Navigation
8
Αυγ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
30 Μαΐ 2016

Αμφιβολίες Moody’s για τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης

Moodys Οικονομία

Μπορεί η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup να εκλαμβάνεται ως θετική για την ελληνική οικονομία με τον οίκο Moody’s να σημειώνει πως πρόκειται για μια “πιστωτικά θετική” εξέλιξη, όμως παράλληλα εγείρει και ερωτηματικά για την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το Πρόγραμμα προσαρμογής, που με βάση τη συμφωνία του Eurogroup είναι η βασική προϋπόθεση για να ληφθούν μετά οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η εκταμίευση 10,3 δισ ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώστε να αποπληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι ομόλογα ύψους 5 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και θα βοηθήσουν το Δημόσιο να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας την οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου Alpona Banerji και Mickaël Gondrand.

«Η ανακοίνωση επίσης συμπεριλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους στα δάνεια του επίσημου τομέα, που δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται», παρατηρούν οι αναλυτές.

Ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν, ότι ελάχιστα μέτρα ανακοινώθηκαν γι αυτό το ζήτημα και παραμένει ασαφές πόσο μακρυά είναι έτοιμοι να πάνε οι πιστωτές της Ελλάδας ώστε να καταστήσουν το χρέος διατηρήσιμο.

Χρηματοδοτική ανάσα και σταθεροποίηση

«Αν και το ερώτημα για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει, και επομένως δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της διατηρησιμότητας του δανειακού βάρους, η εκταμίευση χρηματοδότησης 10,3 δισ ευρώ απ’ τον ESM θα περιορίσει τη χρηματοδοτική δυστοκία και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο της χρονιάς, έπειτα από ύφεση 1,3% που κατεγράφη στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης έχουν φέρει καθυστέρηση και στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, επαναφέροντας παράλληλα τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης ρευστότητας, καθώς μεταξύ Μαϊου και Δεκεμβρίου πρέπει να επιστραφούν στους δανειστές ποσό συνολικού ύψους 7,5 δισ ευρώ.

Επιπρόσθετα η εκταμίευση της δόσης θα βοηθήσει στη μείωση των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (προμηθευτές, επιστροφές φόρων) που είχαν φθάσει στο ποσό των 5,6 δισ ευρώ ως το τέλος Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 888 εκατ. ευρώ απ’ το τέλος Δεκεμβρίου.

Το χρέος και οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις

Σε ότι αφορά το χρέος, μία ένδειξη που δείχνει τη σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για την ελάφρυνση, παρατηρεί ο οίκος αξιολόγησης, «είναι η συμφωνία για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας – το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μαζί με τις αποπληρωμές χρέους – ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια. Απ’ τη στιγμή που το χρέος αρχίσει να υποχωρεί τότε το όριο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθεί στο 20% του ΑΕΠ».

Οι αναλυτές, ωστόσο τονίζουν, ότι «η μορφή που αυτή η ελάφρυνση του χρέους θα πάρει και πόσο μακρυά θα φθάσει, παραμένει κάτι θολό. Το Eurogroup αποφάσισε να ενεργοποιήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προοδευτικά θέτοντας ως προϋπόθεση την αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί τόσο για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες όσο και για την προσαρμογή της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Και όπως τονίζουν «στην περίοδο ως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup θα επικεντρωθεί στη διαχείριση του χρέους. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες, το πρώτο πακέτο μέτρων θα συμπεριλαμβάνει την επέκταση των λήξεων των ομολόγων και τη μείωση του ρίσκου απ’ τη δομή των κυμαινόμενων επιτοκίων που είχε επιβληθεί στα δάνεια του EFSF που είχαν δοθεί στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αυτά τα δάνεια αποτελούν σχεδόν το 44% του χρέους της Ελλάδας ($130,9 δισ) και έχουν μέση διάρκεια 28 έτη».

Η έκθεση υπογραμμίζει πως «πιο φιλόδοξες παρεμβάσεις για το χρέος θα εξεταστούν μόνο όταν το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα λήξει, και εκτελεστούν με επιτυχία απ’ την ελληνική κυβέρνηση όλες οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται».

Μάλιστα σημειώνει πως «στα μελλοντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορούν να περιληφθούν η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τις Κεντρικές Τράπεζες ή και η αγορά χρέους που έχουν μεγαλύτερο κόστος με Κεφάλαια του προγράμματος που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο αυτά τα μέτρα εξαρτώνται απ’ την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που εξακολουθεί να είναι κάτι αβέβαιο με δεδομένη τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, τους σχετικά αδύναμους θεσμούς στη χώρα, και την εγχώρια κοινωνική δυσαρέσκεια».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ