Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
4 Ιούν 2017

Ακριβός ο νέος ΕΝΦΙΑλτης!

ΕΝΦΙΑ Χρήμα & Πολίτης

Αλίμονο σε όσους έχουν ακίνητο αξίας ή περιουσία ακινήτων άνω των 200.000 ευρώ.

Το 2017 θα πληρώσουμε και πάλι ακριβά τον ΕΝΦΙΑ… Σκληρός και ανελέητος, με πληρωμή από Αύγουστο.

Η κυβέρνηση με σειρά δηλώσεων στελεχών της τονίζει ότι «ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι με τις ίδιες αντικειμενικές… για ακίνητα κάτω των 200.000 ευρώ, αλλά όποιος έχει περιουσία άνω των 200.000 ευρώ πληρώνει διπλό φόρο!».

Όλα αυτά, παρά την εξαίρεση των αγορών για πρόσθετο φόρο για το 2017 και το 2018. Ωστόσο, η δικηγόρος ειδική επί των ακινήτων Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι «το 4ο μνημόνιο αναφέρει ότι, είτε πέσουν οι αντικειμενικές είτε όχι, πάλι 2,56 δισ. θα πληρώσουν όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων!».

Πριν φτάσουμε εδώ, να δούμε το νέο πλαίσιο.

1.Πρέπει να προηγηθεί η εφαρμογή του νόμου για μείωση των αντικειμενικών στο ύψος των εμπορικών. Τώρα ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται σε αντικειμενικές, οι οποίες είναι σαφώς οι χαμηλότερες πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια,αφού λόγω μνημονίων οι τιμές μειώθηκαν έως και 40%.

2.Το μνημόνιο ζητάει ακατέβατα 2,56 δισ. «βρέξει – χιονίσει».

3.Η έκπτωση του φόρου για χαμηλόμισθους θα ισχύει. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει πολλαπλά στοιχεία, όπως «αύξηση των συντελεστών στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και μειώσεις στις μικρές περιουσίες…».

4.Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένησεάμεση ρύθμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών τον Δεκέμβριο του 2017.

5. Αυτή την ώρα έχουμε από πλευράς υπουργείου Οικονομικών μεγάλη ετοιμασία επεξεργασίας στοιχείων για την τελική ρύθμιση. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Γι’ αυτό θα πάμε στον Δεκέμβριο αντί για τον Ιούνιο του 2017. Το 4ο μνημόνιο ορίζει ότι «οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς με τη βοήθεια τεχνικής βοήθειας… η οποία θα ακολουθήσει χρονοδιάγραμμα που ξεκινά με τη  σύσταση ομάδας εργασίας για την αποτίμηση και την αναπροσαρμογή των φορολογητέων τιμών των ακινήτων και στη συνέχεια, στο τέλος Ιουνίου, θα συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, θα έχουν ταξινομηθεί πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία και θα έχουν προσδιοριστεί η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των αξιών και η μεθοδολογία αποτίμησης που σχετίζονται με τις διαφορετικές κατηγορίες των ακινήτων».

6. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάμε στην εφαρμογή πλατφόρμας τιμών πανελλαδικά, από στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μέσω πλειστηριασμών από τις τράπεζες.

7. Να τονιστεί ότι, με βάση τους πλειστηριασμούς που θα διεξάγονται από συμβολαιογράφους, θα λαμβάνεται υπόψη η βάση υπολογισμού των νέων αντικειμενικών.

Η εικόνα της αγοράς

Ειδικοί εκτιμητές τονίζουν ότι «το α΄ τρίμηνο φέτος οι τιμές των ακινήτων έδειξε μία σταθερότητα, αφού από την αρχή του μνημονίου οι τιμές έπεσαν έως 40%. Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει οριακή αύξηση τιμών το 2016 κατά 0,6% σε σχέση με το 2015. Αλλά και στα καταστήματα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών επιβραδύνθηκε 0,4% σε σχέση με το 2015, όταν υπήρχε μείωση 3,5%».

Τα νέα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Μάρτιο του 2018, κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, θα έχουν τα εξής στοιχεία:

1. Θα αποσταλούν σε 7 εκατομμύρια φορολογουμένους εκκαθαριστικά στα οποία ο φόρος θα έχει υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές, που θα έχουν προσαρμοστεί στις εμπορικές.

2. Οι νέες αξίες των ακινήτων θα είναι μειωμένες μεν σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ.

3. Όπως αναφέρει το 4ο μνημόνιο, από το 2020, λόγω αντιμέτρων, έρχεται μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά 10% έως και 30%, εφόσον το συνολικό ποσό με το οποίο χρεώνεται ο φορολογούμενος δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%!

Είναι χαρακτηριστική η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη δήλωσή της, ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, θα υπάρξει μείωση κατά 30%, με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αρκετοί θα τύχουν μικρής μείωσης έως 70 ευρώ.

Από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο εκτιμούν ότι «θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας, με την πρόσληψη έμπειρων εκτιμητών και ειδικής ομάδας που θα ρυθμίσει τα της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα,η μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων θα τροφοδοτεί το υπουργείο Οικονομικών για τις νέες αξίες.

Εκτιμάται ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα, μέσω κτηματολογίου, του ελέγχου όλων των ιδιοκτησιών, μέσω πλειστηριασμών, αλλά και άλλων ενεργειών.

Δύσκολη εξίσωση…αλλά το αποτέλεσμα ένα!

Ο φόρος ακινήτων παραμένει ακλόνητος…

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 2/6

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ