Navigation
14
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
25 Ιαν 2016

«Ακαριαία» μείωση 30% για 210.000 ασφαλισμένους

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Με μια απαίτηση-ανατροπή, που οδηγεί στη μείωση των νέων συντάξεων έως 30%, και έξι «δεν» απαντούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, θεωρώντας ότι δεν παράγει τα απαιτούμενα, άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

του Δημήτρη Κωστάκου

Τα τεχνικά κλιμάκια, ήδη, «ξεσκονίζουν» κυριολεκτικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το συνταξιοδοτικό σύστημα
και τον τοποθετούν στην πλάστιγγα της εξοικονόμησης δαπανών, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση του κουαρτέτου στη χώρα μας.
Έσβησαν το σχέδιο Κατρούγκαλου
Ο κίνδυνος ανατροπής της κυβερνητικής πρότασης είναι ορατός, καθώς οι δανειστές μας ζητούν:
• Την ακαριαία εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, χωρίς περίοδο σταδιακής προσαρμογής.
• Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίπτωση αυτή θίγονται περίπου 210.000 ασφαλισμένοι για την επόμενη τριετία. Οι απώλειες που θα υποστούν κυμαίνονται από 6% έως και 30%, ενώ κατά μέσο όρο θα ανέλθουν στο 15%.

Για παράδειγμα, μισθωτός με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.700 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα
θα είχε σύνταξη 1.230 ευρώ. Με την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος, η σύνταξή του θα περιοριστεί στα 996 ευρώ (μείωση περίπου 20%).
Ο νέος, μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που είτε θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά –ανεξάρτητα από
το πότε θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης– είτε θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014, υπέβαλαν όμως αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.
Αναλυτικά, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

α) Βασική συν αναλογική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά,

β) τον παλαιό τρόπο για τα έτη από το 2010 και πίσω, για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, καθώς και για όσους έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2014 και η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1/9/2015.

Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα των δύο τμημάτων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά, που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, δικαιούνται εξ ολοκλήρου βασική σύνταξη συν αναλογικό ποσό, με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.Ο υπολογισμός
θα γίνεται στο σύνολο του εργασιακού βίου.

Οι συντελεστές υπολογισμού θα είναι χαμηλότεροι.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει περίοδο προσαρμογής τριών ετών για την εφαρμογή του νέου τρόπου
υπολογισμού.
Οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που θα προκύψουν το 2016 και για την επόμενη διετία, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα υπόκεινται στην εφαρμογή του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς. Για το τρέχον έτος, τα ποσά των συντάξεων που θα προκύψουν, εάν είναι μικρότερα από εκείνα που θα προέκυπταν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, σε ποσοστό 20% και άνω, θα καλύπτονται κατά το ήμισυ. Πρακτικά, εάν προκύπτει με τον νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξη 1.000 ευρώ, ενώ με τον παλιό τρόπο η σύνταξη θα ανερχόταν στα 1.300 ευρώ, ο συνταξιούχος θα λάβει πίσω, μέσω της προσωπικής διαφοράς, τα 150 ευρώ, δηλαδή τα μισά από τη διαφορά που προκύπτει. Αντίστοιχα, για το 2017, βάσει της προσωπικής διαφοράς θα επιστρέψει στον δικαιούχο-συνταξιούχο το 1/3 της διαφοράς και για το 2018 το 1/4 της διαφοράς.
Ωστόσο, η απαίτηση των δανειστών αλλοιώνει δραματικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό και μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στη νέα ασφαλιστική πραγματικότητα, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας.

Τα «δεν» και το εφάπαξ

Παράλληλα, το κουαρτέτο ζητά:
• Τον περιορισμό της βασικής σύνταξης στα 360, από 384 ευρώ, ή εναλλακτικά τη χορήγησή της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500) και τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της.
• Την επανεξέταση ή ακόμη και την κατάργηση του εφάπαξ.
• Τον περαιτέρω περιορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων. Η κυβέρνηση εμμένει στην εξασφάλιση
υψηλότερων συντάξεων για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ περιορίζει τις συντάξεις αυτών που έχουν περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών – παροχών, όπως συμβαίνει στην ιδιωτική ασφάλιση, τονίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της ανασφάλιστης εργασίας, αφού ασφαλισμένοι με 25 έτη απασχόλησης και πάνω δεν λαμβάνουν ποσά αντίστοιχα με αυτά που έχουν εισφέρει στο σύστημα.
• Επίσης, δεν δέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα για τις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εισφορών, προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ και να μη μειωθούν οι καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι δανειστές θεωρούν το μέτρο αντιαναπτυξιακό και επιμένουν στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (που ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ), θα θιγούν συντάξεις ακόμη και 150 ευρώ.
• Οι «θεσμοί» εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.
• Επιπλέον, ζητούν τη λεπτομερή ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης, από την οποία θα κριθεί αν απαιτούνται νέα
μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση δεν συζητά
το ενδεχόμενο μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, εξασφαλίζοντας την προσωπική διαφορά που θα προκύψει ακόμη και μετά το 2018. Ωστόσο, οι πιστωτές, εφόσον δεν πειστούν για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016, αναμένεται να ζητήσουν άμεσες μειώσεις σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απόκλιση, αλλά και να εφαρμοστεί το νέο πλαφόν και στους ήδη συνταξιούχους.

Μπροστά στο αδιέξοδο

Απέναντι στον κίνδυνο αδιεξόδου, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, φέρεται αποφασισμένη να θέσει το ζήτημα του Ασφαλιστικού στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι έχει εξασφαλίσει συμμαχίες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Τετάρτη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης για τα αποτελέσματα του νέου ασφαλιστικού μοντέλου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός περίπου δέκα ημερών και να παρουσιαστεί στους «θεσμούς».

Ποιοι πλήττονται και χωρίς να εφαρμοστούν νέα μέτρα

Σύμφωνα με ειδικούς και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, ήδη, χωρίς να έχει υιοθετηθεί καμία από τις απαιτήσεις των δανειστών μας, με το κυβερνητικό σχέδιο πλήττονται:

 • Περίπου 80.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι χάνουν το ΕΚΑΣ.
 • Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που είναι υψηλόμισθοι, δηλαδή έχουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ και βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση της 35ετίας.
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και ειδικά όσοι ήταν στο πρώην ΤΕΒΕ και στο ΤΑΕ, οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές από υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άμεσα, με 35ετία.
 • Μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, που επίσης αποχωρούν σύντομα με 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνουν σύνταξη μόνο από τον συγκεκριμένο φορέα και κατέβαλλαν υψηλές εισφορές.
 • Συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη άνω των 2.300 ευρώ και συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνολο συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ, εξαιτίας της επιβολής χαμηλότερου πλαφόν.
 • Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που έχουν ήδη πάνω από 25 έτη εργασίας και μπορούν να αποχωρήσουν με όρους πρόωρης συνταξιοδότησης. Θα επιβαρυνθούν με χορήγηση μικρότερης εθνικής σύνταξης, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
 • Νέοι συνταξιούχοι αναπηρίας, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, αλλά και της περικοπής της εθνικής σύνταξης.
 • Ασφαλισμένες μητέρες, που εργάζονται σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, που λαμβάνουν υψηλές αποδοχές και έχουν πάνω από 20 έτη προϋπηρεσίας.
 • Εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ναυτικά πρακτορεία και υπάλληλοι τραπεζών, που έως τώρα μπορούσαν να λάβουν επικουρική σύνταξη με έως 48% ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς δεν θα ξεπερνά το 20%.
 • Νέοι συνταξιούχοι με διπλή ασφάλιση, οι οποίοι έχουν περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης στον δεύτερο φορέα ασφάλισης, καθώς θα λάβουν εθνική σύνταξη μόνο από το ένα Ταμείο.
 • Όσοι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης. Αυξάνεται το κόστος εξαγοράς και έτσι, από τα 25 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα και αντιστοιχεί σε 168 ευρώ τον μήνα, θα προκύπτει στο εξής με βάση την εισφορά που καταβάλλει ο αιτών ασφαλισμένος, κατά τον μήνα της αίτησης ή τον μήνα της τελευταίας απασχόλησής του.
 • Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στα βαρέα με 35ετία που δικαιούντο την προσαύξηση των βαρέων.

 

το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/01

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ