Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Νοέ 2020

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

δημοσιοι Νέα

Ένα νέο τοπίο στη λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν διαμορφώσει το κλείσιμο των σχολείων και η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους γονείς. Το πρόβλημα με τη φύλαξη των παιδιών επιλύεται σε μεγάλο βαθμό από την τηλεργασία, η οποία έχει επεκταθεί και αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το Δημόσιο, διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και για τον ιδιωτικό τομέα τις παραμέτρους έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Δημόσιος τομέας

Στην εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου επισημαίνεται πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή έκθεση/πλάνο εργασιών, που θα αποδεικνύει ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ενώ θα αναφέρει και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό τηλεργασίας δεν δύναται να είναι, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%.

Σε ό,τι αφορά τους γονείς, προβλέπεται η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον τη χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο υπάλληλος, ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υπάλληλοι αυτοί δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από αυτό που προβλέπεται, εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Ιδιωτικός τομέας

Για τον ιδιωτικό τομέα, η εγκύκλιος του υπουργείο Εργασίας προβλέπει χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης ή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους.

Όταν πρόκειται για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται κατ’ αρχάς η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Ειδικά για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του 4ημέρου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σημειώνεται ότι στην άδεια ειδικού σκοπού για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου.

Υπόλοιπο αδείας 2020

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το υπόλοιπο της άδειας αναψυχής που δεν έλαβαν οι εργαζόμενοι θα μπορεί να μεταφερθεί στο έτος 2021 για όσους εργαζομένους θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο ή για όσους δεν πρόλαβαν να τη λάβουν λόγω των συνθηκών. Άμεσα το υπουργείο με νομοθετική ρύθμιση θα τακτοποιήσει το θέμα αυτό.

Ειδικές περιπτώσεις

Εάν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη.

Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου, το δικαίωμα της άδειας ασκείται αποκλειστικά από τον γονέα που έχει την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του παιδιού. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν τη δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict