Navigation
20
Φεβ
location
Αθήνα
15oC
Αίθριος - καθαρός
19 Σεπ 2016

Αλλαγές σε Δικαιοσύνη, Παιδεία , Εφορία. Οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με 6-8 δις Ευρώ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Oι «θεσμοί» έφυγαν, η «Ιερά Εξέταση» συνεχίζεται.  Ο έλεγχος των υπουργών από τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παραμένουν στην Αθήνας μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι ακόμη πιο εξαντλητικός και ακόμη πιο προσβλητικός από τις προηγούμενες επιθεωρήσεις της Τρόικας.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου και ολόκληρη η αποστολή του ΔΝΤ μαζί με τον νέο επικεφαλής του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα Ντένις Μπότμαν , είναι επιφορτισμένοι να ολοκληρώσουν τον τακτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο του αρθρ.4 και δεν αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM .

Η έκθεση που θα  υποβάλει η κυρία Βελκουλέσκου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για να εγκριθεί η νέα «ταμειακή διευκόλυνση» ύψους 6-8 δις Ευρώ προς την Ελλάδα που σηματοδοτεί την επανένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως δανειστής και ως ελεγκτής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ», τα πορίσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν ως «προαπαιτούμενα» για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι το 2018 και περιλαμβάνουν κρίσιμα θέματα όπως:

 • Αλλαγές στον τρόπο απονομής Δικαιοσύνης
 • Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
 • Αλλαγές στην αγορά εργασίας
 • Αξιολόγηση, κινητικότητα και παραγωγικότητα Δημόσιας Διοίκησης
 • Φορολογική Διοίκηση
 • Σύστημα αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα
 • Capital Control

Η Απολογιστική έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του (Article IV consultation) θα χρησιμοποιηθεί ως «κείμενο βάσης» για τη σύνταξη της νέας δανειοδοτικής σύμβασης και θα περιέχει ευρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Γι’ αυτό η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο θα πρέπει να έχει επίσημες και καταγεγραμμένες επαφές με το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, τις τραπεζικές διοικήσεις και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα.

Τελευταία φορά που είχε καταρτισθεί ανάλογη έκθεση του άρθρου 4 ήταν το Μάιο του 2013, δηλαδή πριν από 3 χρόνια .

Επόμενη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, στο EuroWorking Group  όπου αναμένεται επιτέλους μια θετική έκθεση συμμόρφωσης και ότι πρόοδος στα προαπαιτούμενα που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε προσωπικά ότι όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες θα διευθετηθούν μέσα στην επομένη εβδομάδα με εξαίρεση τρία θέματα:

 • τον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας,
 • το «σπάσιμο» της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στα δύο και
 • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης όπως αρέσκεται να το ονομάζει η κα Θεανώ Φωτίου.

Το μεγάλο κυβερνητικό φιάσκο με την τοποθέτηση της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, λειτούργησε ως «δείγμα προθέσεων» των «θεσμών» για το θέμα επιλογής των προσώπων τα οποία θα στελεχώσουν τελικά το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις νέες διοικήσεις των τραπεζών.

 • Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τον νόμο για τα προσόντα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και τον νόμο για το ΤΧΣ, απέτυχε παταγωδώς. Στο θέμα αυτό εμφανίσθηκαν συντονισμένοι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών.
 • Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε και στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με το κουαρτέτο των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι «θεσμοί» απαιτούν να πάρει πίσω ο Νίκος Φίλης τον νόμο με τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Οι θεσμοί εκτιμούν ότι το υπουργείο επιχειρεί «ομογενοποίηση» δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και δεν είναι και σύμφωνοι με τις προτεινόμενες αλλαγές στη διαδικασία των απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά.
 • Ο Υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα εντάξει σε ένα νόμο τις διατάξεις για την αλλαγή των τιμολογίων της ΔΕΗ, τις διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις Ανανεώσιμε Πηγές Ενέργειας και θα ξεκινήσει το διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ.
 • Ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο με τα 3 προαπαιτούμενα της δικής του ευθύνης: Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών στα τουριστικά καταλύματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων με χαμηλές εισφορές στον κλάδο υγείας και την μείωση της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.

Στην Βουλή θα επικυρωθεί η σύμβαση για το Ελληνικό, με τη διαδικασία του επείγοντος μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Ήδη καταρτίσθηκε η σύμβαση παραχώρησης για την Εγνατία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress