Navigation
14
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
4 Απρ 2016

Αγώνας για να σωθεί η τουριστική περίοδος

toyrismos-prosfyges Οικονομία

Oι δήμαρχοι των νησιών προσπαθούν και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν το στοίχημα του καλοκαιριού

Ανησυχία, προβληματισμός αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε δημάρχους και επιχειρηματίες νησιών που έχουν δεχτεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαιμός

Μπορεί, σύμφωνα με τους ίδιους, να καταγράφονται μειωμένες αφίξεις προσφύγων, λόγω της πρότασης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, όμως την ίδια ώρα «τρέχουν», για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα ενόψει της τουριστικής περιόδου τόσο του Πάσχα όσο και του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού για το προσφυγικό, το μεγαλύτερο βάρος στη νησιωτική χώρα εξακολουθεί να σηκώνει η Λέσβος, όπου φιλοξενούνταιπερίπου 2.654 πρόσφυγες, ενώ συνολικά στα νησιά καταγράφηκαν 5.023.

Η Λέσβος θα «νικήσει»

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στο «Π» εμφανίζεται αισιόδοξος για την τουριστική περίοδο, θεωρώντας πως η Λέσβος θα βγει «νικήτρια». «Εδώ και πολύ καιρό, είναι εξαιρετική η κατάσταση, απόλυτα οργανωμένη και ελεγχόμενη. Έχουμε προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών και στο μάζεμα των σκουπιδιών, είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε το καλοκαίρι τους επισκέπτες μας.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρώσει κάποιος την επίσκεψή του σε ένα νησί, το οποίο υποδειγματικά χειρίστηκε την προσφυγική κρίση, αλλά, αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολύ λόγοι και κάποιος που δεν σχεδίαζε να επισκεφτεί τη Λέσβο να το κάνει τώρα. Είναι το νησί της ειρήνης, της αλληλεγγύης και των υψηλών αξιών».Ερωτηθείς για το αν ανησυχούν οι τοπικοί φορείς, ο δήμαρχος τόνισε:

«Υπάρχει ανησυχία, εγώ κάνω τη δική μου δήλωση. Σε όλα αυτά τα θέματα, μπαίνουν η σκοπιμότητα, ο φόβος αλλά και η επιθυμία. Θεωρώ πραγματικά πως είναι ένας απόλυτα ασφαλήςκαι όμορφος τόπος, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον επισκεφτεί κάποιος. Ίσα ίσα, υπάρχουν πάρα πολλοί. Αυτή η κρίση, πέραν από την ομορφιά του τοπίου,ανέδειξε και την ομορφιά». Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, έχει δείξει τα πρώτα σημάδια, μια και υπάρχει μείωση των ροών, αλλά όπως επισημαίνει: «Υπάρχει διαφορά μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει μείωση των ροών, βεβαίως.Η κατάσταση είναι απόλυτα ομαλή καιρό».

Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα

Στη Χίο, που είναι το αμέσως επόμενο νησί που δέχεται ορδές προσφύγων ή μεταναστών, ο δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, μιλώντας στο «Π»τόνισε πωςοι εκτιμήσεις για τις ακυρώσεις το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 60%. «Ήδη αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις ακυρώσειςπάρα πολλών κρατήσεων που προέρχονται από τη δυτική Ευρώπη. Έχουν ακυρωθεί πάρα πολλά τσάρτερ και εκτιμώ πως είναι πάνω από 60% η μείωση των κρατήσεων για το καλοκαίρι. Για αυτόν τον λόγο ακριβώς και με δεδομένο ότι οι μέχρι στιγμής προσπάθειες του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν δείχνουν να έχουν τελεσφορήσει, θεωρούμε απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος για την ενίσχυση των νησιών που πλήττονται, με γενναίες δημόσιες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Για τη Χίο, αυτή η επένδυση είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου».

Επιπλέον, επισημαίνει πως «η εμπειρία και η διαχείριση ενός επισκέπτη, αλλά και η ζωή του μόνιμου κατοίκου, δεν έχουν αλλάξει καθόλου, δεν έχουν επηρεαστεί. Εντούτοις το ότι συγκαταλέγεται η Χίος μέσα στα υπόλοιπα νησιά που δέχεται προσφυγικές ροές, δημιουργεί ενδοιασμούς στον πιθανό επισκέπτη».

Επίσης ο δήμαρχος αναφέρει: «Οι μειώσεις είναι από τουρίστες της δυτικής Ευρώπης, από την Αμερική δεν έχουμε ένδειξη μείωσης, όπως επίσης δεν υπάρχει ένδειξη μείωσης από την Ασία, αλλά ούτε και από το εσωτερικό της Ελλάδας. Μόνο από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη».Όσον αφορά τις διακοπέςτου Πάσχα, ο κ. Βουρνούς εμφανίζεται αισιόδοξος, διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι επισκέπτες της Χίου εκείνη την περίοδο είναι κυρίως εσωτερικός τουρισμός.Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για μειώσεις το Πάσχα, διότι οι επισκέπτες της Χίου είναι κυρίως εσωτερικός τουρισμός.Ο εσωτερικός τουρισμός είναι πολύ εξοικειωμένος στο να βλέπει άλλα στην τηλεόραση και άλλα να συναντά στον τόπο που πηγαίνει. Στη Χίο έχουν όλοι επίγνωση ότι η κατάσταση είναι κανονική. Δεν έχουμε φύγει από την κανονικότητά μας. Αυτό προσπαθούμε». Και στην περίπτωση τηςΧίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, παρατηρούνται μειωμένες ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ναι, μεν, έχουν μειωθεί οι ροές από την Τουρκία, αλλά έχουν μηδενιστεί οι ροές από τη Χίο προς αλλού».

«Υπάρχει διαφορά στις ροές των μεταναστών, αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει διαφορά στη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, διότι με τους όρους τους οποίους έχει δεχθεί το κράτος ότι θα διαχειρίζεται αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να τους διαχειριστεί. Ήδη είναι υπερπλήρες το κέντρο αυτό, το οποίο υπάρχει. Επίσης έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές με τις οποίες φυλάσσονται αυτοί οι άνθρωποι. Η μοναδική δομή που χρησιμοποιείται είναι υπερπλήρης. Θα έλεγα επικίνδυνα πλήρης.Η λύση, βέβαια, σε αυτό δεν είναι να πιάσουμε άλλη μία δομή να την κάνουμε κλειστή δομή. Η επόμενη δομή που είναι διαθέσιμη είναι της Σούδας και είναι μέσα στην τάφρο του κάστρου είναι μέσα στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μέσα στην πόλη ένα κέντρο που φυλάσσεται με αυτούς τους όρους που έχει κανονίσει η κυβέρνηση. Επίσης, δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το εθνικό σχέδιο της συμφωνίας ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας», τονίζει.

Μείωση 38% των προκρατήσεων

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, εκτίμησε σε πρόσφατες δηλώσεις του όσον αφορά τις κρατήσειςπως «έχουμε 38% μειώσεις προκρατήσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά και είναι τεράστιο πρόβλημα το πώς θα καταφέρουμε να επανέλθουμε σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς». «Για το νησί», συναχίζει, «ο τουρισμός είναι κύρια πηγή πλουτισμού και επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες γίνονται σιγά-σιγά, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να επανέλθουμε σε μια κανονική κατάσταση».

Η Ευρώπη είναι απούσα

Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, σε συνέντευξη Τύπου επεσήμανε πως«το προσφυγικό πρόβλημα θέλει κοινό αγώνα και αποφάσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απούσες. Παραμένουμε στις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών. Εμείς, από την πλευρά μας, διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα με σοβαρότητα και συνεργασία με τους δημοτικούς συμβούλους, την Ύπατη Αρμοστεία, τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” και τις Αρχές του τόπου». Επίσης επεσήμανε πως «στόχος μας ήταν να μην αντιμετωπίσουμε και φέτος το πρόβλημα που υπήρχε πέρυσι το καλοκαίρι, και το πετύχαμε. Δεν θα επιτρέψουμε οι εικόνες αυτές να επαναληφθούν και φέτος. Πρέπει να προσπαθήσουμε από κοινού, εσείς τα ΜΜΕ μαζί με όλους τους επαγγελματίες και τους δημότες, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο: Το νησί μας παρέχει πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Δεν είναι νησί-κατάλυμα προσφύγων. Είναι ένα νησί πανέμορφο, που έχει δείξει την ανθρωπιά του στους πρόσφυγες. Παράλληλα,όμως, περιμένει και τους επισκέπτες, για να τους δείξει τη φιλοξενία, την αγάπη του κόσμου και τις ομορφιές του».

ΔΕΞΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

Παλεύουμε για ένα καλύτερο καλοκαίρι!

Εκτός από τους τοπικούς άρχοντες,όμως, και άνθρωποι της αγοράς, επιχειρηματίες που διαθέτουν ξενοδοχεία, εκφράζουν την ανησυχία αλλά και την αισιοδοξία τους για την κατάσταση που θα επικρατήσει στον τουρισμό το καλοκαίρι. Όπως περιγράφει ο επιχειρηματίας ξενοδοχειακών μονάδων της Κω, Νίκος Πουλιού: «Το προσφυγικό δημιούργησε πραγματικά πρόβλημα στον τουρισμό πανελλαδικά και πολύ περισσότερο στα νησιά υποδοχής, που ήταν από πέρυσι, το 2015, η Κως, η Χίος, η Λέρος, η Μυτιλήνη. Τον τελευταίο μήνα υπάρχει μία μείωση στο ρεύμα το προσφυγικό από τις τουρκικές αρχές, υπάρχει όμως και ένα “πάγωμα” στις κρατήσεις, με δεδομένο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι η Κως είναι σε μία φάση φθίνουσας απόκλισης, δηλαδή “φρεναρίσματος”όσον αφορά την πτώση στις κρατήσεις. Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο φέτος σε σχέση με πέρυσι και όλοι παλεύουμε γι’ αυτό». Ενώ για το Πάσχα επεσήμανε πως είναι νωρίς ακόμα «γιατί συνήθωςοι κρατήσεις γίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο επειδή “πέφτει” Πρωτομαγιά το Πάσχα φέτος και ο καιρός είναι επίσης πολύ καλός, θα είναι αυξημένη η ζήτηση στο νησί μας».

«Το πρόβλημα το μεγάλο στο νησί της Κω ήταν –και ελπίζουμε να εκλείψει φέτος– οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που έμεναν σε όλο το παραλιακό μέτωπο, στα πάρκα του νησιού και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στην πύλη εισόδου του νησιού, που είναι το λιμάνι. Αυτό ήταν που δημιούργησε ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα και προσπαθούσαμε να πείσουμε τις τοπικές αρχές, και όχι μόνο, να απομακρυνθούν.Η Κως είναι ένας φιλόξενος τόποςκαι “έπεσε” όλος ο κόσμος, ακόμα και οι ξενοδόχοι, και βοήθησαν και στο φαγητό και στο να βρούμε ρούχα για τα παιδιά και να περιθάλψουμε όσους είχαν ανάγκη. Φέτος πιστεύουμε και έχουμε την εγγύηση και από τον δήμαρχο ότι δεν θα καταλάβουν το παραλιακό μέτωπο, αλλά θα είναιστον χώρο υποδοχής που έχει φτιαχτεί», τονίζει.

Η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα

Ερωτηθείς για το αν η προσφυγική κρίση ή η οικονομική είναι ο βασικός «αντίπαλος» του τουρισμού της χώρας μας για φέτος, ο κ. Πουλιού απάντησε: «Το πρόβλημα θα είναι ένα μείγμα όλων αυτών, θα προσθέσω όμως, επιπλέοντου προσφυγικού αλλά και της οικονομικής κρίσης, γιατί η οικονομική κρίση έχει να κάνει κυρίως με τον εσωτερικό τουρισμό, και τον φόβο της τρομοκρατίας, διότι πρόσκαιρα υπάρχει μία συγκράτηση των κρατήσεων. Εύχομαι στους επόμενους δύο μήνες να καταλαγιάσει, και έτσι αυτό που βλέπουμε σε εφημερίδες και τηλεοράσεις, ότι οι Ευρωπαίοιτουρίστες θα προτιμούσαν να ταξιδέψουν κοντά στον τόπο που κατοικούν, αυτό να μη γίνει τελικά, γιατί η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα και το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, όσες τρομοκρατικές ενέργειες και αν έχουν γίνει παγκόσμια», κατάληξε.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ