Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
11 Ιαν 2016

«7άστεροι» Άραβες στη Βουλιαγμένη

Άραβες Οικονομία

Λίγες ώρες πριν «εκπνεύσει» το 2015, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας στο ευρύ κοινό ότι έπεσαν οι τελικές υπογραφές με το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η εκμετάλλευση από ξένους επενδυτές μιας περιοχής που θεωρείται «φιλέτο» εκτιμάται πως θα αντιστρέψει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά και πως θα παρακινήσει και άλλα funds να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα μας.

Τι αλλάζει, όμως, στον τουριστικό «χάρτη» της Ελλάδας με την εν λόγω επένδυση και πώς βλέπουν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη την εξέλιξη του deal που αναμένει την τελική γνωμοδότηση του ΣτΕ;
Εθνική Τράπεζα: Κρατήσαμε το τίμημα και τους επενδυτές
Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας μιλούν στο «Π», χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επιτυχία την πώληση του Αστέρα, καθώς η συμφωνία επετεύχθη σε μια αγορά δύσκολη και αποτρεπτική για επενδύσεις. «Ο κλάδος του real estate είναι ευκαιριακός και στρεβλός. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ και κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αρχική από την τελική πρόταση διαφέρουν σε βασικά πράγματα. Ωστόσο, χάρη σε έξυπνους χειρισμούς και συνέργειες, καταφέραμε να διασφαλίσουμε και το ύψος του τιμήματος, αλλά και να κρατήσουμε τους επενδυτές». Η ίδια πηγή αναφέρει πως η άμεση υλοποίηση του deal θα δώσει αξία τόσο στον επενδυτή που τοποθέτησε τα χρήματά του όσο και στην τοπική αγορά, ενώ τονίζει πως το τίμημα δεν είναι υποεκτιμημένο, αφού θα δημιουργήσει μελλοντικά υπεραξία.
«Μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιπλοκή, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα τεχνικού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την άμεση έγκριση του deal από το ΣτΕ και για την ολοκλήρωσή του εντός του α΄ εξαμήνου.
Υπενθυμίζεται πως στο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, το οποίο λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC. Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος, το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται να λάβει τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ. ευρώ.

Τι απαντούν στελέχη του αραβικού fund
Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP διευκρινίζουν στο «Π» πως ο βασικός λόγος που παρέμεινε αναλλοίωτο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν καθαρά και μόνο η μοναδικότητα του ακινήτου.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αν όλα λειτουργήσουν βάσει σχεδιασμού μετά τη θερινή περίοδο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του πρότζεκτ, που τείνει να καταστήσει το αποκαλούμενο Μικρό Καβούρι προορισμό για το διεθνές τζετ σετ. Το επτά αστέρων ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί, εκτός από την αίγλη που θα δώσει στην περιοχή, αναμένεται να λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τον αραβικό κόσμο, καθώς τα υπερπολυτελή διαμερίσματα αξίας 15-20 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο θα έχουν ως τελικούς αποδέκτες σεΐχηδες. Το πιο πιθανό είναι οι Άραβες επενδυτές να έχουν ήδη συμφωνήσει τη διάθεση των συγκεκριμένων κατοικιών σε φίλους, γνωστούς ή ενδιαφερομένους που έχουν γνώση των σχεδίων της AGC.

«Τα διαμερίσματα αυτά απευθύνονται σε ανθρώπους που ανήκουν στην ανώτατη οικονομική τάξη και ψάχνουν για
μέρη υψηλής αισθητικής, στα οποία να μπορούν να απομονωθούν». Όσο για το αν η διοίκηση του Jermyn Street Real Estate Fund IV LP βάζει στο «στόχαστρο» νέες επενδύσεις στη χώρα μας, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προς εξέταση. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν κυρίως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Ενδεχομένως να δούμε άλλα funds να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, μόλις επέλ-
θει συμφωνία με τις τράπεζες».

Για θετική εξέλιξη κάνουν λόγο ΣΕΤΕ και ΠΟΞ
Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το deal του Αστέρα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας πως μαζί με τα περιφερειακά αεροδρόμια συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλο-επενδυτικού κλίματος για τον τουρισμό, το οποίο συνοδεύεται από την καταβολή ενός τιμήματος που χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός εμφανίζει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από το γεγονός πως, παρά την τεράστια ύφεση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, ο συγκεκριμένος κλάδος ακολουθεί ανοδική πορεία.
Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά, δε, πως τα φετινά τουριστικά έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 14,2 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ το 2014, με τις αφίξεις να παραμένουν όμως σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα έσοδα. Αυτό οφείλεται αφενός στη μείωση του χρόνου διαμονής των τουριστών στην Αθήνα, αφετέρου στη νέα μόδα του «sharing economy» που έχει ανακύψει και ευνοεί την ενοικίαση σπιτιών μέσω εταιρειών τύπου «airbnb». «Πρόκειται για τουρίστες χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου που δεν επιλέγουν τα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους. Το sharing economy αυξάνεται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς. Στο Λονδίνο και στο Παρίσι το ποσοστό υπερβαίνει το 15%, ενώ στη χώρα μας το μερίδιο αγοράς είναι λίγο κάτω από το 10%. Σαφώς και δεν είμαστε κατά αυτής της νέας τάσης, αλλά θα πρέπει όσοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους να φορολογούνται αντίστοιχα και να υπάρξει ισονομία, η
οποία θα είναι προς όφελος του κράτους».

Σημειώνεται πως ο ΣΕΤΕ από κοινού με το ΞΕΕ και την ΠΟΞ έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Τουρισμού. Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενο- δόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, τονίζει πως με τη σωστή εκμετάλλευση, επένδυση και αναβάθμιση του «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης» οι επιπτώσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο στο σύνολό του θα είναι αναμφίβολα πολύ θετικές, αφού η έκταση στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο είναι η πιο προνομιακή στην περιοχή της Αττικής. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει τον κίνδυνο «αφελληνισμού» της ελληνικής ξενοδοχειακής δραστηριότητας, με την ΠΟΞ να ζητά εξακολουθητικά από
τους αρμόδιους φορείς ίσες ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους, προκειμένου να μη φτάσουμε ως χώρα σε ένα σημείο να μιλάμε μόνο για ξένες επενδύσεις, έχοντας αποκλείσει τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Δίχως αμφιβολία το α΄ εξάμηνο του 2016 προμηνύεται δύσκολο για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση εννιά αποκρατικοποιήσεων. Ο «χορός» άνοιξε με τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Αστέρα Βουλιαγμένης και αυτό που απομένει να δούμε είναι κατά πόσο ευέλικτοι θα είναι οι χειρισμοί τόσο του ΣτΕ αλλά και του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα δεν είναι να έρθουν επενδυτικά «κοράκια» που θα εξαγοράσουν «φιλέτα» έναντι πινακίου φακής, αλλά επενδύσεις που θα δώσουν ανάσα στα κρατικά ταμεία, θα αναβαθμίζουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

της Μαρίας Ακριβού

το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/01/2015

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ