Navigation
12
Μαΐ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
8 Σεπ 2015

Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα…

Ελλάδα Κρίση Επιχειρήσεις

Οι εκλογές και η αβεβαιότητα οδηγούν σε ένα διαφορετικό roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Αυτή την φορά 29 εισηγμένες εταιρείες θα συνοδευτούν από υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, όπου και θα παρουσιάσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό.

Το σίγουρο, όπως αναφέρουν διαχειριστές που έχουν επαφές με ξένους επενδυτές είναι ότι, θέλουν να αγοράσουν φθηνά λόγω της ύφεσης, του ελέγχου κεφαλαίων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως θεωρούν λόγω της ύφεσης και των υπόλοιπων προβλημάτων, η ελληνική αγορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει υψηλότερες τιμές. Μάλιστα, το όριο που θέτουν οι ξένοι είναι οι τιμές του 2012 κατά τις διπλές τότε εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν η αγορά κατέρρευσε προς τις 477 μονάδες.

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ακόμη κι αν σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός και η αγορά πανηγυρίσει έως τις 900 μονάδες η πτώση θα έλθει στην συνέχεια, καθώς θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Βεβαίως, αν αντίθετα δεν σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής (με 2 μεγάλα κόμματα εντός) τότε επενδυτές και δανειστές θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα, με τραγικές συνέπειες για το χρηματιστήριο και την οικονομία.

Είκοσι εννέα εισηγμένες εταιρίες, περισσότερα των 600 κλεισμένα ραντεβού και ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη συνθέτουν το προφίλ του 10ου Roadshow που διοργανώνει και φέτος στο Λονδίνο ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το μεσημέρι της Πέμπτης, πρώτης ημέρας του ελληνικού διημέρου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Χουλιαράκη στις εγκαταστάσεις του Bloomberg, παρουσία όχι μόνο των επικεφαλής των εισηγμένων επιχειρήσεων αλλά και μεγάλου αριθμού ξένων διαχειριστών.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Folli Follie προηγούνται σε αριθμό one to one meetings, δύο εταιρείες ακύρωσαν την παρουσία τους στη βρετανική πρωτεύουσα (ΚΡΙ ΚΡΙ και MLS) ενώ ο συνολικός αριθμός των ραντεβού ξεπερνάει τα 600.

Οι εταιρείες που θα δώσουν τελικώς το παρών είναι: Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Alpha Bank Πειραιώς, Αttica Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Αegean Airlines, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος , Folli Follie, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Γρ. Σαράντης, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλαια, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Lamda Development, MIG, Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Βιοχάλκο και Ομιλος Χρηματιστηριου Αθηνών.

Από πλευράς funds, Μorgan Stanley, UBS, Blackrock ,Adelphi Capital, Argos, Armajaro, Belgravia Capital, Canyon Partners, Compass Asset Mgmnt, Fidelity, Gladstone Capital, Hermes, Invesco, Lazard, Lupus Alpha, Pimco, T Rowe Price, περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Το πρωί της Παρασκευής, 11/9, έχει προγραμματισθεί -όπως κάθε χρόνο- συνάντηση εκπροσώπων του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στελέχη του οίκου FTSE. Στη συνάντηση αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθούν τα περί προόδου ή μη της εγχώριας αγοράς στα κριτήρια που θέτει ο οίκος αλλά και στους ευρύτερους περιορισμούς που σήμερα υφίστανται στη χρηματιστηριακή αγορά και ενδεχομένως να ανακοινώσει την απόφαση της περί παραμονής ή όχι του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ