Navigation
11
Μαΐ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
21 Μαΐ 2019

«Αμφίβολα καθεστώτα Ρωσία και Σαουδική Αραβία»

φυσικό αέριο Νέα

«Η προώθηση των ΑΠΕ θα μειώσει τον λογαριασμό που καταβάλλουν οι χώρες της ΕΕ για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου και η αυξημένη πολιτική επιρροή της Ρωσίας προκαλούν ανησυχία και οι Πράσινοι, αντιτίθενται σε αυτό», είναι ορισμένες από τις θέσεις που διατυπώνει στο «Π» ο Bas Eickhout, συμπρόεδρος (με τη Ska Keller), στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ολλανδού ευρωβουλευτή του κόμματος Green Left, μέλους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος:

Θεωρείτε δίκαιο το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου-EUETS. Εφαρμόζεται σωστά από τις εθνικές κυβερνήσεις, τις πολυεθνικές, τις βιομηχανίες και τις εταιρείες; Υπάρχουν κενά στο σύστημα αυτό;

Τo πρόβλημα πού πρέπει να λυθεί είναι ότι η βιομηχανία λαμβάνει σχεδόν όλα τα δικαιώματα ETS (εκπομπής ενός τόνου CO2) δωρεάν. Ως εκ τούτου, ο κλάδος δεν πληρώνει το δίκαιο μερίδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης-αλλαγής και το κόστος έχει αφεθεί στον φορολογούμενο. Αυτό μπορεί να αλλάξει με πολιτική απόφαση. Πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε δωρεάν τα ETS και να πληρώνονται από τη βιομηχανία. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, θεσπίζουμε έναν συνοριακό φόρο, που θα πρέπει να καταβάλλεται εάν τα προϊόντα εισάγονται στην ΕΕ από χώρες χωρίς επαρκείς πολιτικές για το κλίμα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα δίκαιο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ETS), με βάση την αρχή ότι αυτοί που ρυπαίνουν πληρώνουν για τη ρύπανσή τους.

Μήπως ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, λόγω μικρότερης κλίμακας οικονομίας, σε σχέση με τα κράτη του Βορρά, στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2020;

Η γνώμη μου είναι ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Όλες οι χώρες. Στον Βορρά υπάρχει για παράδειγμα τεράστιο αιολικό δυναμικό, στον Νότο υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για ηλιακή ενέργεια. Κατάγομαι από τις Κάτω Χώρες, είμαστε η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετά το Λουξεμβούργο. Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος του στόχου ή της δύναμης της εθνικής οικονομίας. Αντιθέτως, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για κάθε χώρα λαμβάνουν υπόψη το οικονομικό και γεωγραφικό δυναμικό. Και η προσπάθεια για ανανεώσιμη ενέργεια θα μειώσει τον «λογαριασμό» που καταβάλλουν οι χώρες για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων από αμφίβολα καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Που συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις επιλογές της στον ενεργειακό τομέα; Ποια είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας;

Συμφωνώ με την προσέγγιση της δημιουργίας κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ. Διαφωνώ με την Επιτροπή σχετικά με τις φιλοδοξίες των σημερινών κινήτρων: τα σημερινά μέτρα είναι πολύ αδύναμα. Δαπανούμε 266 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων – χρήματα που πρέπει και θα μπορούσαμε να επενδύσουμε στη δική μας οικονομία, εάν παράγουμε μόνο την δική μας ανανεώσιμη ενέργεια. Απ’ την άλλη, με την εξοικονόμηση ενέργειας κερδίζουμε, όσο πιο αποδοτικά ενεργειακά κάνουμε τα σπίτια και τα προϊόντα μας, τόσο χαμηλότερος είναι ο λογαριασμός ενέργειας. Φυσικά, οι κοινωνικές πολιτικές είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα αποκομίσουν πραγματικά τα οφέλη αυτών των δύο.

Μπορούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες –κυρίως το πετρέλαιο– και σε ποιον χρονικό ορίζοντα;

Ναι. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να αντικαταστήσουν πλήρως το πετρέλαιο πριν από το 2050. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Οι τεχνολογίες υπάρχουν, απλά πρέπει να αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε σε μεγάλη κλίμακα.

Χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Κίνας, μπορεί η Ευρώπη να σηκώσει μόνη της το βάρος προσαρμογής της βιομηχανίας, όπως ορίζουν διεθνείς κανονισμοί στο πλαίσιο των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής;

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει να χάσει τις πιθανότητες να οικοδομήσει μια ισχυρή, «πράσινη» οικονομία. Η Κίνα «κινείται» πολύ γρήγορα αυτήν τη στιγμή. Για παράδειγμα, το 45% της παγκοσμίως εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας λαμβάνει χώρα στην Κίνα. Και είναι επίσης ο απόλυτος ηγέτης όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση των μεταφορών. Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε οι μόνοι που «κινούνται» στον κόσμο, γεγονός που απέχει πολύ από την αλήθεια. Επιπλέον, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τα πρότυπα, ο υπόλοιπος κόσμος θα αντιδράσει και σε αυτό. Το ευρωπαϊκό πρότυπο φιλοδοξεί να είναι το νέο παγκόσμιο πρότυπο. Αυτό όμως απαιτεί ένα σαφές και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στη νέα πράσινη οικονομία και το τέλος της οικονομίας με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Συμφωνείτε με τις πολιτικές της ΕΕ για την ανάπτυξη-επέκταση του φυσικού αερίου; Πώς βλέπετε την προώθηση του αγωγού East Med;

Όχι, έχουμε ήδη δύο φορές μεγαλύτερη ικανότητα εισαγωγής από ό,τι πραγματικά χρησιμοποιούμε. Αν όλα τα προγραμματισμένα έργα υποδομής φυσικού αερίου κατασκευαστούν, έχουμε πλέον τρεις φορές τη χωρητικότητα εισαγωγής που χρειαζόμαστε. Πρέπει πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου. Προχωράμε σε λάθος κατεύθυνση: Αντί να ξοδεύουμε χρήματα σε αγωγούς, θα πρέπει να τα ξοδέψουμε στο πραγματικό μέλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πώς σχολιάζετε το σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας με ρωσική τεχνογνωσία και υποστήριξη;

Αυτό που βλέπουμε στην ΕΕ είναι ότι η υποστήριξη από τη Ρωσία μέσω της Euratom συνδέεται στενά με την άσκηση πολιτικής επιρροής (της Μόσχας) πάνω στις χώρες που λαμβάνουν την υποστήριξη. Τόσο ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας Άκουγιου όσο και η αυξημένη πολιτική επιρροή της Ρωσίας προκαλούν ανησυχία και οι Πράσινοι αντιτίθενται σε αυτό. Ο αγώνας για ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον συνδυάζεται με τον αγώνα για διαφάνεια και δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι προβλέπετε για τις ευρωεκλογές; Ποιες δυνάμεις θα αναδειχτούν και ποιες είναι οι προσδοκίες των Ευρωπαίων Πράσινων; Και ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη;

Αυτές οι εκλογές είναι οι τελικές εκλογές για το κλίμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της σημασίας που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπισή της. Οι διαδηλώσεις για το κλίμα υπογραμμίζουν την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των προβλημάτων από την πλευρά του κόσμου και αναδεικνύουν το αίτημά τους προς τους πολιτικούς να ενεργήσουν τώρα!

Είναι πολύ ελπιδοφόρα η διαπίστωση ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Πράσινοι κερδίζουν υποστήριξη. Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον, και αυτό πρέπει να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Για εμάς, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ο αγώνας για μια κοινωνική Ευρώπη συνδέονται αναπόφευκτα. Μια ακόμα προτεραιότητά μας είναι η μάχη για το κράτος και τα δημοκρατικά δικαιώματα, για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Φυσικά θα είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στη διαπραγμάτευση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής για την επόμενη περίοδο, αλλά θα υποστηρίξουμε την Επιτροπή μόνο όταν μια πραγματική αλλαγή –στην τρέχουσα πορεία της ΕΕ– είναι ο στόχος των πολιτικών.

«Υποχρέωση του κράτους το δικαίωμα της ενημέρωσης»

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων καταγγέλλει «τις πολλαπλές προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων και εκφοβισμό που έγιναν την Κυριακή 12 Μαΐου, κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των εξορύξεων σε Λευκάδα και Γιάννινα».

Στη διαδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία των Πράσινων, με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Ρήγα Τσιακίρη και Δημήτρη Πασχάλη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι έρμαιο αυταρχικών αντιλήψεων που θεωρούν πως οι πολιτικές απόψεις είναι αντικείμενο “εξακρίβωσης”. Αυτά τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για όσους διαμαρτύρονται ειρηνικά για θέματα που κάποιοι κρίνουν ότι είναι ανεπιθύμητα. Η ενημέρωση των πολιτών για τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα και η προστασία του περιβάλλοντος εν γένει είναι συνταγματικά θεμελιωμένη υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος. Πόσοv μάλλον για τα συγκεκριμένα, που θα επηρεάσουν αμετάκλητα το περιβάλλον και την οικονομία τους. Απαίτησή μας είναι να παγώσει κάθε ενέργεια έρευνας στη χώρα και να συζητηθεί ανοιχτά το θέμα των εξορύξεων στις τοπικές κοινωνίες πριν από όποια επόμενη ενέργεια. Πιστεύουμε ότι οι εξορύξεις βλάπτουν την οικονομία, την κοινωνία, την υγεία αλλά και τη δημοκρατία».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict