Navigation
14
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αραιή συννεφιά
21 Οκτ 2019

Άλλες 100 μέρες για να γίνουμε κανονικό κράτος…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Έκλεισαν 100 ημέρες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος είναι προφανής, πασίδηλη και αναμφισβήτητη. Βασικά νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται, ενώ πνέει ούριος επενδυτικός άνεμος. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της πολλά εμπόδια και να διαχειριστεί τις «καυτές πατάτες» που της άφησε η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η τεράστια ζημία της προηγούμενης κυβέρνησης θα μας συνοδεύει για δεκαετίες. Τουλάχιστον επιστρέψαμε στην κανονικότητα, καθώς δεν υπάρχουν capital controls και τα επιτόκια των κρατικών τίτλων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όμως, το… σαράκι της υψηλής φορολογίας θα εξακολουθεί να μας τρώει για πολλά χρόνια ακόμη. Τουλάχιστον, υπάρχει ένας ορίζοντας συνεχούς μείωσης, και αυτό αποτελεί σπουδαίο καταλύτη για την ψυχολογία και το κλίμα στην οικονομία. Η κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο και δρομολογώντας τις αποκρατικοποιήσεις, μπορεί να ενισχύσει τη θετική δυναμική στην οικονομία.

Οι παρεμβάσεις στην οικονομία όμως δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρος πολιτικός ορίζοντας και αλλαγή του εκλογικού νόμου, να τελειώσουν τα ζητήματα με την ψήφο των αποδήμων και φυσικά να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν τα… ρέστα του τρίτου μνημονίου. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει μέσα στις επόμενες 100 μέρες να τελειώσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να έχει φέρει όλα τα βασικά νομοσχέδια που θα μας κάνουν 100% σοβαρό κράτος.

Οι χρόνοι στους οποίους δουλεύει και παράγει αποτέλεσμα η κυβέρνηση είναι για σεμινάριο! Οι υπουργοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πώς πρέπει να το κάνουν και σε πόσο χρόνο πρέπει να το κάνουν. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή ο χρόνος, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στην πολιτική. Ειδικά στην οικονομία. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μας ξημερώνει αύριο. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη και ενδεχομένως με βίαιο τρόπο.

Αυτή η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει το συντομότερο δυνατό όλα τα νομοσχέδια που θα ενισχύσουν τη θέση της χώρας στον πίνακα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας αλλά και στη γεωπολιτική σκακιέρα. Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα σήμερα και λόγω των πιεστικών συνθηκών, η κυβέρνηση ίσως έχει μπροστά της μόνο άλλες 100 ημέρες. Οφείλει να τελειώσει τα πάντα και μετά να έρθουν τα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Η κυβέρνηση αυτή δείχνει ότι… το έχει. Θα κριθεί ίσως σε πολύ συντομότερο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη. Ωστόσο, θα είναι πραγματικά κρίμα να αποτύχει σε έναν τομέα, όπου υπάρχει τεράστια πίεση στην κοινωνία, δηλαδή στο Προσφυγικό-(Λαθρο)Μεταναστευτικό. Αν εκεί τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή, θα έχει αυτο-ακυρωθεί.     Όπως το μνημόνιο έφερε στην εξουσία την… παλαβή Αριστερά και την «ψεκασμένη» Δεξιά, έτσι ακριβώς μπορεί να δούμε μπροστά μας άλλες… παλαβές καταστάσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αυτή η κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να έχει ορίζοντα 8 ή 12 ετών (!), μπορεί να απειληθεί πολύ νωρίτερα. Αυτό θα είναι το χειρότερο για τη χώρα. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρέπει να έχει αγνώστους Χ, αστερίσκους, κόμματα, παρενθέσεις και αβεβαιότητα. Όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα και απόλυτα σωστά.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict