Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
17 Μαΐ 2020

Ακριβότεροι 15-30% οι τουριστικοί προορισμοί στα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τουρισμός Χρήμα & Πολίτης

Οι προορισμοί που προσεγγίζονται οδικώς, θα είναι φέτος το καλοκαίρι εκείνοι που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη ζήτηση. Ήδη, όπως προκύπτει από έρευνα, οι τιμές ενοικίασης σε αρκετές τέτοιες περιοχές, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 15-30%!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, και από στοιχεία σχετικής έρευνας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πρωταγωνιστές αυτού του καλοκαιριού θα είναι οι προορισμοί που είναι προσεγγίσιμοι με αυτοκίνητο, όπως φαίνεται ήδη από την διαμόρφωση των τιμών των κατοικιών με εποχιακές-βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι τιμές των περιοχών αυτών είτε μένουν σταθερές σε αντίθεση με την γενικότερη τάση μειώσεων ή παρουσιάζουν αυξήσεις.

Η Κουρούτα στο νομό Ηλείας σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα , μια περιοχή με περισσότερα από 15 χιλ. αμμώδη παραλία, παρουσιάζει αύξηση + 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560€ έως 880€.

Στο Διακοφτό στο Ν. Αχαΐας, μια περιοχή κοντά στην Αττική σε απόσταση περίπου 1,5-2 ωρών και με μόνο έξοδο μεταφοράς τη βενζίνη και τα διόδια για την νέα Εθνική Οδό. Οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, +16,6% για τον μήνα Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600€-756€ για το ίδιο διάστημα σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630€.

Στο Γύθειο της Μάνης καταγράφονται αυξήσεις κυρίως για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10,53% έως και 23,49 %, και οι τιμές παραμένουν δελεαστικές για 7 διανυκτερεύσεις: 4μελής οικογένειας ή/και 6 ατόμων σε εξοχική κατοικία κοντά στη θάλασσα.

Εκτιμάται ότι πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν προορισμούς κοντινούς του νομού Αττικής περιοχές όπως η Παλαιά Φώκαια, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, οι οποίες καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του φετινού καλοκαιριού.

Για τα δημοφιλή νησιά, όπως είναι η Σαντορίνη υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με τις κρατήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε-Real Estates, στην Οία το 2019 για τον μήνα Ιούλιο, η πληρότητα ήταν 99% με κλειδωμένες κρατήσεις, φέτος η πληρότητα είναι 95% αλλά δεν είναι δεδομένο αν θα έρθουν οι τουρίστες, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις ακόμη και 50%.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας «εκτός από τους πρωτοκλασάτους προορισμούς, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στην χώρα μας τα μνημονιακά χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη πτώση που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 60%».

«Γενικότερα, η αγορά -επένδυση σε εξοχική κατοικία σε τοπ τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, επιχειρηματική επένδυση με πολύ καλές αποδόσεις. Ενώ πολλές φορές η τιμή πώλησης μιας εξοχικής κατοικίας, καθοριζόταν ανάλογα με τα έσοδα του ακινήτου και την πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

«Γενικότερα στο σύνολο των εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές παρουσιάζουν γενναίες μειώσεις που θα κορυφωθούν ή θα ρυθμιστούν ανάλογα με τις αφίξεις των τουριστών είτε εγχώριων – είτε αλλοδαπών. Γενικότερα, ο ανταγωνισμός το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλος γι’ αυτό καταγράφονται μεγάλες μειώσεις των τιμών μίσθωσης», εκτιμά ο Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει: «πολλά ακίνητα ανήκουν σε αλλοδαπούς που δεν θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας και επιθυμούν έσοδα από το περιουσιακό τους στοιχείο, παράλληλα, πολλά εξοχικά που διατίθενται προς μίσθωση, διαχειρίζονται από αλλοδαπές εταιρείες που έχουν ρίξει τις τιμές με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα και μείωση της χασούρας.

Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εταιρείες διαχείρισης, τη φετινή χρονιά έχουν στοχεύσει -επικεντρωθεί στον εγχώριο τουρισμό διότι βασικός παράγοντας των ταξιδιωτών εγχώριων ή μη θα αποτελεί το αίσθημα ασφάλειας μετά την πανδημία του κορωνοϊού».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict