Navigation
17
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Λίγα σύννεφα
26 Αυγ 2019

Άδωνις Γεωργιάδης στο «Π»: Όλα έτοιμα για fast track επενδύσεις

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οικονομία

Θετικό σοκ στις διεθνείς αγορές, στην οικονομία και την κοινωνία με πολυνομοσχέδιο «σκούπα», όπου εμπλέκονται σχεδόν όλα τα υπουργεία, επιχειρεί να προκαλέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι ρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα ενσωματωθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα ρυθμίζονται οριστικά οι εκκρεμότητες που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα συνθήκες απογείωσης της οικονομίας.

Το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για το επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση από τις 26 Αυγούστου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα περιλαμβάνει άρθρα και τροπολογίες που αποτελούν συναρμοδιότητα σχεδόν όλων των υπουργείων. Στο νομοσχέδιο, εκτός από τους όρους και τις προϋποθέσεις για το «επιχειρείν» στην Ελλάδα, θα επιλύονται θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, τον αιγιαλό, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και πολλά άλλα. Πρόκειται ουσιαστικά για το κλείσιμο των κενών που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και, από την άλλη, για την ενσωμάτωση των βασικών πολιτικών επιλογών της νυν κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Όπως δηλώνει στο «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, «ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει ως βασικό στόχο την εξαφάνιση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων». Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτιάξει στην Ελλάδα ένα περιβάλλον που καθιστά άθλο την πραγματοποίηση μιας επένδυσης, και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».

Ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 7 Σεπτεμβρίου. Στόχος του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», που θα κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μηνός στη Βουλή, είναι η μετατροπή της Ελλάδας στην πλέον φιλική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επενδύσεις, κάτι που αποτελεί και τη βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Το σχέδιο αναλύεται από την περασμένη Πέμπτη και θα αναλυθεί και τις επόμενες ημέρες στις συναντήσεις που είχε και θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργούς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με άλλους ηγέτες.

Ο νέος επενδυτικός νόμος θα περιλαμβάνει το βασικό πλαίσιο λειτουργίας του σύγχρονου «επιχειρείν», ενώ τα φορολογικά κίνητρα που θα δίνονται στις επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου, στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Διαδικασίες «εξπρές»

Το πιο ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές για την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του «επιχειρείν» φιλοδοξεί να στείλει η κυβέρνηση μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου θα έχει τους εξής άξονες:

1. Απονεύρωση της πανίσχυρης γραφειοκρατίας, η οποία θα περιλαμβάνει τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

2. Καθορισμός των χρήσεων γης και των πολεοδομικών περιορισμών που συνδέονται με τα όρια ευθύνης των αρχαιολογικών υπηρεσιών, ώστε να μην εγκλωβίζονται στις ελληνικές καλένδες κρίσιμης σημασίας επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού.

3. Κάθε επενδυτικό σχέδιο που εγκρίνεται θα περνά στη συνέχεια στο τραπεζικό σύστημα με τη διαδικασία του outsourcing. Πρόκειται για το μοντέλο που κυριαρχεί στις ΗΠΑ και προβλέπει τον έλεγχο από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το κράτος θα έρχεται σε μεταγενέστερο χρόνο για να ελέγχει την ορθότητα των πιστοποιητικών και, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις, τότε θα επιβάλλει αυστηρότατες ποινές.

4. Εισάγεται το μοντέλο της ευέλικτης εκδίκασης υποθέσεων, ώστε να υπάρχουν αποφάσεις για επενδυτικά σχέδια σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρόνο.

5. Με hi-tech εργαλεία, όπως ο ψηφιοποιημένος ηλεκτρονικός επενδυτικός χάρτης, θα εντοπίζονται η ακριβής θέση ενός ακινήτου, τα πολεοδομικά ή αρχαιολογικά κωλύματα και η ξεκάθαρη εικόνα για το αν μπορεί να υποδεχθεί μια βιομηχανική, τουριστική ή άλλη επένδυση. Το μοντέλο αυτό αναμένεται να λειτουργήσει στην πλήρη μορφή του έως το τέλος του 2021 και θα είναι συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία και τις εποπτευόμενες υπηρεσίες τους. Με τον τρόπο αυτόν θα ελέγχεται σε όλα τα στάδια η διαδικασία μιας επένδυσης, θα εντοπίζονται οι καθυστερήσεις και θα ζητούνται… εξηγήσεις από τους υπευθύνους.

Η κυβέρνηση, μέσα από το νέο επενδυτικό περιβάλλον που θέλει να διαμορφώσει, φιλοδοξεί να κερδίσει με το «καλημέρα» τουλάχιστον 20 θέσεις στην παγκόσμια λίστα της ανταγωνιστικότητας, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα χρόνιες παθογένειες, οι οποίες οδηγούσαν σε καθυστέρηση μεγάλα επιχειρηματικά projects.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ