Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαΐ 2020

Άδωνις Γεωργιάδης: Μόνο για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις η μείωση ενοικίου

Άδωνις-Γεωργιάδης-1 Χρήμα & Πολίτης

«Το μείον 40% θα συνεχιστεί για αυτές τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή», ξεκαθάρισε με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία τέτοια γενική ρύθμιση για τους εξής λόγους:

-Πρώτον, διότι για να δώσεις πίσω στους ιδιοκτήτες ακινήτων ένα μέρος της ζημίας τους, μέχρι τέλος του χρόνου, θα έπρεπε ο κρατικός προϋπολογισμός να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια.

-Δεύτερον, διότι αν παρέμβεις στην αγορά με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζεις καίρια τις τιμές των ακινήτων, άρα παρεμβαίνεις στην αγορά ακινήτων που είναι μία τεράστια αγορά για την ελληνική οικονομία και τρίτον, όσα ακίνητα συνδέονται με δάνεια, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο άνοιγμα των παραλιών, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Για να έχεις πελάτες πρέπει να έχεις διαφήμιση. Και αυτό που είδαμε στις παραλίες το Σαββατοκύριακο ήταν δωρεάν καλή διαφήμιση. Είδαμε αφιερώματα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι στην Ελλάδα άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και πηγαίνουν όλα καλά».

Ακόμη αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τον φετινό τουρισμό, λέγοντας: «Είναι εξαιρετικά πρόωρο να κάνει κάποιος πρόβλεψη για τον αριθμό των τουριστών που θα έχουμε φέτος στη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα γίνει με τις αεροπορικές γραμμές, με τις διακρατικές συμφωνίες, με το άνοιγμα των συνόρων των άλλων κρατών και τις οδηγίες που θα δώσουν στους πολίτες τους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλεύουμε κάθε μέρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Για τα καταστήματα εστίασης είπε: «Με τα μέτρα που λαμβάνουμε, τα οποία είναι πάρα πολύ λογικά και πολύ υπέρ του “επιχειρείν”, δίνουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της εστίασης να λειτουργήσουν. Και αν χρειαστεί να πάρουμε και άλλα μέτρα, θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Η εκτίμηση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πως τα καταστήματα εστιάσεως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα ανοίξουν».

«Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εστιατόρια με τα μέτρα που θέσαμε έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα έχουν το λιγότερο το 80% της παλαιάς τους δυναμικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με την παραχώρηση του δημοσίου δρόμου, θα έχουν πάνω από το 110% ως και το 160% της προηγούμενης δυναμικότητάς τους. Άρα, στην πραγματικότητα κάνουμε το μέγιστο δυνατό με πολύ μεγάλο κόπο και πολύ μεγάλη περίσκεψη για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επιβιώσουν».

«Όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθάμε την οικονομία, τόσο περισσότερο θα το κάνουμε. Ο κανόνας είναι: βοηθούμε την οικονομία χωρίς να διακινδυνέψουμε την ασφάλεια της υγείας του πληθυσμού».

Για το ενδεχόμενο ενός θερινού lockdown, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστεί να ζήσουμε ποτέ ξανά ένα δεύτερο lockdown κατά τον τρόπο που το ζήσαμε το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο. Για τον εξής λόγο: στο ενδιάμεσο τα κράτος μας προετοιμάστηκε πάρα πολύ καλά. Έχουμε πλέον όσα κρεβάτια χρειαζόμαστε στις εντατικές, έχουμε κρεβάτια για COVID-19 στα νοσοκομεία μας. Και το κυριότερο, με το lockdown, ο πληθυσμός κατάλαβε το μέγεθος του κινδύνου και, άρα, τηρούμε όλοι πια τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, το οποίο από μόνο του εμποδίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ταχεία εξάπλωση του ιού. Είμαι προσωπικά εξαιρετικά αισιόδοξος ότι δεύτερο lockdown κατά τον τρόπο που ζήσαμε δεν θα έχουμε».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fH2LOgoywvk[/embedyt]

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict