Navigation
11
Ιούλ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
15 Ιαν 2016

Αγρότες και δικηγόροι νεκρώνουν την χώρα από 20 Ιανουαρίου

Αγρότες Κινητοποιήσεις Χρήμα & Πολίτης

Νεκρώνουν πανελλαδικά τα δικαστήρια της χώρας τουλάχιστον μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μετά την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που λήφθηκε αμέσως μετά την πρωτοφανή σε αριθμό και δυναμικότητα συγκέντρωση και πορεία τόσο του δικηγορικού κόσμου, όσο και όλων των άλλων επιστημονικών φορέων που εκδήλωσαν σε κάθε τόνο την κάθετη αντίδραση τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή λόγω της αποχής των δικηγόρων κλείνει η εισπρακτική στρόφιγγα προς τα δημόσια Ταμεία, καθώς «παγώνει» η έκδοση παραβόλων, σταματάει η είσπραξη των χρηματικών προστίμων που επιβάλλουν τα δικαστήρια και οι εξαγορές των ποινών, τα χρηματικά πρόστιμα, κ.λπ.

Παράλληλα, οι δικογραφίες θα αρχίζουν να στoιβάζονται και πάλι στις γραμματείες των δικαστηρίων και η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αποχής , θα φτάσει στην αποκορύφωση.

Οι δικηγόροι και όλοι οι άλλοι επιστημονικοί φορείς, όπως γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κ.λπ. σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος για τα Ελληνικά δεδομένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με έντονο παλμό και μαχητικότητα και πορεία προς την Βουλή, και με όχι και τόσο κολακευτικά συνθήματα για τον υπουργό Εργασίας («Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου») υπεύθυνο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διατύπωσαν σε όλους τους τόνους την αντίθεση στους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν, μάλιστα, ραντεβού στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, επιστημονικοί φορείς και άλλοι κλάδοι το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Δεκάδες χιλιάδες δικηγόροι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας σε μια μεγαλειώδη σε κόσμο, όγκο, παλμό και δυναμική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) και στην εν συνεχεία πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και την Βουλή, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:

«Σύσσωμο το δικηγορικό σώμα απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Αντιτιθέμεθα με τη συνολική λογική του σχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου. Οι δικηγόροι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπούμενη νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αύξηση προκαταβολής φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), συνιστά εν τοις πράγμασιν δήμευση του εισοδήματος. Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε πρόταση για το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και πλήρη τεκμηρίωση, στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν παντελώς. Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο, και να συζητήσει καλόπιστα, στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων, το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».

Παράλληλα, όλοι οι επιστημονικοί φορείς, μετά από συνάντηση που είχαν επισήμαναν ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Εξάλλου, με το επίμαχο νομοσχέδιο, τονίζουν οι φορείς, επιχειρείται εισφοροδοτική επιδρομή, που «οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας».

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η «κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις» και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις της Κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Πάντως, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή των επιστημονικών φορέων στα γραφεία του ΤΕΕ κατά την οποία οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.

 

Με μπλακ-αουτ από τις 20 Ιανουαρίου προειδοποιούν οι αγρότες

Αναβρασμός επικρατεί και στον αγροτικό κόσμο με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων να ανακοινώνει δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τις 20 Ιανουαρίου και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να «μείνουν στα μπλόκα για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στη χθεσινή ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλιείς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η έξοδός τους με τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία της χώρας, από σήμερα, ώστε «να οδηγήσουμε σε μπλάκ άουτ τη χώρα στις 20 Ιανουαρίου».

Μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Έυβοιας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ στις 20 Ιανουαρίου, οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο, θα βγάλουν τα καϊκιά τους στα τοπικά λιμάνια.

Επιπλέον, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (28 Ιανουαρίου), ενώ στα σχέδιά τους είναι να κατέβουν στη συνέχεια στην Αθήνα.

Επίσης αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού, διοργανώνει για σήμερα στις 12:30 και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό Άργους – Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα.

Σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να υπογραμμίζει εκ νέου στο Αθηναϊκό Πρακτορείοο ότι ήδη στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται, ενώ σήμερα «βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι συνάδελφοι σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ