Navigation
12
Νοέ
location
Αθήνα
19oC
Βροχή
17 Μαρ 2015

Alexis όπως Αntonis

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Σίγουρα δεν αποτελεί τυχαία σύμπτωση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ακριβώς την 50η μέρα της θητείας του.

Το ίδιο είχε κάνει και με τον προηγούμενο πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς χρειάσθηκε να καθίσει 50 μέρες στην καρέκλα των ευθυνών του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η προεκλογική αντιμνημονιακή και αντιγερμανική του ρητορεία ( η οποία τότε τον είχε καταστήσει «μαύρο πρόβατο» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) δεν οδηγούσε πουθενά.

  • Μόλις συμπλήρωσε 50 μέρες ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, τον Αύγουστο του 2012, επισκέφθηκε το επιβλητικό κτίριο της Καγκελαρίας (πρόκειται για το μεγαλύτερο κυβερνητικό κτίριο στον κόσμο, 12.000 τετραγωνικά μέτρα από γρανίτη και γυαλί, δεκαπλάσιο σε μέγεθος από τον Λευκό Οίκο) για να σηματοδοτήσει την προσγείωση της κυβέρνησής του στην σκληρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα -50 μερόνυχτα- χρειάσθηκε και η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τις αμέσως προηγούμενες μέρες, τα στελέχη της Κυβέρνησης Τσίπρα είχαν εκστομίσει κάθε είδους ανοησία, για να δείξουν τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της νέας διακυβέρνησης:

  • Απείλησαν ότι θα στείλουν Τζιχαντιστές στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν αναστολή αποκρατικοποιήσεων και προμηθειών, προειδοποίησαν ότι θα προκαλέσουν ντόμινο εξόδου κρατών από την ευρωζώνη, ενημέρωσαν ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν κάποια από τα οφειλόμενα ποσά και μετά προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν με «αέρα» τα χρέη.

Φυσικά δεν λησμόνησαν να εγείρουν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων το οποίο κάθε ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, ανασύρει στην επιφάνεια τις πρώτες μέρες που αναλαμβάνει την εξουσία για να το ξεχάσει αργότερα.

Στο τέλος, στην 50η μέρα της κυβερνητικής του θητείας, ο Αλέξης αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αντώνη ο οποίος με τη σειρά του είχε υποχρεωθεί να μιμηθεί τον Γιώργο Παπανδρέου. Αποδέχθηκε την πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για να ανακοινώσει επισήμως το τέλος του Ανένδοτου.

  • «Δεν αναγνωρίζω στην κ.Μέρκελ, το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια από τους 28 και ως εκ τούτου δεν βρίσκω κανένα λόγο να προστρέξω σε μια ιδιαίτερη συνάντηση μαζί της» είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική διακαναλική συνέντευξή του στο Ζάππειο.
  • «Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, εκεί που υπάρχουν πολλοί που θα είναι αρωγοί στη δική μας στρατηγική, διότι έχουν ίδιο συμφέρον» έσπευσε να συμπληρώσει.

Σήμερα η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ολοκληρώνεται.

Βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης Τσίπρα είναι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 όπως εξειδικεύθηκε από το  e mail Βαρουφάκη με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου.

Οι αποφάσεις του Eurogroup μιλούν για παράταση του προγράμματος (δεν το λέμε πια Μνημόνιο) αλλά και εκταμίευση χρηματικών ποσών προς την Ελλάδα μόνον εφόσον προηγηθούν «επιτυχείς αξιολογήσεις» τις οποίες όλοι ονομάζουν review αλλά εδώ στην Αθήνα προτιμούμε τον όρο «συναντήσεις του Brussels Group».

«Antonis or Alexis, it all starts with an A to me…» είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος στον Έλληνα Πρωθυπουργό το περασμένο καλοκαίρι. Επιβεβαιώθηκε πριν περάσουν 50 μέρες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress