Navigation
7
Απρ
location
Αθήνα
10oC
Βροχή
25 Σεπ 2015

Alpha Bank: Πέντε λόγοι..για να χαμογελάμε μετά την αξιολόγηση

alpha-bank Οικονομία
Μπορεί να τονωθεί η επενδυτική δαπάνη, καθιστώντας ηπιότερες τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων που εισήχθησαν το καλοκαίρι; Η απάντηση της  Alpha Bank είναι θετική και εντοπίζει τους πέντε παράγοντες που μπορούν να τονώσουν την επενδυτική δαπάνη στην εβδομαδιαία της ανάλυση.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της, η στήριξη της νέας συμφωνίας με τους εταίρους μας από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων στη νέα Βουλή, τόσο της συμπολιτεύσεως όσο και της αντιπολιτεύσεως, διαμορφώνει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την αποκατάσταση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως θα απελευθερώσει πόρους που διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα και αμβλύνουν τις επιπτώσεις του νέου υφεσιακού shock επιτρέποντας:
1.      την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των προμηθευτών του και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα
2.      τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που θα περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού
3.      την ταχύτερη του αναμενομένου χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό της συνθήκες ρευστότητας
4.      την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που σύμφωνα με την Ε..Ε είναι άμεσα διαθέσιμα για τη χώρα μας και συνίστανται σε €20 δισ. από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και άνω των €15 δισ. στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και τέλος,
5.      την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί εκ νέου βιώσιμο διά της επιμηκύνσεως των μέσων ληκτοτήτων των δανείων του δημοσίου τομέα που έλαβε η χώρα και τη διεύρυνση της περιόδου χάριτος στις πληρωμές τοκοχρεωλυσίων για τα δάνεια αυτά.
Η Alpha Bank υπογραμμίζει πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, επιδεινώθηκαν σημαντικά οι βασικές παράμετροι αναλύσεως της βιωσιμότητας  του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στα επόμενα τρίμηνα και τα μικρότερα του αναμενομένου έσοδα λόγω της  καθυστερήσεως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων  σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω των πρωτογενών πλεονασμάτων, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος, οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα επάνω του προβλεπόμενου στο βασικό σενάριο αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ σε 201% το 2016 και 175% το 2020.
«Η μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της χώρας αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα ευαισθησίας της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Και προσθέτουν πως είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της βασικότερης προκλήσεως που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία:
Την αδυναμία της να δημιουργήσει με ταχύτερο ρυθμό ένα ικανό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καμφθεί το υπερβολικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, καθώς ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο περίπου του εργατικού δυναμικού.
Συγκρίνοντας τον μέσο όρο του ποσοστού ανεργίας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 (Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ΕΛΣΤΑΤ) με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι υποχώρησε στο 25,6% του εργατικού δυναμικού, έναντι 27,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress