Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
28 Σεπ 2015

Τσακαλώτος: Θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Τσακαλώτος Οικονομία

Στη συνέντευξή που παραχώρησε στους Financial Times, και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος δείχνει να μην συμμερίζεται την πεσιμιστική άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για αν ανέβει στο τρένο της ανάπτυξης.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά και ακολούθως επισήμανε πως περιμένει από την πλευρά των δανειστών να ολοκληρώσουν το πρώτο review του προγράμματος στα μέσα Νοεμβρίου και αν η αξιολόγηση είναι θετική, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Παράλληλα, τοποθετηθεί για πριν από τα Χριστούγεννα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η ΕΕ θεωρεί οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 10-25 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ακριβές ποσό θα φανεί από τα stress tests που θα υποβάλλουν τις τράπεζες το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, οι διαπραγματευτές επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν από την 1η Ιανουαρίου, καθώς στις αρχές του 2016 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τις διασώσεις που περιλαμβάνει ακόμη και bail in στους καταθέτες.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να λάβει τα πρώτα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο. Πρόσθεσε, δε, πως ένας από τους βασικούς στόχος της κυβέρνησης είναι να πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ειδικά στα μεγάλα βαλάντια.

«Θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των πολιτικών μας, κάτι που θα καθορίσει και την επιτυχία της κυβέρνησης διότι μόνο έτσι θα δεχθεί ο ελληνικός λαός τα σκληρά μέτρα. Θέλει να δει πως άπαντες βρίσκονται στην ίδια βάρκα».

Ένας άλλος κίνδυνος, σημειώνουν οι Financial Times, είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση. «Υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αλλά θεωρώ ότι οι προοπτικές είναι καλές. Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ’ ότι ήμασταν».

Ο κ. Τσακαλώτος είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι Financial Times. «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιβάλλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.

Το πρακτορείο καταλήγει με την ανησυχία που θάλλει ακόμη μεταξύ των αναλυτών και οι οποίοι θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει, τελικά, να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα, καθώς υπάρχουν μέτρα που είναι τόσο αντιδημοφιλή που δεν θα γίνουν δεκτά από τον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ