Navigation
14
Οκτ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
13 Μαΐ 2015

Αλλάζει τα δεδομένα για το Ελληνικό το ΤΑΙΠΕΔ

Ελληνικό Οικονομία

Bελτιώσεις στο project του Ελληνικού, στα σημεία όπου θα επιτρέψει και η σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, θα επιδιώξει η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μετά το “σπάσιμο” του πάγου και την πρώτη επαφή, την περασμένη εβδομάδα, με την ανάδοχο Lamda Development.

“Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο και υπάρχει μία σύμβαση πώλησης, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά χθές η εντεταλμένη σύμβουλος του Ταμείου κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, σε ειδική, κλειστή εκδήλωση για τα ακίνητα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των περισσότερων στελεχών του εγχώριου real estate, εν όψει τoυ εφετινού συνεδρίου της Prodexpo. “Η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει έξι μελέτες αξιοποίησής του. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία σύμβαση που υπεγράφη πέρυσι και η αξιοποίηση της έκτασης έχει ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις τις οποίες θα λάβουμε υπόψη και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε αυτή την στιγμή”.
Η κ. Τσιτσογιαννοπούλου έκανε λόγο για μία νέα αντίληψη αξιοποίησης από πλευράς του Ταμείου, που περιλαμβάνει παραδείγματα και μεθόδους που χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό. “Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως φορέας αξιοποίησης όχι ως φορέας πώλησης”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σύσσωμο πάντως το εγχώριο real estate έκανε λόγο χθες για ”παγωμάρα” από πλευράς των μεγάλων επενδυτών ακινήτων, οι οποίοι, πάντως, θα μπορούσαν να ”ξεκλειδώσουν” το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά εφόσον αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση άρσης της αστάθειας και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τα μεγάλα ζητήματα για την αγορά ακινήτων (βλ. π.χ. σταθερότητα στο φορολογικό πλαίσιο), δε φαίνεται ότι θα επιλυθούν ούτε τώρα με τις νέες πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Παράλληλα, για το 2016 φαίνεται ότι παραπέμπεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα και οι πρωτοβουλίες από πλευράς των τραπεζών.
“Η Ελλάδα, πολύ περισσότερο από άλλες αγορές, επηρεάζεται από το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, σε ποσοστό 90%, έναντι του 60% που ισχύει σε άλλες χώρες”, επεσήμανε η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική. “Πολλά πράγματα προετοιμάζονται και είναι στο παρά πέντε να ολοκληρωθούν, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό”.
“Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι η φορολογία θα παραμείνει περίπου στην ίδια φιλοσοφία και οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές θα γίνουν περισσότερο με πολιτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια αγοράς”, ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, από την Eurobank Property Services. “Δεν προκύπτει, από πουθενά, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι πάμε να μιλήσουμε για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που ζητούν σταθερά οι επενδυτές τα τελευταία χρόνια.
Από το ”μέτωπο” των επενδυτών, ο κ. Μάριος Αποστολίνας, του αργεντίνικου fund Dolphin που επένδυσε στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων εν μέσω κρίσης, ανέφερε για τη φορολογία και ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ότι είναι δυσβάσταχτος σε σχέση με το εισόδημα που παράγει ένα ακίνητο εισοδήματος, παραδέχθηκε ωστόσο ότι παράγει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα: “Σταδιακή απομείωση, χρόνο με το χρόνο, θα ήταν η βέλτιστη λύση για τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, η επερχόμενη μείωση των αντικειμενικών είναι θετικό βήμα ωστόσο η αύξηση των φορολογικών συντελεστών φαίνεται ότι θα εξανεμίσει τα όποια οφέλη”.
Καταπολέμηση διαφθοράς με αποκλεισμό του Δημοσίου από οποιαδήποτε δραστηριότητα στα ακίνητα και σταθερή φορολογία για περίοδο 15 ετών πρότεινε ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, διευθύνων σύμβουλος της Bluehouse, ο οποίος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση φόρου από 70%- 100% αν ο επενδυτής επανεπενδύει σε ακίνητο τα έσοδα από την πώληση ακίνητης περιουσίας, ένα μέτρο το οποίο δημιουργεί σημαντική ρευστότητα στην αγορά real estate.
Από πλευράς της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ο κ. Αρης Καρυτινός ανέφερε ότι ακόμη και τώρα, στην περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας, δεν υπάρχουν τιμές distressed στο εγχώριο real estate: “Η ελληνική αγορά δεν προσφέρει μαζικό προϊόν σε distressed τιμές.” Ειδικά για τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, επεσήμανε ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές επί τα χείρω, όπως συζητείται, ειδικά για ένα κλάδο “που είναι από τους ελάχιστους με μία σταθερότητα ως προς το θεσμικό του πλαίσιο και γι’ αυτό κατάφερε να προσελκύσει και ξένους επενδυτές”.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties AEAAΠ κ. Γ. Χρυσικός ανέφερε για το ρόλο που θα πρέπει να έχει το ΤΑΙΠΕΔ στο κομμάτι του … after sales service: “Ως θεσμικοί επενδυτές θα θέλαμε να έχει το ΤΑΙΠΕΔ έναν πιο κεντρικό ρόλο και να συνδράμει και μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τους επενδυτές”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress