμβάνουμε ένα μοναδικό υπερθέαμα που επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως γελοίο και οι πρωταγωνιστές του ως… αξιολύπητοι.

Για να βγει η χώρα στις αγορές, απαιτείται πρώτα απ΄ όλα η αποκατάσταση της… εγκεφαλικής λειτουργίας κάποιων που άλλα φαντάζονται, άλλα λένε, άλλα εννοούν, άλλα πράττουν, άλλα πιστεύουν και άλλους κατηγορούν. Χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, χωρίς απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς μαζικές και εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και με σήμα κατατεθέν την υπερφορολόγηση, δεν μπορούμε να σταθούμε στις αγορές. Όποιος το ασπάζεται είναι σαν να πιστεύει ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα 11 υπέρβαρων θα κερδίσει αγώνα κόντρα Μπαρτσελόνα! Βέβαια, στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί… έξυπνοι που μπορεί να πιστέψουν ακόμη και αυτό, έχοντας ενδεχομένως στο κουτοπόνηρο μυαλό τους την ιδέα ότι θα ρίξουν… υπνωτικό στον αντίπαλο!

Η έξοδος στις αγορές είναι μια απλή διαδικασία όταν γίνεται με σχέδιο και πίστη στις βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης. Ταυτόχρονα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, όταν γίνεται με ιδεολογικές προσεγγίσεις και αγκυλώσεις. Όταν προσπαθείς να πείσεις τις αγορές με πολιτικούς όρους χωρίς να έχεις κάνει στοιχειώδη πράγματα ή έχοντας κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που πρέπει, τότε η τιμωρία είναι βαριά. Οι αγορές δεν κάνουν ποτέ… χάρες ή… λάθος!

Μετά από 3 χρόνια και ένα τεράστιο κόστος συζητούμε για έξοδο με επιτόκια που είναι απαγορευτικά. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί και αν θέλουμε να βγούμε με το σπαθί μας στις αγορές, τότε πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και κυρίως να δείξουμε συνέπεια, αξιοπιστία και σοβαρότητα. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μας σέβονται. Φαίνεται όμως, ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε μυαλό, καθώς ο… έρωτας με τον κρατισμό και τη χρεοκοπία μας ταιριάζουν. Ο καιρός θα δείξει αν βάλαμε μυαλό ή παραμένουμε αμετανόητοι. Και αυτό θα φανεί στις κάλπες. Ελπίζουμε από το 2010 να έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι και να αντιλαμβανόμαστε τι έφταιξε και τι δεν πρέπει να μας ξανασυμβεί. Ιδού η Ρόδος…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict