Navigation
17
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Λίγα σύννεφα
5 Αυγ 2019

8 καταλύτες που άλλαξαν το κλίμα στην οικονομία μέσα σε 60 ημέρες

χρηματιστήριο Οικονομία

Οκτώ καταλυτικοί παράγοντες μέσα σε διάστημα 60 ημερών αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία και φέρνουν πιο κοντά την επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και την προοπτική συμφωνίας για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών του Μαΐου και η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου συνοδεύονται από κοσμογονικές αλλαγές σε επιμέρους δείκτες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική, αλλά και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Ειδικότερα:

1. Τα επιτόκια των κρατικών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις κρίσιμες κατηγορίες εκδόσεων. Για παράδειγμα, το 5ετές ομόλογο διαπραγματεύεται με επιτόκιο 1,1%, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου προ δύο εβδομάδων οδήγησε σε πτώση του επιτοκίου στο 1,9%, ενώ το αντίστοιχο στο 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,1%.

2. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 μηνών (κοντά στις 900 μονάδες), ενώ το 2020, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε ολική επαναφορά σε σχέση με το υψηλό του Μαρτίου 2014 (περίπου 1.350 μονάδες). Οι αγορές εμπιστεύονται τη νέα κυβέρνηση και τιμολογούν θετικά τη μείωση του ρίσκου χώρας ποντάροντας στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος και στην αποτελεσματική διαχείριση του… βραχνά των «κόκκινων» δανείων.

3. Οι καταθέσεις των ιδιωτών αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά €1,766 δισ., ενώ τον Μάιο είχαν αυξηθεί κατά €562 εκατ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τα μέσα του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος. Οι καταθέτες προεξόφλησαν την επιστροφή της κανονικότητας στην οικονομία και τη μείωση του ρίσκου.

4. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ήταν θετική κατά €1,052 δισ. τον Ιούνιο έναντι αρνητικής καθαρής ροής €117 εκατ. τον Μάιο.

5. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος μετά από 5 χρόνια ανήλθε τον Ιούλιο στις 105,3 μονάδες, έναντι 102,7 μονάδες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη. Η εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εκτόξευσε τις επιχειρηματικές προσδοκίες, ενώ τον Ιούνιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 101 μονάδες. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί ένα από τα εργαλεία ενημέρωσης για τις τοποθετήσεις ξένων επενδυτών, ενώ θεωρείται και πρόδρομος για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Στους επιμέρους κλάδους, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο εμπόριο αυξήθηκαν στις 13,7 μονάδες έναντι 9,2 τον Μάιο, στη βιομηχανία στις 1,7 μονάδες από -1,6 μονάδες και στις υπηρεσίες στις 22,1 μονάδες από 7,9 μονάδες. Ακόμη και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό πεδίο, εντούτοις βελτίωσε τις επιδόσεις της, καθώς διαμορφώθηκε στις -20,2 μονάδες έναντι -27,8 μονάδες τον Ιούνιο.

6. Οι ταχύτατοι ρυθμοί παραγωγής κυβερνητικού έργου και κυρίως τα νομοσχέδια για τους φόρους και την ψηφιακή διακυβέρνηση αύξησαν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Τα επόμενα νομοσχέδια που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στο επιχειρείν αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα βελτίωση του κλίματος.

7. Η προώθηση του εμβληματικού project του Ελληνικού, που αποτελούσε ουσιαστικό προαπαιτούμενο όλων των αξιολογήσεων, οδηγεί σε μεγάλες επενδυτικές προσδοκίες.

8. Η αποδέσμευση ράβδων χρυσού βάρους 113 τόνων και αξίας €1 δισ., με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα, συνδέεται με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξηση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος στις 30/06/2019 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό έφτανα τα €6 δισ., εκ των οποίων το 1/6 έχει… εκχωρηθεί στην ΕΚΤ. Αξίζει να επισημανθεί πως σχεδόν το ήμισυ αυτών των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της εγχώριας εποπτικής Αρχής, ενώ το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Ελλάδα αυτήν την περίοδο έχει τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «success story», μετά το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και τα «πέτρινα χρόνια» της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι τελευταίες εξελίξεις λύνουν κατά κάποιον τρόπο τα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να… διεκδικήσει και να αξιώσει από τους δανειστές τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ το 2020.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ