Navigation
9
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
26 Ιούν 2015

«Αλέξη μπορείς να γίνεις ο …Λούλα της Ευρώπης…»

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Το πιο σύντομο φρέσκο ανέκδοτο στις Βρυξέλλες είναι πλέον η πολυθρύλητη στενή σχέση που έχει αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγγελα Μέρκελ.
Οι πολύ συχνές τηλεφωνικές τους επαφές, οι πολύωρες μοναχικές τους συναντήσεις ακόμη και η σχεδόν καθημερινή ανταλλαγή e mail, ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζητούνται και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι περισσότεροι αναλυτές στο Βερολίνο, πιστεύουν ότι η Άγγελα Μέρκελ χρησιμοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα ως …προθέρμανση και εντατική προπόνηση ενόψει των ανάλογων μακρών διαβουλεύσεων που αναμένεται να έχει με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, με φόντο το Δημοψήφισμα για την μελλοντική σχέση της Γηραιάς Αλβιόνος με την Ευρώπη. «Προτού αγωνισθεί κόντρα στο Brexit , προπονείται με το Grexit» λένε οι κακεντρεχείς σχολιαστές της Γερμανικής Πρωτεύουσας.
Από την άλλη όμως πλευρά, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος , έχοντας ήδη απογοητευτεί από την γρήγορη μεταρρυθμιστική κόπωση του φυσικού της πολιτικού συμμάχου Αντώνη Σαμαρά, επενδύει στον νεανικό ενθουσιασμό και τη δυναμική που φέρνει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είναι ευκολότερο να υλοποιηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, χωρίς βίαιες απεργίες, χωρίς κλούβες έξω από το κοινοβούλιο και με ικανές συμμαχίες στο συνδικαλισμό» λένε οι οπαδοί αυτής της άποψης.
Είναι όμως γεγονός ότι η Άγγελα Μέρκελ έχει επί μακρόν νουθετήσει τον κατά πολλά χρόνια νεότερό της Έλληνα Πρωθυπουργό διευρύνοντας τους ορίζοντές του.
«Αλέξη, εφόσον επιδείξεις σύνεση και αποτελεσματικότητα, η διακυβέρνησή σου μπορεί να εξελιχθεί σε λαμπρό ευρωπαϊκό παράδειγμα. Θα συγκρίνεσαι με τον διάσημο πλέον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα στον οποίο αποδίδονται όλες οι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις και μεταρρυθμίσεις που διέψευσαν τους αρχικούς φόβους των αγορών και οδήγησαν τη Βραζιλία στους G20» φέρεται να έχει πει η Γερμανίδα Καγκελάριος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει μια αντίστοιχη θεαματική αναπτυξιακή τροχιά -έχοντας ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και με την ανεργία στο 27% να κρατά χαμηλά τα μεροκάματα- εφόσον υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξωστρέφεια και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα μπορεί να είναι το χρήσιμο θετικό παράδειγμα ότι η «Ευρώπη αλλάζει» και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει με όχι πολύ μεγάλα επενδυτικά κονδύλια που θα διαθέσουν τα κοινοτικά ταμεία για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα αλλάξουν εντελώς το οικονομικό μοντέλο της χώρας.
Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης με υπουργούς «committed to reforms» (αφοσιωμένους στις μεταρρυθμίσεις) και με πολιτικές συμμαχίες που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Στο σημείο αυτό είναι προφανής πλέον, η προθυμία που δείχνουν πολιτικά κόμματα όπως το Το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα ηγεσία του, να προσφέρουν όχι μόνο κοινοβουλευτική αλλά και στελεχιακή υποστήριξη σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress