Navigation
21
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
6 Σεπ 2017

Αγώνας δρόμου για την έκδοση των συντάξεων πριν το 2018

ΕΦΚΑ Νέα

Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ θέτουν νέο ορόσημο, ως το τέλος του τρέχοντος έτους, οι συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή να μην ξεπερνούν τις 70.000.  Ο νέος στόχος αποσκοπεί όχι μόνον στην απορρόφηση σημαντικού μέρους του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM, αλλά και για την μη μεταφορά στο επόμενο έτος μεγάλων υποχρεώσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι μια δημοσιονομικά, δύσκολη χρονιά.

Αναλυτικά, κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου εκδόθηκαν, περίπου 20.000 νέες συντάξεις με αποτέλεσμα ο στόχος για 63.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να θεωρείται ήδη χαμένος.

Τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στον ΕΦΚΑ επιδίδονται σε πραγματικό αγώνα δρόμου για την έκδοση τουλάχιστον των μισών από τις περίπου 130.000 αιτήσεων και την αποπληρωμή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους, προκειμένου να μην χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM.

Ο στόχος είναι διττός, καθώς τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και το οικονομικό επιτελείο ευρύτερα δεν επιθυμεί να περάσουν στο «δύσκολο 2018», όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, δαπάνες συντάξεων του 2017, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους.

Αντίθετα, τα έσοδα του ΕΦΚΑ το τρέχον έτος φαίνεται πως βρίσκονται σε θετική τροχιά, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για το επόμενο διάστημα που σαφώς θα είναι πιο δύσκολο. Ήδη, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και έχει προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ταμείου, στις 29 Σεπτεμβρίου ο ΕΦΚΑ θα λάβει την πρώτη από τις τέσσερις ισόποσες δόσεις των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.

Πρόκειται για ήδη προεξοφλημένη καταβολή 395 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όταν συμφωνήθηκε με τους δανειστές οδήγησε στην αναπροσαρμογή του ελλείμματος του ΕΦΚΑ, από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την θετική πορεία των εσόδων, κυρίως από εισφορές για τη μισθωτή απασχόληση εντείνει την αισιοδοξία, ότι το 2017 θα κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό.

Έτσι, πλέον, η μεγαλύτερη προσπάθεια περνά στον τομέα της έκδοσης των συντάξεων. Ήδη, στη Διαύγεια ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των ονομάτων 2.000 υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που με μπόνους 250 ευρώ το μήνα θα στελεχώσουν τα 100 κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί με αντικείμενο την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι των ειδικών κλιμακίων θα πρέπει να απασχολούνται εκτός του νόμιμου ωραρίου τους για την έκδοση συντάξεων λαμβάνοντας με μπόνους 250 ευρώ, εφόσον επιτύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανά κλιμάκιο και υπάλληλο, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συντάσσονται εκθέσεις προόδου.

Η πρώτη, που έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 προφανώς και θα αναθεωρεί το στόχο, με την ελπίδα ότι έως το τέλος Νοεμβρίου, που θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου του 2017, να έχει απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου για τα ληξιπρόθεσμα. Τα κλιμάκια θα λειτουργήσουν για έξι μήνες και αν έως τότε δεν έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία απονομής των συντάξεων, τότε θα υπάρξει αντίστοιχη παράταση.

Κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι η έκτακτη επιχορήγηση που διατίθεται από το δανειακό πρόγραμμα είναι 860 εκατομμυρίων ευρώ σύν, επιπλέον 325 εκατομμύρια ευρώ, με τον χρόνο εκκαθάρισης του συνόλου των αιτήσεων να φθάνει πλέον έως τις 30/06/2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict